26 / 04 / 2024

Antalya Büyükşehir Meclisi Konuksever'e AVM yapılmasını onaylamıyor!

Antalya Büyükşehir Meclisi Konuksever'e AVM yapılmasını onaylamıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclisinin 3’üncüsünde Muratpaşa sınırlarındaki Konuksever Mahallesi’ne yapılması planlanan AVM rededildi. Türel, “Dünde karar yeter sayısı olmadığı için bununla ilgili bir karar oluşmamıştı." dedi.



Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclisi 3’üncü kez, Antalya Su ve Atıksu İdaresi(ASAT) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 3’üncü toplantıya 103 meclis üyesinden 55 kişi katılırken, 48 meclis üyesi de yer almadı. CHP meclis üyelerinden 6 kişi meclis sıralarında yer alırken, MHP meclis üyelerinden salona gelen 2 kişi de meclis salonunu terk etti. Daha sonra MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli tekrar meclis salonuna geldi. Mecliste alınan karara göre Konuksever Mahallesi’ne yapılması planlanan AVM meclis kararına göre red edildi


MURATPAŞA BELEDİYE BAŞKANI’NDA BURADA OLMASINI BEKLERDİM

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Dünde karar yeter sayısı olmadığı için bununla ilgili bir karar oluşmamıştı. Ben de kanaatimi red şeklinde paylaşmıştım. Ak Parti grubu bu konu ile ilgili bir grup kararı almadıklarını muhalefet parti görüşüne göre karar vereceklerini söylemişti. İstedikleri gibi karar oluşturma hususunda bir durum ortaya çıktı. Türkiye’de demokrat çalışma olma açısından önemli. Ama AK Parti grubumuzun ortaya koymuş olduğu şahsımın ve arkadaşlarımın hür iradesi ile ortaya koyduğu davranış demokrasi adına fevkalade güzel yaklaşım gösterdiğini ifade ediyorum. Böylesine hassas bir konu üzerinde parti ve belediye başkanı iradesini yönlendirici ve etkileyici olmaması adına göstereceğiz. Bunun ülkemize örnek olmasını diliyorum. Türk demokrasisi adına örnek ve güzel bir davranış ortaya koyuyoruz. Parti gurubunuzu hür iradeleri ile karar verme kararımı arkadaşlarımın desteklemesi önemlidir. Gönül isterdi ki CHP’nin önemli bölümü MHP’den herkes buraya gelseydi. Halkımızın oyları ile kararı tesis etmek için görevlendirildik. Konu ile ilgili Muratpaşa Belediye başkanı burada değil. Onun sınırları içerisinde haklı bir gerekçesi olabilir. Elbette CHP grubundaki arkadaşlar söyler ama kendi ilçesinin sorununun meselesinin görüşüldüğü bir konu hakkında kendi görüşlerini de almak isterdim” diye konuştu.


KONUKSEVER’E YAPILMASI PLANLANAN AVM ALANI YETERSİZ

Hukuk fakültelerinde idare hukuku okutulurken birinci derste idare mahkemelerinin karar veremeyeceği yönünde olduğunu ifade eden Başkan Menderes Türel, Konuksever’e yapılması planlanan AVM’nin alan olarak da yetersiz olduğunu söyledi. Başkan Menderes Türel, “İdare mahkemesi kabul eder ya da iptal eder ama yerindelik kararı veremez. Mahkeme ben bozuyorum ticaret de yapacaksın diyor. Belediye meclisi adına karar veriyor. Bunun nasıl alınacağını merak ediyorum. Zaten ben dün hayır kararını ifade ediyorken bu kararın hukuki olmadığı için vicdanımın sesini dinleyerek söyledim. Mahkeme kararını yerine getireceğiz. Dünden bu yana tek bir arkadaşıma zerre yaptırım sözüm olmadı. Vicdanınızı dinleyin. Bunu. Sorumluluğunu hep birlikte taşıyacağız. Mahkeme kararı bozmuşsa geriye dönülür. Mahkeme Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi yerine kendini koyuyor. Böyle bir karar tartışılamaz bile. Bir tarafta tartışmaya açık mahkeme kararı bir tarafta sorumluluğu yerine getirecek meclis. Orada bir AVM yapılması kolay değildir, bu hesaplara göre 20-30 bin metrekarelik inşaat alanı söz konusu bir AVM inşaatı bu alanın çok üzerinde. Karar geçse bile bu şuan yapılabilir değil. İmar komisyon kararı mutlak dersek meclisin iradesini ortadan kaldırırız. Bizim belediye meclisi olarak TBMM’nin üzerinde bir karar alabilmemiz mümkün değil. İmar komisyonunda alınan kararlara asla müdahil olmadım. Teknik ve hukuki olarak değerlendirdim gereği ne ise onu yapın dedim. İmar komisyonu kararlarını savunma açısından benim belediyecilik ilkelerimi gerek burada bir ticari alanın oluşturulması şehir plan ve ilkelerine aykırı bir durumdur. Teknik olarak da aykırı bir durumdur. Şehircilik ilkelerime aykırı bir duruma evet diyemiyorum” dedi.


AK PARTİ KENDİ GRUBUNA KARARI GEÇİREMEDİ

CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş ise Konuksever’e yapılması planlanan AVM konusunda ise söz alarak, “Biz bundan önce alınan kararları nasıl grup sözcüsünün nasıl bire basacaksınız bunları çok iyi biliyoruz. Dün burada AK Parti kendi grubuna kararı geçiremedi. Bunu çok iyi biliyoruz. Yeterli kararı sağlayamadınız. Burada şimdi biz serbest bıraktık diyorsanız. Bizim CHP’li meclis üyelerimizin de kendi kararlarıdır. Bizi töhmet altında bırakmadan kararımız komisyon kararına uymak yönündedir” şeklinde konuştu.


KARARI YARGI, HALK VE MECLİS VERECEK

VM hakkında MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ise şu görüşlere yer verdi:

“Bizim duruşumuz bellidir ve o duruşun arkasındayız. Bizim meclis üyelerimizin çoğu ilçelerde olduğu için gelemedi. Biz mecliste olsak da olmasak da tavrımız belli. Biz burada mübarek Ramazan ayında kimsenin kalbi kırmak istemiyoruz. Kararı yargı, halk ve meclis verecek.”


KONUKSEVER’E YAPILMASI PLANLANAN AVM’YE RED

Konuksever Mahallesi’ne yapılması planlanan ve İmar komisyonu raporunda yer alan 1/25000’lik plana göre AVM yapılması meclis kararına göre red edildi. 40 meclis üyesi oy kullanırken 18 kişi evet, 10 kişi red, 12 kişi de çekimser oy kullandı. 19’uncu maddede yer alan ve yine Konuksever Mahallesi’ne yapılması planlanan AVM’nin 1/5000’lik planın ise 1/25000’lik plana göre hükümsüz olmaması kaydıyla oy çoğunluğuyla oylanması meclisten veto yedi.



Milliyet 


Geri Dön