18 / 04 / 2024

Antalya EXPO 2016'daki Türkiye Biyoçeşitlilik Tema Parkuru'nun inşaatı başladı!

Antalya EXPO 2016'daki Türkiye Biyoçeşitlilik Tema Parkuru'nun inşaatı başladı!

EXPO 2016 Antalya Alanı’nda yer alacak 150 metre uzunluğundaki Türkiye Biyoçeşitlilik Tema Parkuru’nun yapımına başlandı. Antalya’da 2016 yılında düzenlenecek olan EXPO 2016 alanında çalışmalar devam ediyor.



EXPO 2016 Antalya Alanı’nda yer alacak 150 metre uzunluğundaki Türkiye Biyoçeşitlilik Tema Parkuru’nun yapımına başlandı.


Antalya’da 2016 yılında düzenlenecek olan EXPO 2016 alanında çalışmalar devam ediyor. Çocuk Adası’nın kuzeydoğusunda tek katlı olarak planlanan, 3 bin metrekare kapalı alana sahip, 150 metre uzunluğundaki Biyoçeşitlilik Tema Parkuru bir sunum parkuru olacak. Yukarıdan bakıldığında solucanı andıran kıvrımlı bir yapıya sahip olacak parkur, Kuzeyde Avrupa- Sibirya flora bölgesi, ortada İran- Turan flora bölgesi ve güneybatıda kurak ve yarı kurak çöl alanlarının da dahil olduğu büyük Akdeniz Bölgesi olmak üzere Anadolu’da bulunan üç biyocoğrafik bölgeye ayrılarak planlandı. Parkurda, uygun iklim koşulları oluşturularak Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bitkiler sergilenecek. Biyoçeşitlilik Tema Parkurunda ayrıca Türkiye’de ve dünyada bulunan endemik bitki türlerinden de örnekler yer alması planlanıyor. Kısmen açık olacak bu kıvrımlı tünel, 80 metre boyunca yarı açık yolda sıcak iklimde, 50 metre boyunca yarı açık yolda ılıman iklimde ve 50 metrelik kapalı alanda soğuk iklimde aralıksız yürüyüş yapılabilmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlandı.

 

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez, bin 121 dekarlık EXPO 2016 Antalya alanında ülke bahçeleri, EXPO Kulesi, Çocuk Adası’nın yanı sıra ilgi çekecek en önemli merkezlerden birinin de Biyoçeşitlilik Tema Parkurunun olacağına inandıklarını söyledi. Genel Sekreter Suiçmez, EXPO 2016 Antalya’nın 4 alt temasından birinin de Biyoçeşitlilik olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin ve EXPO 2016’ya ev sahipliği yapan Antalya’nın sahip olduğu endemik bitki türlerinin de tanıtılabilmesi açısından bu parkur çok önemli” dedi. Aralık ayında tamamlanması planlanan Biyoçeşitlilik Tema Parkuru yaklaşık 12 milyon TL’ye mal olacak.



Antalya İleri


Geri Dön