24 / 04 / 2024

Antalya Kepezaltı ve Santral'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Antalya Kepezaltı ve Santral'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Türel Kepezaltı ve Santral mahallelerinin 30 yıldır çözülemeyen imar sorununu çözdü. Türel, Kepezaltı Santral bölgesini Antalya'nın en güzel yerlerinden biri yapacak kentsel dönüşüm projesini vatandaşlara anlattı.




Antalya Büyükşehir Belediyesi Türel Kepezaltı ve Santral mahallelerinin 30 yıldır çözülemeyen imar sorununu çözdü. Türel, Kepezaltı Santral bölgesini Antalya'nın en güzel yerlerinden biri yapacak kentsel dönüşüm projesini vatandaşlara anlattı. 


Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde gerçekleşen bilgilendirme toplantısına, Menderes Türel, Ak Parti II Başkanı Mustafa Köse, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile Kepezaltı ve Santral mahallelerinde yaşayan vatandaşlar katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel proje tamamlandığında, Kepezaltı Santral Mahallesi'nin Antalya'nın sahil bölgelerindeki prestij bölgelerinden çok daha güzel olacağını söyledi. Daha önce yapılan kentsel dönüşüm planlarından farklı bir plan hazırladıklarını aktaran Türel, bu sayede yeşil alan, sosyal tesis, camiler ve teknik altyapıya ayrılan alanın daha da artacağını ifade etti. 


TÜM DETAYLARI ANLATTI 

Türel sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyelim ki bugün 550-600 metrekare yeri olan birisine bugünkü yapılacak işleme göre 400 metrekare üzerinden işlem görüyor. Dolayısıyla burada yüzde 40'lık bir terk oranı var geriye kalan net parsel 240 metrekare. Ve şu andaki emsal 1.33 emsal. Bakın biz bunu 1.70'e çıkaracağız. Yani 240 metrekareye göre 1.33 emsalle toplam alacağınız metrekare bugünkü duruma göre 319. Biz bunu 408 metrekareye çıkartıyoruz. Malum Kepezaltı Santral'de bu tapularınızı aldığınızda müteahhitlere gideceksiniz veya bir inşaat maliyeti olacak bugünkü değere göre burada yüzde 35- 65'e göre yapılıyor. Şimdi yüzde 65 müteahhide gideceği, yüzde 35 size kalacağına göre sizin 383 metrekarelik satılabilir inşaat alanından yüzde 35'i size kalacak olan rakam 1 34 metrekarelik bir alan. Şimdi biz ne yapıyoruz diyoruz ki yüzde 35'e göre 490 metrekarenin ylüzde 35'i 171 metrekare size kalacak alan. Bugünkünde 134 metrekare alanken bu dediğimiz projeye evet derseniz 171 metrekare müteahhit payı çıktıktan sonra size kalacak metrekare alanı.


 BÖLGE DEĞERLENECEK 


Hazırladıkları projelerin hayata geçmesi durumunda bölgenin çok daha değerleneceğini dile getiren Türel, projenin hak sahiplerine iki buçuk kat kazanma şansı vereceğini dile getirdi. Projenin en önemli özelliklerinden birinin ise vatandaşların iki misli kazanırken cebinden bir kuruş bile para çıkmayacak olması olduğu ifade eden Türel, "Bir kuruş tapu bedeli de ödemeyeceksiniz. Bu inşaatlar yapılıyorken sizleri başka yerlere taşınacak olduğunuz için sıkıntı da bırakmıyoruz hem taşınma yardımı yapıyoruz hem de bu inşaatlar bitene kadar kira bedeli yardımı da bizden olacak" dedi. Başkan Türel, kira yardımının evlerin teslim alınmasına kadar verileceğini dile getirdi. 


SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Türel projenin sürecini de şu sözlerle açıladı: "Öncelikle İller Bankası bu projenin garantisi oluyor. 

Muhatabınız devlet ve hemen 1 ay içerisinde bakanlığa başvuru yapıyoruz. Üçüncü ayda Şehircilik Bakanlığı'nın onayı oluyor. Burayı Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı ilan ettikten sonra hemen biz alan projelerini hazırlatıyoruz, hak sahipleriyle görüşüyoruz, onaylarınızı bu projeye göre alıyoruz. Diyelim ki birisinin 160 metrekarelik hakkı var isterse 160 metrekarelik bir daire alır isterse 80 metrekarelik iki daire alır. İki daire olunca çok cüzi bir miktar fark oluyor ama kayda değer birşey değil emin olun. 

İstediğine istediği metrekarelik daireleri veriyoruz ve onları bu arada sizlerin onayını alarak yapıyoruz. Plan çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Yedinci ayda planların bakanlıkça onaylanması söz konusu. 10'uncu ayda taşınma kira yardımları başlayacak. Yıkım işlemleri başlayacak. İnşaat temelleri 1 1 'inci ayda yani seneye Temmuz ayında inşallah hep beraber dualarımızı ederek atacağız. Böylelikle 36'ncı ayda size Antalya'nın en güzel mahallesi hayırlı olsun uğurlu olsun." Santral Mahallesi Muhtarı Bahri Çetin projenin kendilerini çok mutlu ettiğini ve umutlandırdığını söyledi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e özelikle teşekkür etmek istediğini dile getiren Çetin, özellikle aynı sokakta oturan kişilerin aynı parselin içinde ev sahibi yapılacak olmasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti. 

Kepez Mahallesi Muhtarı Yusuf Küçükdağ da projenin kendilerinin istediği gibi olduğunu kaydetti. (DHA) olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Yeni eserlerle Likya tarihinin yeniden yazılacağını anlatan Prof. Dr. Işık, "Bu eserler Likya'nın Anadoluluğuna bir kez daha ışık tutacak" dedi. 


Antalya Kemer Gözcü Gazetesi



Geri Dön