26 / 04 / 2024

Antalya Kırcami imar planına eleştiri!

Antalya Kırcami imar planına eleştiri!

Muratpaşa Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Cemal Altan, 10 mahalleyi ilgilendiren Kırcami bölgesinin planlamasını eleştirdi ve “Planlamadan çok umutlu değilim. Parselasyon ve sonrasında problem yaşanacak” dedi



Antalya’da Muratpaşa ilçesinin Kırcami bölgesindeki planlarda neredeyse sona gelindi. Herhangi bir aksilik olmazsa ve bir dava açılmazsa 2016 yılı sonlarına doğru imar tapularının hak sahiplerine dağıtımına başlanacak. Halkın dilinde adeta pelesenk olan 35 yıllık Kırcami meselesinin çözüme kavuşması bekleniyor. Doğuyaka, Topçular, Güzeloluk, Mehmetçik, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami ve Alan Mahallelerinin tamamını, Fener ve Çağlayan Mahalleleri’nin ise bir kısmını kapsayan Kırcami Bölgesi 1/1000’lik Uygulama İmar Planı, 1 Haziran 2016 günü askıya çıktı ve Muratpaşa Belediyesi’nde 1 ay askıda kaldı. İtiraz olmaması halinde; plan, askıdan indiği tarihten itibaren kesinleşecekti.


23 itiraz reddedildi

Ancak Muratpaşa Belediye Meclisi’nde Kırcami’nin binlik planlarına askı süresinde yapılan 23 şahsın itirazı oybirliğiyle reddedildi ve planlar kesinleşti. İtirazlar Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde değerlendirilecek. Meclislerin vereceği karar doğrultusunda; plan kesinleşecek ya da itirazın kabul edilmesi halinde, değişikliğin ardından “parçacıl” olarak hazırlanacak plan tekrar askıya çıkacak. 1/1000 ölçekli uygulama imar planının kesinleşmesinin ardından parselasyon çalışmaları tamamlanıp, Muratpaşa Belediyesi Encümeni’nin onayına sunulacak. Parselasyon Planı, Büyükşehir Belediyesi’ne kontrol amaçlı olarak gönderilecek. Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nin onaylamasından sonra ise 1 ay süre ile askıya çıkarılacak.


35 yıldır kanayan yara

Yaklaşık 35 yıldır bir türlü çözüme kavuşturulamayan 10 mahalleyi kapsayan 1500 hektar büyüklüğündeki Kırcami bölgesi imar planları meselesinde halk nihai çözümü bekliyor. Havalimanı-kent merkezi aksında bağlantıyı sağlayan Aspendos Bulvarı’nın ikiye ayırdığı Kırcami bölgesinde, alanın batı ve güneyi tümüyle planlı. Oysa ki alanın doğu bölgesinde yıllardır yaşanan imar sorunu devam ediyor. Bölgede tartışmalara neden olan alanda tarım ve seracılık yapılıyor ve 20 bin nüfus yaşıyor. 25 bin ölçekli nazım imar planı revizyonunda ise planlama alanındaki nüfus 130 bin kişi olarak öngörülüyor. 


Antalya’nın kahramanları

Antalya Muratpaşa Belediyesi eski Başkan Yardımcısı olan Harita ve Kadastro Mühendisi Cemal Altan, Kırcami planını değerlendirdi. Planlamadan çok parselasyon aşamasında ve sonrasında yaşanacak problemleri düşündüğünü belirtti. “Antalya’nın hiç kimse tarafından beğenilmeyen bugünkü yapılaşmasının kahramanlarının, hala sorumlu yerlerde eskimeyen yüzler olarak görev almaları ne yazık ki bir türlü önlenememiştir. İnsan yapısındaki veren elin, alan elden üstün olduğu bu ortamdan bir nebze kurtulabilmemiz gerekmektedir. Bundan bir nebze kurtulabilmemiz için 2 buçuk yıllık Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcılığı dönemimde mevcut başkana tahammül edebilme sınırlarım içerisinde, Bayındır Mahallesi, Yedi Arıklar, Düden Parkı, Falez Parkı, Konyaaltı Kent Meydanı ve Değirmenönü Projelerinin başlamasına sebep olan fikir ürün sahibi olarak; son günlerde sakız gibi uzayan Kırcamisi planlaması için naçizane fikirlerimi paylaşmak istedim” diyen Altan, planla ilgili çekincelerini, önerilerini ve yapılması gerekenleri belirtti.


Daha çağdaş bir kent

Altan şöyle konuştu: “Konu uzmanlarından oluşan bir heyet kurulmalıydı. Tarımsal alan olarak ayrılan sahaların da planlanması, arazi toplulaştırılması benzeri hazırlanmalı ve bu alanların sulama projeleri, Düden Projesi ve çayı ile Yedi Arıklar ile birlikte planlanmalıydı.


Yapılacak çalışmalarla konu üzerinde oynanan tüm ticari ve siyasi entrikalar kontrol altına alınabilir ve belediye bu konuda güçlü bir duruma geçerdi. Tüm planlamada rant farkı yaratılmamış olurdu. Kullanım alan metrekareleri belli olacağından ticari alan, konut alanı, tarım alanı ve sosyal alanlar net biçimde planlanmış olur, Antalya’nın eksiklerinden olan kent meydanları bu planda konumlandırılır ve Antalyamız bu planlama ile daha çağdaş bir şehir görünümüne kavuşurdu.”


Çıkabilecek problemler

“Bugüne kadar imar planı aşamasında oluşan, küçük, kullanımı ve bakımı sorun yaratan park alanları yerine konut alanları ile ticari alanlar arasında park olarak ayrılacak yeşil kuşak; insanların ortak paylaşabileceği geniş gezinti ve spor alanları meydana gelirdi” diyen Altan “Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilecek imar planlarında, defalarca plan tadilat talepleri olmaz ve insanlar çalıştıkları, oturdukları yerde huzurlu yaşardı. Ve en önemlisi, bu planlamada Antalya’da ilk defa, oluşturulacak imar adalarında yüzde 80 inşaat emsali, yatay ve düşey yapılanma olarak yapılabilme imkânı doğabilirdi. Binalar ise güneş ve hâkim rüzgârı kullanabilirdi. Mevcut Düden Çayı’nın da bu planlama içerisinde gezdirilmesi daha doğru olabilirdi ancak bu fırsat da kaçtı. Bu planlamadan çok umutlu değilim. Zaten planlamadan çok parselasyon aşamasında ve sonrasında yaşanacak problemleri düşünüyorum” dedi.


Antalya Akdeniz Manşet




Haber Antalya Gerçek Akdeniz'de şöyle yer aldı;

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı devam meclis toplantısı dün ASAT Toplantı Salonu'nda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı'nda gerçekleştirildi.  Tekliflerle birlikte 63 gündem maddesiyle başlayan mecliste, katılımın azlığı dikkat çekti.  CHP'li 5 belediye başkanından sadece Muıatpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal toplantıya katlinken, 103 kişilik meclis 66 üye ile acildi. Toplantıda ağnlık imar plan tadilatları oldu.

MECLİSTE ORTAK DEKLÂRASYON 

Meclise gündeme geçmeden önce tüm parti grupları tarafından oıtak bir deklarasyon yayımlandı. Deklarasyonu parti grupları adına Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel okudu. Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi: "Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi olarak, ihanet çetesinin kanlı darbe eylemini nefretle lanetliyor, darbeye karşı ortak mücadele kararlılığımızı, seçimle göreve gelmiş Gazi TBMM'nin ve Hükümetin yanında olduğumuzu.  yüce milletimize ve demokrasi sevdalısı Antalya halkına bir kez daha bildiriyoruz. Dış destekle ve paralel terör örgütü organizasyonuyla gerçekleştirilen darbe girişiminin başarısız olmasında en büyük faktör, aziz milletimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Hükümetimizin, siyasi partilerimizi, TSK komuta kademesinin, sivil toplum örgütlerimizin, medyamızm darbeye karşı kararlı duruşu, yani birlik ve beraberlikle milli iradeye sahip çıkmaları olmuştur." Türerin deklarasyonu okumasının ardından darbede hayatını kaybeden şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve istiklal Marşı okundu. 

Gündemin 6'ncı maddesinde Büyükşehir Belediyesi "ııce kiralanan Atatürk Parkı'ndaki eski Çin lokantasının bulunduğu alan aylık 1 TL kira bedeliyle belediyemiz şirketi EKDAĞ'a verildi. 5 Yıllığına belediye sosyal tesisi olarak kullanılmak üzere kiraya verilen alan konusunda Türel, "Bu alanda halkımızın menfaatini gözeten bir proje başladı.  Halkımızın yararlanabileceği çok cüzi bir rakamla sosyal tesis alanı oluşturacağız. Bu alanı kar amacı düşünülmediği için belediye işletecek. Sembolik fiyat belirlendi kiralanması için.  İnşallah vatandaşımıza hizmet edeceğiz" diye konuştu. İlgili madde oyçokluğu ile kabul edildi. CHP Grubu, kamunun zarara uğrayacağı çekincesi ile 1 TL'lik kira bedeline karşı çıktı. Karar 44 kabul, 11 ret ile geçti. 


Antalya Gerçek Akdeniz


Geri Dön