24 / 04 / 2024

Antalya Gaziler Mahallesi'ndeki evler yıkıldı!

Antalya Gaziler Mahallesi'ndeki evler yıkıldı!

Antalya'nın Gaziler Mahallesi'ndeki Küçük Sanayi Sitesi'nin arazisi içerisinde kaldığı gerekçesiyle bölgedeki sera ve evler iş makineleriyle yıkıldı. Mahalle sakinleri yıkımı durdurmak istemesi üzerine jandarma müdahale ederken, havaya ateş açıldı.




Kepez İlçesi'nde kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta, Düden Şelalesi'nin hemen yanı başında yer alan Gaziler Mahallesi'nde, yaklaşık 300 dekar sera bulunuyor. Yıllık 6 bin ton domates üretimine sahip bölgede yetişen biber, patlıcan ve kabak İngiltere'ye ihraç ediliyor. Kuzey, güney ve batısından geçen ana taşıyıcı yollara yakınlığıyla yatırımcıların dikkatini çeken Gaziler Mahallesi'nde 270 dönümlük alan, 2015 Haziran ayında Antalya Büyükşehir Belediye Meclis kararıyla sanayi sitesine dahil edildi. Karar, Büyükşehir Belediye Meclisi'nden tüm partilerin oybirliğiyle çıktı.


15 yıl önce Gaziler'de sanayi sitesi yapmak için kurulan 'Antalya Esnafları Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi' böylece 550 dönüme yayılan 1000 dükkan tahsisli sanayi sitesinin 180 dükkanlık ilk etabını 30 Mart 2015'te törenle açtı. Törenden sonra Hazine'den alınan 2B arazileri ve ardından yapılan imar planlarıyla küçük sanayi sitesi genişlemeye başladı. Site genişlerken Gaziler'de evler yıkılmaya, seralar sökülmeye başladı. Sanayi Sitesi'nin hemen yanı başındaki sokakta 2 yıl öncesine kadar 50 hane bulunurken bugün sokakta sadece 4 ev kaldı.


YIKIMDA OLAY ÇIKTI

Gaziler'de dün akşam saatlerinde de sanayi sitesi alanı içinde kalan domates serası ve evlerin yıkımına devam edildi. Yıkım için bölgeye iş makineleri girdi. Mahalle sakinleri yıkımı durdurmak istedi. Havaya tabancayla ateş açıldı. Araya jandarma girdi. Havaya açılan ateşten geriye kalan boş kovanlar hala olay yerinde dururken seraları yıkılan Hüseyin Çelik, "Eğer yıkılmasaydı bugün domates ekecektik" dedi.


Çelik, dün akşam saatlerinde bölgede yaşananların 'zorbalık' olduğunu söyledi. Mahalle sakinlerini şikayeti üzerine jandarma ekipleri bölgede bugün de incelemelerini sürdürdü. Hüseyin Çelik'in annesi Fatma Çelik, gözyaşları içinde sanayi sitesi inşaatı nedeniyle komşularının birer birer mahalleden gittiklerini anlattı.


'2B SATIŞI İPTAL EDİLDİ' İDDİASI

Mahalle sakinlerinden Ali Sevil ise son çıkan yasayla bölgedeki 2B arazilerini almak için müracaat ettiklerini, taksitlerini öderken Antalya Defterdarlığı'nın 'Yanlışlık olmuş' gibi bir bahane göstererek 2B arazilerini satışını iptal ettiğini söyledi. Sevil, 2B arazilerinin satışı iptal edilirken Gaziler Mahallesi'nin bir köşesinde adı gibi 'küçük' olarak başlayan sanayi sitesi inşaatının ise genişlemeye başladığını söyledi.


20 YILDIR TARIM YAPIYORLAR

Mahallenin avukatlarından Çetin Manav, Gaziler'de temel sıkıntının Hazine'nin bölgede tarımsal üretim yapan mahalle sakinlerini görmemesinden kaynaklandığını söyledi. Bölgede 20 yılı aşkın bir zamandır aynı ailelerin sera üretimini devam ettirdiğini, Hazine'ye bu arazileri kullanımdan dolayı ecrimisil ödediğini, mahallelinin 2B yasasından faydalanmak için başvurduğunu anlatan Manav, "İlgili yasa gereği burada 2B arazileri bu insanlara satışı yapılmalıydı ancak öyle olmadı" diye konuştu.


Sürecin öteki boyutunda Gaziler'de sanayi sitesi kurulan kooperatifin siyasi olarak etki alanını genişletmesiyle Antalya'nın en iyi tarım arazisine sahip bölgesinin sanayi sitesi tarafından yok edileceğini kaydeden Manav, "Hukuki olarak her türlü mücadeleyi veriyoruz. Nisan ayında hukuk karşısında burada köylünün varlığının ispatlayacak tespit davamızın duruşması yapılacak" diye konuştu.



Hürses


Geri Dön