26 / 04 / 2024

Antalya Kındılçeşme kamp alanındaki inşaat tepki topluyor

Antalya Kındılçeşme kamp alanındaki inşaat tepki topluyor

Antalya Beydağları Sahil Milli Park alanındaki Kındılçeşme günübirlik kamp alanında başlayan inşaat faaliyeti, çevre koruma örgütlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor



Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Antalya Temsilciliği ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi ortak basın açıklaması yayımlayarak, Kındılçeşme'nin "yağmacılar tarafından tarumar edilmek istendiğini" öne sürdü."Kındılçeşme için kamu ve toplum vicdanını harekete geçmeye davet ediyoruz" başlığıyla yayımlanan açıklamada, "Beydağları Sahil Milli Parkı'nın denizle buluşan kısmı olan Kındılçeşme'nin başı yine yağmacılarla derde girmiştir ve doğayı tahrip ederek kendi mülklerine almak isteyenler tarafından tarumar edilmek üzeredir" görüşü dile getirildi.

Açıklamada, Beydağları Sahil Milli Parkı'nın 822 hektarlık bölümünün 2 Eylül 2005 tarihinde Milli Park statüsünden çıkarıldığı hatırlatılarak, Antalya - Kemer kara yolunun Beldibi'nden başlayarak Kemer'e kadar olan çok büyük bölümünü kapsayan bu alanın milli park alanından çıkarılmasının TTKD VE TEMA öncülüğündeki eylemlerle kamuoyuna duyurulduğu ve Antalya Barosu öncülüğünde dava açıldığı hatırlatıldı. Davanın kazanıldığı ve Kındılçeşme'nin gelecek kuşaklara tahrip edilmeden bırakılmasının sağlandığına değinilen açıklamada, şöyle denildi: "Bunca hukuksal ve çevre mücadelesine rağmen yağmacılar yine konuyu gündeme getirerek Kındılçeşme'yi tarumar etmek ve yapılaşmaya açmak üzere Hükümetten tahsis almış olacaklar ki yine çalışmalar başlatmışlardır. Ancak kamu vicdanı olan biz çevre dernekleri bu tahrip kararına karşı yine kamuoyunu harekete geçmeye davet ediyor ve Kındıl Çeşme'nin korunmasını istiyoruz. Çünkü, Kındılçeşme, asırlık çam ağaçlarının bulunduğu muhteşem bir ormanlık alandır. Sahil, milli park olması nedeniyle değişmeden kalan tek sahildir. Milli park içerisinde yer alan 130 - 140 dönüm olan Kındılçeşme'de 3 bin kızılçam vardır. Bu milli parkın tamamında ve kıyı bandında yaban hayvanları kendilerini güvende hissettikleri için kışlamak için kullanmaktadırlar. Örneğin üveyikler, baştankaralar gibi. Bu alan çok önemli bir kuş alanıdır. Karatavuk, ibibik, baştankara, serçe, saka, ardıç kuşu, kızıl gerdan, kuyruk sallayan, keklik bunlardan örneklerdir. Kındılçeşme'de halkın yatır olarak kabul ettiği Kındıl Dede Mezarı vardır. Kuş gözlem kulüpleri burada kuş gözlemi yapmaktadırlar. Kındılçeşme kıyı bandı caretta caretta üreme alanıdır."

Açıklamada, Kındılçeşme'nin korunması, istenerek, alanın korunması konusunda çaba gösteren Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'e her zaman destek olunacağı kaydedildi. Açıklamanın son bölümünde, "Buradan tüm Antalyalı doğa sevdalılarına da sesleniyoruz: Kındılçeşme sizlerin duyarlılığına ihtiyaç duyuyor. Lütfen ona sahip çıkalım. Lütfen vicdanlarınızı harekete geçirin" çağrısına yer verildi.

Bakanlık açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı basında çıkan haberler üzerine 15 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamada, "Kemer Kındılçeşme Kamp Alanı'nın, Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde kaldığı ve Bakanlığın bu alan üzerinde herhangi bir tahsis işleminin bulunmadığını bildirmişti. Açıklamada, bölgenin Uygulama İmar Planı'nda kamp alanı olarak yer aldığına değinilerek, şu bilgilere yer verilmişti:"Yapılaşma koşulları, Kemer 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı hükümlerinin 3.3 Kamp alanlarına ilişkin maddesinde, 'Bu alanlarda yapılaşma yoğunluğu (E) 0,08'dir. Bungolow kampçı üniteleri bu emsale dahildir. Yapılar bir katlı maksimum yükseklik 4,50 metre olacaktır. Hektara 30 çadır kabulü ile kapasite belirlenecektir' şeklindedir. Söz konusu bölge Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde kalmakta olup bakanlığımızca bu alan üzerinde herhangi bir tahsis işlemi gerçekleştirilmemiştir."


Geri Dön