25 / 04 / 2024

Antalya Beydağları Sahil Milli Parkı’na HES için verilen ÇED onayı yok!

Antalya Beydağları Sahil Milli Parkı’na HES için verilen ÇED onayı yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre bugün bazı basın yayın kuruluşlarında ve internet medyasında yayınlamış olan Antalya Beydağları Sahil Milli Parkı’na HES için verilen ÇED onayı gerçeği yansıtmamaktadır...



Bugün bazı basın yayın kuruluşlarında ve internet medyasında yayınlamış olan “Antalya'nın Kemer İlçesi'nde, Beydağları Sahil Milli Parkı'nda yer alan Kesme Boğazı'nda yapımı planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıktı” haberleri gerçekleri yansıtmamaktadır. Söz konusu haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur:


1-Antalya İli Kemer İlçesi Ağva Çayı üzerinde Ege Yenilenebilir Enerji Üretim Sanayi tarafından yapılması planlanan “ Kesme Regülatörü ve HES projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Başvuru Dosyası Bakanlığımıza 30.05.2013 tarihinde sunulmuştur.


2- Sunulan dosyada Orman Genel Müdürlüğü Antalya Bölge Müdürlüğü “Projenin yapılmasında Teknik Ormancılık çalışmaları açısından sakıncalı olmadığı, endemik türlerin sular altında kalmayacağı” ifadeleri yer almıştır.


3- ÇED kapsamında bakanlığımıza her türlü dosya başvuru yapabilir ve bu dosyalar bakanlık tarafından incelemeye alınabilir. Bakanlığımızın bu dosyaları incelemek üzerine kabul etmesi projelere onay verdiği anlamına gelmez. ÇED Yönetmeliği’nin 9. Maddesi uyarınca söz konusu proje ile ilgili olarak halkı bilgilendirmek amacıyla “Halkın Katılımı Toplantıları”  düzenlendi.


4-ÇED süreci 3 aşamadan oluşmakta olup yapılan halkın bilinçlendirilmesi toplantısı ilk aşamasını oluşturmaktadır. Bu süreçte ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile oluşturulan İnceleme ve Değerlendirme Komisyon’unca konu kurumların kendi mevzuatları açısından değerlendirilecektir. Bu değerlendirilmelerden sonra Bakanlığımız ÇED raporuyla ilgili son kararı verecektir. Haberlerde yer aldığı gibi Bakanlığımızın HES’le ilgili şuanda herhangi bir onayı söz konusu değildir.


Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 


Geri Dön