19 / 04 / 2024

Antalya Havalimanı yenileniyor!

Antalya Havalimanı yenileniyor!

Antalya Uluslararası Havalimanı'nı işleten Serhat Çeçen, Antalya Havalimanı'na 107 milyon avro tutarında yatırım yaptıklarını bildirdi



Antalya Uluslararası Havalimanı'nı işleten ICF Airport AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Çeçen, Antalya Havalimanı'na yeni bir iç hatlar terminali yapımı, uluslararası terminallerdeki teknik bakım ve onarım, apron ve kulenin onarımı ile bir elektrik santraliyle ısı santralı yapımı için 107 milyon avro tutarında yatırım yaptıklarını bildirdi.

Serhat Çeçen, ICF Airport Eş Genel Müdürleri Ferda Yakar ve Alexander Laukennman ve ICF Airport AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş ile basın toplantısı düzenleyerek, yenileme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Serhat Çeçen, 2008 yılı biterken dünyada baş gösteren ekonomik krizden dolayı, 2009'a olumsuz bir havayla başladıklarını, Antalya'nın ekonomik krizden çok fazla etkileneceğini düşündüklerini ancak zaman geçtikçe, krizin Antalya'da korkulacak kadar etkili olmadığının görüldüğünü ifade etti.

Antalya Havalimanı'ndaki yolcu trafiğinin, 2009 yılında 2008'e göre yüzde 3-4 arasında düştüğünü, beklentilerin, düşüşün daha yüksek olacağı yönünde olduğunu anlatan Çeçen, şunları söyledi:

"2009'da hep finansal, hem de operasyonel olarak büyük sorumluluk ve yükümlülüklerimiz olduğundan, yıla tedirgin başladık ama sene sonuna geldiğimizde tüm faaliyetlerimizde başarılı olduğumuzu gördük. Bunda Antalya turizminin çok büyük katkısı var. Antalya'nın bölgede başlı başına markalaşması ve kendi iç dinamiklerinin bu başarıda etkisi var. 2009'a karamsar başladık ama iyimser bir dönem geçirdik. 2010'da da hedefimiz, geçen seneden iyi olacağı yönünde. İnşallah 2008'den de 2007'den de daha iyi oluruz."

Antalya Havalimanı'na Türkiye kiralama ve özelleştirme ihalelerinde bugüne kadar gerçekleşen en yüksek teklifi verdiklerini ve havalimanının işletmesini 17 yıllığına 3 milyar 10 milyon dolara kiraladıklarını anlatan Çeçen, ihale bedelinin yüzde 25'ini, terminalleri teslim almadan ve herhangi bir gelir elde etmeye başlamadan ödediklerini bildirdi.

Çeçen, ICF olarak, 2009 yerine 2010'de büyük bir krizle karşılaşacaklarını beklediklerini, 2008'de de öngörmemelerine rağmen yüzde 15'lik bir büyüme sağladıklarını, dolayısıyla toplamda, beklentileri doğrultusunda bir sayıya ulaştıklarını dile getirdi. Çeçen, ICF'nin ihale gereği yapması gereken yenileme ve kapasite artırımı yükümlülükleri bulunduğunu, bu doğrultuda, iç hatlar terminalinin genişletilmesi ve havaalanının tamamında yenileme yapılması zorunluluğunda olduklarını hatırlattı.

İç Hatlardaki genişletme yerine, eski binanın yıkılarak, yeni bir iç hatlar terminali yapılmasını planladıklarına değinen Çeçen, bunun da yatırımcıların özverisiyle gerçekleştirildiğini kaydetti. Çeçen, şöyle devam etti:

"İhale şartnamesi gereği, iç hatlarda, Terminal 1'de ve havalimanının tümünde bu yükümlülüklerimiz vardı ama teknik arkadaşlarla incelediğimizde iç hatlarda yenileme gerçekleştirsek dahi, ileri ki senelerde talebe hizmet etmeyeceğini gördük. Yatırımcılarımızın özverisiyle yeni bir iç hatlar terminali gerçekleştirdik. Son teknolojilerin kullanıldığı, yolcu konforuna endeksli, yolcu kapasitesinin yaklaşık 5 kat artırıldığı bir iç hatlar terminaline kavuşuyoruz.

Zaten buna ihtiyacımız da vardı. Yeni iç hatlar terminalini Mart ayı sonu itibarıyla açacağız. İç hatlar terminalinin yanı sıra, apron ve kulenin bakımı, ısı ve enerji santralı için toplam 106 milyon Avro yatırım yapıldı."

-ELEKTRİK KESİNTİSİNE KARŞILIK SANTRAL YAPILDI"-
Çeçen, yaz sezonunda Antalya'da elektrik enerjisi ihtiyacının arttığına ve komşu illerden takviyelerle bu ihtiyacın karşılanabildiğine de işaret ederek, sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin turizm sektörüne zarar verdiğini
vurguladı. Bu nedenle, havalimanı ihtiyacını karşılamak üzere bir santral kurmayı planladıklarını belirten Çeçen, şartnamede olmamasına rağmen 6 milyon Avroluk yatırımla, doğal gaz çevrim santrali kurduklarını söyledi. Çeçen, Antalya Havalimanı'nda yılda 6 Megavatt elektrik tüketildiğini, kurdukları doğal gaz çevrim santralinden yılda 8 megavatt elektrik enerjisi üreteceklerini açıkladı.

Çeçen, "Antalya'ya elektrik enerjisi bakımından yük olmamak için bu santrali kurduk. Ayrıca bir de ısı santrali yaptık. Biz burayı 17 yıllığına kiraladık, önümüzde 15 yılımız kaldı. Bu yatırımları, altına tekerlek takıp, kira süresi sonunda götürmeyeceğiz. Hepsi burada kalacak" diye konuştu.

-YENİ YATIRIMLAR-
Serhat Çeçen, soru üzerine, yurt dışındaki bazı havaalanlarının işletmesiyle ilgilendiklerini ancak en somut gelişmenin Kosova'nın başkenti Priştina Havaalanı için yaşandığını kaydetti. Çeçen, şu bilgileri verdi:

"Priştina havaalanı ihalesine katılmak için ön yeterlilik aldık. Daha doğrusu ön yeterlilik alan üç şirketten biriyiz. ICF markasını Doğu Avrupa'ya taşıma hedefimiz var. ICF ortaklığı yapısıyla yürüyoruz. ICF markasını büyütme hedefimiz var. Priştina'nın giden ve gelen toplam yolcu kapasitesi 1,5 milyon civarında. 20 yıllığına Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihale edilecek. 1 Martta ihalesi olacak. Yurt dışında bir çok proje gündemimizde var. Bunları da inceliyoruz."

Çeçen, Türkiye'de de, Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir bölgelerini kapsayacak Zafer Havaalanı için ihaleye gireceklerini, 1 Martta gerçekleştirilecek ihale için de teklif vereceklerini vurguladı.

Çeçen, bir gazetecinin "Gazipaşa Havaalanını almak ister miydiniz?" sorusunu ise "Biz oranın ihale sürecinde şartnameyi iyi inceledik. Gazipaşa Havalimanı'nın teknik olarak ve misafire hizmet kapasitesi bakımından bölge turizmine hizmet edemeyeceğini düşündüğümüz için ihaleye girmedik" diye yanıtladı.

-ANTALYASPOR'A SPONSORLUK-
Çeçen, ICF'nin Antalyaspor'a sponsor olup olmayacağına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine de, geçen yıl büyük yatırımlara giriştiklerini, finansörlere karşı yükümlülükleri olduğunu, bu nedenle, Antalyaspor'un gündemlerinde olmadığını anlattı. Bu yatırımların ve yükümlülüklerin yüzde 90'ını yerine getirdiklerine işaret eden Çeçen, şöyle devam etti:

"2010'dan sonra Antalya'ya fayda sağlayacak ne olursa destek olacağımızı Valimize beyan ettik. Valimiz sokak çocukları, çocuk esirgeme kurumu ya da eğitime destek ya da başka bir şey bize nereyi gösterirse, biz bu desteği vereceğiz. Mesela Akdeniz Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu için bina yapacağız. Önümüzdeki eğitim dönemi için onlara bir bina yapma arzusundayız. Ön protokol imzalandı. Biz IC ve ICF olarak, bir çoğunuzdan daha Antalyalıyız. Sanata, spora bir çok konuya desteğimiz oldu, bundan sonra da olacak. Antalya sosyal hayatına, ekonomisine ne katkımız olacaksa biz varız. Burada doğru adres Antalyaspor ise, zamanı geldiğinde Antalyaspor'a destek oluruz."

ICF Genel Müdürlerinden Ferda Yakar da, eski iç hatlar terminal binasının 17 bin metrekare olduğunu, yeni yapılan binanın ise 35 bin metrekare alan üzerine kurulduğunu açıkladı. Yakar, iç hatlar terminalinin yanı sıra iki ayrı dış hatlar terminalinde, apronda, havaalanı iç yollarında ve kulede bakım ve onarım çalışmaları yaptıklarını söyledi.
AA


Geri Dön