26 / 04 / 2024

Antalya Büyükşehir Belediyesi AVM'ye hayır, üniversiteye evet dedi!

Antalya Büyükşehir Belediyesi AVM'ye hayır, üniversiteye evet dedi!

Antalya Akdeniz Manşet Gazetesi haberine göre; Büyükşehir meclisinde oy çokluğu ile AVM'ye hayır, üniversiteye evet, oybirliği ile Altınova imar planına evet kararı çıktı. Meclis sırasında, işten çıkarılan taşeron işçiler başkan Akaydın'ı protesto etti.



Büyükşehir meclisinde oy çokluğu ile AVM'ye hayır, üniversiteye evet, oybirliği ile Altınova imar planına evet kararı çıktı. Meclis sırasında, işten çıkarılan taşeron işçiler başkan Akaydın'ı protesto etti


Belediyenin Hüsnü Karakaş Salonu'nda yapılan Büyükşehir Belediyesi Aralık 2013 Meclis Toplantısı dün gerçekleştirildi. 85 madde ve önergelerin yer aldığı 57'inci maddede yer alan, Doğu Garajı boş alana yapılacak 33 buçuk metre yükseklikte, yerin 6 metre tabanına inen, 17 katlı, 30 bin metrekareye yakın alanı kapsayan, 6-7 bin öğrenci kapasiteli olacağı öne sürülen özel üniversite yeri oy çokluğu ile kabul edildi. AK Parti grubundan Adlıhan Dere ve Cihan Bulut, bölge esnafının da üniversite istediğini belirterek gruptan ayrı oy kullandı. Ak Parti grubu ise bölgeye çok katlı bina yapılarak trafik ve insan yoğunluğunun artırıldığını, bölgenin kent meydanı yapılması gerektiğini söyledi. 

Özel üniversite yapımı maddesi, AK Parti'nin çekimser, CHP, bir bağımsız ve 2 AK Partili Dere ve Bulut'un evet oylarıyla oy çokluğu ile geçti. 


Bir dönem daha belediye başkanınızım 

AK Parti grubu, "Ha AVM'ye karşıyız ha özel üniversiteye. Sayın Evcilmen'in ağzıyla sormak istiyorum. Burası özel bir üniversiteyse kime peşkeş çekiliyor. Sirkülasyon ve yoğunluk artacak. Burası kent meydanı yapılsın" dedi. Akaydın'ın bir daha başkan olamayacağını, rektörlük yapmak için üniversite aradığını öne süren AK Partili meclis üyeleri bölge için plebisit yani referandum yapılmasını, bölgenin kent meydanı olmasını istedi. Akaydın "Siz Taksim Gezi Parkı'nı planlarken çok mu plebisit yaptınız. 

Merak etmeyin ben bir dönem daha belediye başkanıyım. Bu AK Parti, hükümet olduğu sürece benim rektör olabileceğim üniversite maalesef yok. Bu üniversiteye en fazla 1200 öğrenci sığar. Çok kar marjı güdülse 2 bin öğrenci olsun" dedi. 


'Adam' tartışması AK Partililer ile CHP'liler arasında bölgenin önce AVM sonra üniversite olarak planlanması konusunda da gerginlik yaşandı. CHP'liler, "2006 yılında alanı siz ticari alan olarak planladınız" derken AK Parti grubu "Siz belediye yönetimine gelince burayı AVM olarak planladınız. Ticari alana karşıydınız da neden AVM yeri yaptınız. Madem ticari alana karşıydınız da neden kent meydanı yerine özel üniversite yapıyorsunuz" dedi. CHP'li Hasan Gürsel Karabayır "Sizin partiniz hükümetteyken Çamlıca'ya cami yapıyor sesiniz çıkmıyor ama buraya okul yapılıyor karşı koyuyorsunuz. Allah'ın takdiri işte. Doğu Garajı kazılarında yüzyıllar öncesine ait mezarlar ve nekropoller çıktı. Oradaki ölüler AVM yapılmasına engel oldu" dedi. AK Partili Tamyürek ise "Ben bir lafa bakarım laf mı diye bir de söyleyene bakarım adam mı. Lafı gerektiğinde gediğine koyarım. Bu lafı bana söylettirmeyecektiniz" diyince ortalık karıştı ve sert tartışmalar yaşandı. 


KONUKSEVERDEKİ AVM

Antalya'nın Muratpaşa ilçesi Konuksever Mahallesi'nde yapılması düşünülen ve 150 bin metrekare alanı kapsadığı ileri sürülen AVM ile ilgili madde de oylar bölündü. Akaydın, geçtiğimiz meclis kabul edilen AVM maddesini de başkanlık yetkisini kullanaraktekrar görüşülüp oylanması için meclise getirmişti. Muratpaşa Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası'nın itirazı sonrası yeniden görüşüldü. CHP Grup Sözcüsü Deniz Fırat Budak, "25 binlik ve 5 binlikte hak ettiğinden çok fazla metrekarede birticaret alanı ayrıldı. Parti grubu olarak askı süresi içinde yapılan itirazların kabulü, planın reddini istiyoruz. AVM'ye karşı olanlar olabilir olmayabilir. Babasının emsali gibi kişinin talepte bulunması zaten tezat bir durumdu. Bundan sonraki kent ticari alanların 4 dönümden fazla olmamasını sağlayalım" dedi. 


Oy çokluğu ile geçti AK Parti'den Murtaza Tamyürek, "Belediye başkanlarının kanunlara uygun görmediği maddeleri iade etme hakkı vardır. Bizim elimize geçen bir karar var. Davacı Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve AVM'yi yapmak isteyen davalı Ece şirketi arasında dava var. Evcilmen'in yürütmeyi durdurma istemi mahkemece reddedildi. Biz AK Parti grubu olarak kararın tekrar imar dairesine gönderilerek eksikliklerin incelenmesini istiyoruz. İlla da oylayacaksanız biz çekimser oy kullanacağız. 

Kanunlara aykırı karar verdiğimizde firma bizim aleyhimize de dava açabilir. Birileri bir şey yapacak diye ceremesini biz mi çekeceğiz" dedi. 


Yapılan oylamada CHP'nin ve AK Parti'den Adlıhan Dere ve Cihan Bulut'un itirazların kabulü, planın reddi yönündeki oyları sonucu AVM yapımı oy çokluğu ile reddedildi. Bağımsız üye ile diğer AK Partililer çekimser oy kullandı. Firmanın olayı yargıya götüreceği tahmin ediliyor. 


'Antalya'yı satanlar' olayı AK Partili Remzi Sadi, "Geçtiğimiz meclis yapılan oylamada kamuoyunda insafsızca hiç de hak etmediğimiz ölçüde dedikodulara maruz kaldık. 'Antalya'yı sattılar' ifadeleri gazetelerde yer aldı. Bu ifadeyi kullananları savcılığa şikayet etmeye çağırıyorum. Bu bize yapılan bir haksızlıktır. Ben bu ithamda bulunanları kastediyorum. Kimler sattıysa bunun belgeleri varsa savcılığa şikayet etsin. Ben de çekimser oy kullanacağım" dedi. Adlıhan Dere ise "Ben de 4 buçuk yıldır bu mecliste görev yapıyorum. Şahsımla ilgili bir çok ifadeler kullandı. Yanımda oturan AVM'si olan arkadaşım Cihan Bulut'un AVM'sine bile ret verdim ama bizi gazetelere manşet ettiler" dedi. 


ALTINOVA PLANINA ONAY

Muratpaşa, 201 nolu imar paftasında yer alan 12566 ada 1 parseldeki çocuk bahçesi alanının, 2 parseldeki trafo alanının ve 1477 ada 1,7,8,9 ve 10 parsellerdeki konut alanının pazar yeri alanına dönüştürülmesine ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığının yazısı ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu oybirliği ile kabul edildi. Mecliste Soğuksu pazaryeri ile ilgili bir madde kabul edildi. 

Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder kentimizin fahri hemşerisi yapıldı. Altınova İmar Planları kabul edildi. Belediyenin ortak olduğu şirketi ANET Antalya Entegre Et San. Tic. A.Ş.'nin, 2013 yılı doğal gaz güvence bedeli, yeni bir et nakliye aracı ile bir adet personel aracı alınması ve yol otoparklarında el terminalleri yerine kullanılacak yeni nesil ödeme cihazları alımı için bankalardan 450 bin liraya kadar kredi kullanmasıyla ilgili AK Parti'nin ret oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi. Kepez, 025B-07A, 025B-06B, 025B-06C, 025B-06A, 025B-06D nolu imar paftalarında yer alan Altınova Bölgesine ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonuna ilişkin Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin 10 Ocak 2011 tarih ve 23 sayılı kararına Antalya 2. İdare Mahkemesi 2013/79 Esas sayılı dosyası yürütmeyi durdurma kararı aldığından mahkeme kararı gereği hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı oy birliği ile kabul edildi. Böylece Altınova bölgesi 5 binlik imar planlarına kavuştu. Kepezde Habibler, Zeytinlik ve Altınova Mahalleleri tapulamaları dahilinde bulunan, Muammer Aksoy Caddesi devamında Düden Çayı üzerinde bulunan köprü ve çevresine yönelik bir kısım alanda hazırlanan 1/5000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı kabul edildi. Halk için büyük önem taşıyan köprü sorunu çözülmüş oldu. Muratpaşa Belediyesi sınırları içerisinde bulunan, eski başkan Hasan Subayı döneminde yıllar önce yapılan 5.2 km uzunluğundaki mevcut nostaljik tramvay hattının şematik olarak işlenmesine ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği de mecliste kabul edildi. Böylece tramvay yapımından yıllar sonra binlik planlara işlenmiş oldu. Gündem maddeleri görüşüldüğü sırada, işten çıkarıldıklarını iddia eden bir grup taşeron işçi söz almak istedi. Başkan Akaydın grup üyelerine söz vermezken, güvenlik görevlileri işçilerden dışarıya çıkmalarını isterken arbede çıktı. İşçiler salon dışına çıkarılırken, meclis toplantısına devam edildi. 


Antalya Akdeniz Manşet Gazetesi


Geri Dön