26 / 04 / 2024

Antalya Boğaçay Projesi'nin ilk etap çalışmaları sonlandı!

Antalya Boğaçay Projesi'nin ilk etap çalışmaları sonlandı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan ve Türkiye'nin ikinci çılgın projesi olarak isimlendirilen Boğaçay Projesi'nin birinci etap çalışmaları sona erdi.



Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan ve Türkiye'nin ikinci çılgın projesi olarak isimlendirilen Boğaçay Projesi'nin birinci etap çalışmaları sona erdi. 


PROJE çalışmalarına, ASAT Genel Müdürlüğü kontrolünde, alanında dünyaca üne sahip su mühendislik firmaları ve akademisyenleri danışmanlık yaptı. Çalışmalar sonrasında geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, proje yöneticilerin katıldığı bir toplantı yapılarak, Boğaçay Projesi tüm yönleri ile masaya yatırıldı. 


HER YÖNÜ İLE MASAYA YATIRILDI 

Toplantıda, Boğaçay nehrinin beslenme havzası sınırlan içerisinde kalan 927 kilometrekarelik alanın tamamı ele alınarak her türlü afet ve altyapı riskine çözüm önerileri getirildi. Havza içerisinde meydana gelmesi muhtemel; "Taşkın koruma, yer altı suyu tuzlanma riski, sedimantasyon (katı madde taşımını ve birikimi)" sorunları detaylı olarak incelendi. Toplantıda yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde projenin yapılması için öncelikle Boğaçay havzası ve yakın çevresindeki altyapı çalışmaları ile mühendislik çözümlerinin gerçekleştirilmesine karar verildi. 


EKOLOJİK DENGE DESTEKLENECEK 

Toplantıda alman diğer kararlara göre; havza içerisinde Boğaçay nehri ve nehir yatağına bağlı kollar üzerinde taşkın ve sedimentin kontrolü için biriktirme, geciktirme yapıları inşa edilecek. Havzadaki sulak alanların sürdürülebilirliğinin sağlanacağı yeni sulak alanlar teşkil edilerek ekolojik denge desteklenecek.


STK'LARA SUNULACAK 

Boğaçayı Taşkın Önleme ve 1. Etap Üst Yapı Avan Projelerinin nihai sunumu en geç Eylül ayı içinde tamamlanarak Antalya'da meslek odaları,sivil toplum örgütleri ve kent dinamiklerinin görüşüne sunulacak. 


2016'DA İLK ETAP BAŞLAYACAK 

DSİ Genel Müdürlüğü'niın projeyi onaylaması ile birlikte; denizden yaklaşık 2 kilometre karaya doğru olan 1. etap çalışmalarının inşaatına 2016 yılı içerisinde başlanması planlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçay Projesi'nin 1. etabını görev süresi içinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.


Milat


Geri Dön