18 / 04 / 2024

Antalya Balbey Mahallesi imar planı yenilenecek!

Antalya Balbey Mahallesi imar planı yenilenecek!

Yıllarca kaderine terk edilen Balbey Mahallesi, ikinci Kaleiçi olma yolunda. Mahalleyi cazibe merkezi haline getirecek proje çalışması çok yakında başlıyor.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı proje, 24 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.



Bakanlar Kurulu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel yenileme alanı ilan edilen Balbey Mahallesi, Kaleiçi'nden sonra Antalya'nın ikinci cazibe merkezi haline gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı proje, 24 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. 

Mahalle için Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından bir proje oluşturulacak. Oluşturulacak projeye göre mahallenin sınırlan içerisinde yeni bir imar planı çizilecek ya da var olan imar planı revize edilecek. 


Sorunlar bitecek

"Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun" çerçevesinde hazırlanacak proje ile mahallenin sorunları çözüme kavuşurken, Antalya da ikinci bir Kaleiçi'ne kavuşacak. Yetkililer hazırlanacak tasarım projesi ile mahallenin sorun teşkil eden yapılarının teker teker en ince ayrıntısına kadar ele alınarak yapılacağını belirtti. Projede meydan ve sokaklar yenilenirken, yeni meydan ve yeşil alanların da oluşturulacağı gündemde. 


Sabırsız bekleyiş

Yenilenme imkânı olmayan binaların mülk sahipleri ile görüşülerek yeni çözümler üretileceği ifade edildi. Mahallede bazı yapıların birden çok hisse sahibinin olduğu bilinirken bazı taşınmazlara ait tapuların ise yer değiştirildiği ileri sürülüyor. Mahalle Muhtarı Abdullah Uyar, mahallede bu gibi sorunlu yapıların olduğunu ancak bunun projeye bir engel oluşturmayacağını ifade etti. Uyar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in mahalleyle ilgili hassasiyetini bildiğini ve uygulanacak projeyi sabırsızlıkla beklediklerini belirtti. 


İçinde 47 tescilli yapı var 

Osmanlı valilerinden Malkoçoğlu Bali Bey tarafından yaptırılan Balbey Camisi çevresinde oluşmaya başlamış Balbey Mahallesi'nin geçmişi bin 500'lü yıllara kadar uzanıyor. Tarihi mahallenin içerisinde 3 tanesi çeşme, 2 tanesi cami, 42 tanesi sivil mimari özellikli 47 tescilli kültür varlığı yer alıyor. Mahalleyle ilgili iki ya da üç kez plan yapıldığını ancak her defasında bozulduğunu hatırlatan mahalle sakinleri, projeyle birlikte mahallenin hak ettiği değeri kazanacağını belirtti. 



Antalya Akdeniz Manşet 


Geri Dön