19 / 04 / 2024

Antalya Döşemealtı'na 300 milyonluk proje!

Antalya Döşemealtı'na 300 milyonluk proje!

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, yerel seçimlerin üzerinden geçen süreçte yaptıklarını ve gelecek döneme ilişkin projelerini anlattı. Genç, bütçenin yatırım yapılabilir seviyesine ulaşmasıyla yaklaşık 30 proje için startı verdiklerini açıkladı.



Genç, bütçenin yatırım yapılabilir seviyesine ulaşmasıyla yaklaşık 30 proje için startı verdiklerini ve projelerin önemli bir bölümünün ihalesinin yapıldığını açıkladı. Genç, 30 projenin bütçesinin 300 milyon liraya ulaştığını belirterek, yatırım bütçesini karşılamak için gerekirse belediyenin elinde kalan arazilerin satılabileceğini söyledi. 


KADIKÖY'LE REKABET 

Açıklanan 30 proje içinde en dikkatleri en çok Türkiye'de bir ilk olma iddiasını taşıyan 'Ekolojik Kreş' ile kentin su kaynağı konumunda olan Kırkgöz'de hayata geçecek 'Yaşam Vadisi' çekti. Bir diğer dikkat çekici proje olan ve tamamlandığında Antalya'nın en büyük kent parklarından biri olacak Kırkgöz Yaşam Vadisi'yle ilgili de bilgi veren Genç, yaklaşık 1.5 yıldır çalıştıkları projeyle ilgili ilgili kamu kurumlarından gerekli izinlerin alındığını ve sivil toplum kuruluşlarında proje tartışılarak son şeklinin verildiğini duyurdu. 


MÜHÜRLEME BAŞLAR 

Döşemealtı Belediyesi'nin 'Oto Galericiler Sitesi' ile ilgili de bilgi veren Genç, "2008 yılında Ulaştırma Bakanlığı'nın bir genelgesi ile apartman altı galerilere son verildi. Ancak Antalya'da yeni bir alan yaratılamadığı için kent içindeki oto galericiler Valilikte imzalanan bir protokol uyarınca faaliyetlerine devam ediyor. Oto Galericiler Sitesi tamamlandığında tüm işletmeler buraya taşınacak. Kent merkezindeki galericiler için mühürlemeler yeniden başlayacak" dedi. Genç, 70 milyon TL yatırım bedelli projenin belediye şirketi Döşeme-Yol ile hayata geçirileceğini söyledi. Başkan Genç'in tanıtımını yaptığı projeler arasında, 2 bin kişilik Merkez Camisi, sadece restorasyon projesi 5 milyon lira olan Evdirhan projesi de dikkat çekti.


Sabah Akdeniz


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, ilçeyi modern bir kente dönüştürecek olan 30 vizyon projeyi, yaklaşık 250-300 milyon liralık maliyetle 2017 yılı içinde tamamlayacağını kaydetti.

Başkan Genç, geride bıraktığı iki yılda yaptıkları yatırımları ve gelecek 3 yıldaki vizyon projelerini gerçekleştirdiği toplantıyla anlattı.

CHP’li Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, ilçeyi Antalya’nın geleceği olarak niteleyerek, köyden kentleşmeye doğru bir yol izlenen ilçede, yapılaşma oranının ise yüzde 8-9 civarında olduğunu aktardı.

30 Mart 2014 seçimlerinden sonra her haliyle kötü durumda bir belediye aldıklarını aktaran Genç, ilişkilerin ahbap çavuş ilişkisi içinde ilerlediğini ve yüklü miktarda borcu olduğunu belirtti.

“ÖZ KAYNAKLAR KULLANILIYOR”

Sloganlarının ‘Belediye Sizin Eviniz’ olduğunu vurgulayan Başkan Genç, “ İlk görev dönemimizde yoğun yol dilekçesi ile karşılaştık. 300 kilometre yol ve stabilize olarak bulvar açtık. Nüfusun az olması nedeniyle verilen bütçe azdı. Bu nedenle minimum maliyette proje üretmeye başladık. 2 milyon lira yatırımla parke tesisi ve atölyesi kurduk. En büyük sorunlarımızdan biri yağmur suyu drenajıydı. Bu kapsamda 20 mahallede dere ıslahı ve menfez çalışması yapıldı” dedi.

“SİMGE CAMİ YAPILIYOR”

Döşemealtı’nın kentleşen bir bölge olduğunun altının çizen Başkan Genç, “ Simge olacak 4 minareli 2 bin kişilik bir müze cami çalışması başladı. 800 yıllık Selçuklu Kervansarayı Evdirhan’ı gün yüzüne çıkardık. Bu alanı açık hava kültür merkezi şeklinde kullanmayı hedefliyoruz. 2 yıl içinde 5 milyonluk bir maliyetle restorasyon çalışması tamamlanacak. Eski Yeşilbayır Belediyesi binasını gençlik ve kültür merkezi haline getirdik. Düzlerçamı ek hizmet binası 112 acil çağrı merkezi olacak. 4 Pazar yeri tamamlandı. Her mahalleye bir pazar yeri kazandırmak başkanlığım bitene kadar hedefimdir” diye konuştu.

“VATANDAŞIN AYAĞINA GİDİYORUZ”

İlçe merkezinde bulunan ticari alanları park haline dönüştürdüklerini aktaran Başkan Genç, “ Mahalle toplantılarını önemsiyorum. O bölgede yaşayan halkın ihtiyaçlarını birinci elden almak ve projelerimizi aktarmak açısından önemli oluyor. Kırkgöz Döşemealtı spor Kulübü kuruldu. Kısa süre içinde Döşemealtı Belediyesi Tiyatrosu’nu kuracağız” dedi.

“VİZYON PROJELERDEN KIRKGÖZ”

30 yakın projeyi ihale ettiklerini kaydeden Başkan Genç, “Bir kenti kent yapan önemli objelerin merkezi meydanlarıdır ve dini yapılarıdır. Bu kapsamda ilçe merkezine meydan ve dev bir cami yapılıyor. Kırkgöz’ü bir doğal yaşam alanına çevirmeyi hedefliyoruz, uygulama projesi hazırlandı. 2017 yılı başında bu proje hayata geçecek. 700 dönümlük bu alanda; kuş gözlem kuleleri, endemik bitki sergi alanları, gölün içine doğru ahşap yürüyüş yolları kafeteryalar yer alacak. Bu alanı Antalya’ya kazandırmak istiyoruz. Proje tamamlandığında yaz akşamında herkes buraya gelecek” ifadelerine yer verdi.

“PROJELER”

Başkan Genç, diğer projelerini ise şöyle sıraladı: “ Çıplaklı ekolojik kreşi 200 öğrenciye katkı sağlayacak, enerjisini güneşten alacak. İçinde yüzme havuzu ve sinema salonları bulunan gençlik merkezi Yeşil Bayır’da yükselecek. 100 bin metrekare alanda 600 dükkanlı oto galericiler sitesi 70 milyon maliyetle yapılacak. Aşağıoba canlı hayvan pazarı, ve her mahalleye MOBESE sistemi kazandıracağız. 1 milyon avroluk yatırımla 760 KW’lık güneş enerjisi projesi, çocuk trafik eğitim parkı, AB fonu projesi ile 60 ev hanımına kurs,  TOKİ  konutları irtibat bürosu ve emekliler kahvesi, Nebiler Yalınlı Parkı, Atalanı Caddesi, Şehit Mustafa Gürcan Caddesi, Bademağacı, Dağbeli, Çığlık, Düzler Çamı’na o bölgeye özgü tematik parklar yapılacak. Döşemealtı Gençlik Meclisi de(DÖGEM) kısa süre sonra açılıyor” dedi.


Başkan Genç, Hipodrom konusunda ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeniden ihale yapacağını aktardı.


“250-300 MİLYONLUK YATIRIM”

Projelerin bedelinin yaklaşık 250, 300 milyon olduğunun altını çizen Başkan Genç, “170 dönümlük arsa satışından 70 milyonluk bir kaynağımız var. Satılacak 200 dönümlük arazi kalmış ama bu alanı yatırımlar için kullanmayı düşünmüyorum. Çeşitli ortaklık ve girişimlerle vizyon projelerimizi 2017 yılı içinde tamamlanacak” dedi.


En büyük sıkıntılardan birinin Hastane olduğunu işaret eden Başkan Genç, sağlık Bakanlığı yatırımı olmasa dahi özel bir hastaneyi ilçeye kazandıracaklarını vurguladı.


Milliyet



Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Ramada Otel'de kahvaltılı basın toplantısında basın mensuplarına 30 projesini ve detaylarını paylaştı. 


CHP'li Belediye Başkanlarımın, İl ve İlçe yöneticilerinin yer almamasının dikkat çektiği buluşmada projelerini sunumla detaylandıran Turgay Genç, İlçeyi Antalya'nın geleceği olarak niteleyerek. köyden kentleşmeye doğru bir yol İzlenen ilçede, yapılaşma oranının ise yüzde 8-9 civarında olduğunu aktardı. 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra her haliyle kötü durumda bir belediye aldıklarını aktaran Genç, ilişkilerin ahbap çavuş ilişkisi içinde ilerlediğini ve yüklü miktarda borcu olduğunu belirtti. 


Sloganlarının 'Belediye Sizin Eviniz' olduğunu vurgulayan ve projelerin yüzde 90'ını 1 yıl içinde tamamlayacağını belirten Başkan Genç,"İlk görev dönemimizde yoğun yol dilekçesi ile karşılaştık. 300 kilometre yol ve stabilize olarak bulvar açtık. Nüfusun az olması nedeniyle verilen bütçe azdı. Bu nedenle minimum maliyette proje üretmeye başladık. 2 milyon lira yatırımla parke tesisi ve atölyesi kurduk. En büyük sorunlarımızdan biri yağmur suyu drenajıydı. Bu kapsamda 20 mahallede dere ıslahı ve menfez çalışması yapıldı" dedi. 


Döşemealtı'nın kentleşen bir bölge olduğunun altının çizen Başkan Genç."Simge olacak 4 minareli 2 bin kişilik bir müze cami çalışması başladı. 


800 yıllık Selçuklu Kervansarayı Evdirhan'ı gün yüzüne çıkardık. Bu alanı açık hava kültür merkezi şeklinde kullanmayı hedefliyoruz. 2 yıl içinde 5 milyonluk bir maliyetle restorasyon çalışması tamamlanacak. Eski Yeşilbayır Belediyesi binasını gençlik ve kültür merkezi haline getirdik. Düzlerçamı ek hizmet binası 112 acil çağrı merkezi olacak. 4 Pazar yeri tamamlandı. Her mahalleye bir pazar yeri kazandırmak başkanlığım bitene kadar hedefimdir" diye konuştu. 


İlçe merkezinde bulunan ticari alanları park haline dönüştürdüklerini aktaran Başkan Genç,"Mahalle toplantılarını önemsiyorum. O bölgede yaşayan halkın ihtiyaçlarını birinci elden almak ve projelerimizi aktarmak açısından önemli oluyor. Kırkgöz Döşemealtı Spor Kulübü kuruldu. Kısa süre içinde Döşemealtı Belediyesi Tiyatrosu'nu kuracağız" dedi. 


30 yakın projeyi ihale ettiklerini kaydeden Başkan Genç, "Bir kenti kent yapan önemli objelerin merkezi meydanlarıdır ve dini yapılarıdır. Bu kapsamda ilçe merkezine meydan ve dev bir cami yapılıyor. Kırkgöz'ü bir doğal yaşam alanına çevirmeyi hedefliyoruz, uygulama projesi hazırlandı. 2017 yılı başında bu proje hayata geçecek. 700 dönümlük bu alanda; kuş gözlem kuleleri, endemik bitki sergi alanları, gölün içine doğru ahşap yürüyüş yolları kafeteryalar yer alacak. Bu alanı Antalya'ya kazandırmak istiyoruz. Proje tamamlandığında yaz akşamında herkes buraya gelecek" ifadelerine yer verdi. 


Başkan Genç, diğer projelerini ise şöyle sıraladı:"Çıplaklı ekolojik kreşi 200 öğrenciye katkı sağlayacak, enerjisini güneşten alacak. İçinde yüzme havuzu ve sinema salonları bulunan gençlik merkezi Yeşil Bayımda yükselecek. 100 bin metrekare alanda 600 dükkanlı oto galericiler sitesi 70 milyon maliyetle yapılacak. Aşağıoba canlı hayvan pazarı, ve her mahalleye MOBESE sistemi kazandıracağız. 1 milyon avroluk yatırımla 760 KW'lık güneş enerjisi projesi, çocuk trafik eğitim parkı. AB fonu projesi ile 60 ev hanımına kurs, TOKİ konutları irtibat bürosu ve emekliler kahvesi, Nebiler Yalınlı Parkı. Atalanı Caddesi, Şehit Mustafa Gürcan Caddesi. Bademağacı, Dağbelı, Çığlık, Düzler Çamı'na o bölgeye özgü tematik parklar yapılacak. Döşemealtı Gençlik Meclisi de(DÖGEM) kısa süre sonra açılıyor" dedi. 


Göreve geldiği dönemdeki mali tablo ile şimdiki arasındaki değişime yönelik bir soruya yanıt veren Başkan Genç, gelir gider arasındaki can açığın 15 milyon lira olduğunu bunun 2014 yılında teslim aldığında 50 milyon liraya ulaştığını söyledi. Genç, "Önceki belediye başkanı döneminde bu açığı arsa satışları ile kapatmaya çalışmışlar. Bu 50 milyonun 20 milyon civarı müteahhit firmaya borçlar geri kalanı da iller bankası ve diğer bankalara olan borçlar olarak görülüyor. Şu andaki tabloda proje ve yatırımlar yapabilir hale geldik. 170 dönümlük arsa satışı gerçekleştirdik. 70 milyonluk bütçe oluşturduk. Bu parayı projeler için kullanacağız" dedi. 


Belediyenin 370 dönümlük bir arazisi kaldığını bunun da açılan mülkiyet davaları nedeniyle satılamadığını öne süren Genç, "Bu arazinin 170 dönümünü sattıklarını, 200 dönümünü de projeler için ada halinde bıraktıklarını söyledi. Yapacağı 27 projenin toplamda 300 milyon lirayı bulduğunu hatırlatan Genç, 70 milyon lirasının Oto Galenciler Sitesi için harcanacağını belirtti. Oto galericiler sitesi ile ilgili konuşan Genç sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Muratpaşa İlçesindeki bütün oto galericiler şu an mühürlü durumda fakat protokolden kaynaklı bu işletmelere izin veriliyor. Protokolü inceledim. Mühürleme işlemleri yeni oto galericiler sitesi yapılınca aktif hale getirilecek" Döşemealtı ilçesi'ndeki en büyük sorunlar arasında yer alan Hastane iie ilgili yöneltilen bir soruyu da yanıtlayan Turgay Genç, Sağlık Bakanlığının yatırım programında Döşemealtı'na hastane yapılmasının yer almadığı bilgisini aldığını söyledi. Genç, "Sağlık Bakanlığına seçilir seçilmez gittim. Bakanlık bölgemizde bir hastane planlaması olmadığını söyledi. Kepez ilçesi Masa Dağı'nda Şehir hastanesi yapılacağını hatırlattılar ancak Sağlık Bakanı Müezzinoğlu yerel seçim öncesinde Döşemealtı'na hastane yatırımımız var demişti şimdi ise 5 yıllık süreçte böyle bir programın olmadığını söylediler. Biz de belediye olarak öze! hastane oluşturmak için harekete geçtik. Bölgeye bir özel hastane kazandıracağız. Bir iki firma ile yol katettik. Daha protokol yapmadık sürpriz olarak kalsın istiyoruz, inanın vatandaşın en temel ihtiyacı hastanedir. Yüzde 99 önceliğimiz hastane olarak görünüyor. En yakın hastane 20 kilometre uzaklıktaki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göller bölgesine baktığınızda 40-45 kilometreye varan mesafeler var. Başkanlık dönemimde bir hastaneyi ilçeye kazandıracağım" şeklinde konuştu. Öte yandan Başkan Genç, Hipodrom konusunda ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeniden ihale yapacağını aktardı. 


Antalya Hilal


Geri Dön