07 / 05 / 2024

Antalya Konuksever AVM yine mecliste!

Antalya Konuksever AVM yine mecliste!

Büyükşehir Meclisi’nin Konuksever’e AVM konusunda aldığı ‘karar verilmesine gerek yok’ kararı Antalya 4. İdare Mahkemesi’nce uygun bulunmadı. Kararı görüşen İmar Komisyonu ‘Danıştay kararının beklenmesini’ önerdi. Konu bugün mecliste görüşülecek.



Antalya 4. İdare Mahkemesi, Konuksever Mahallesi’ne yapılmak istenen AVM’yle ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15 Temmuz 2015’te aldığı 25 bin ölçekli nazım imar plan değişikliğinin kabul edilmemesi ve bölgenin ticaret alanına ayrılmasına yönelik hazırlanan 5 bin ölçekli imar plan değişikliği konusunda ‘karar verilmesine gerek olmadığı’ kararını iptal etti. Antalya 1 Gayrimenkul Yönetim AŞ’nin itirazını haklı bulan 4. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı, 9 Aralık 2016’ya yapılan son meclis toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.  Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği’nden görüş isteyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu da, 25 bin ölçekli nazım imar planı revizyonunda AVM yapılması planlanan parsellere yönelik iptal kararının bozulması hakkında Danıştay 6. Dairesi’nin kararını hatırlatarak, bu kararla ilgili davaların devam ettiğini vurguladı. Dava süreçlerinin tamamlanmasından sonra konunun değerlendirilmesi görüşüne varan İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporu bugün yapılacak Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında görüşülecek.

 

AVM FİRMASI İTİRAZ ETTİ 

Muratpaşa ilçesi Konuksever Mahallesi’ndeki 20K, 20L, 21K ve 21L sayılı imar paftalarında yer alan 4438 ada 2, 3 ve 4 sayılı parsel; 4440 ada 5 sayılı parsel; 4463 ada 16 ve 17 sayılı parsel; 4464 ada 16 ve 17 sayılı parsel; 4490 ada 5 ve 6 sayılı parsel; 4491 ada 8, 9, 10 ve 11 sayılı parsellerin (M) lejandı ile gösterilen ‘alt merkez alanına’ dönüştürülmesine yönelik hazırlanan 25 bin ölçeklik imar plan değişikliği teklifi 15 Temmuz 2015’te Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yeterli çoğunluk oluşmadığı için kabul edilmemişti.  Meclisin aynı toplantısında 25 binlik plan değişikliği kabul edilmediği için, söz konusu taşınmazların ticaret alanına ayrılmasına yönelik hazırlanan 5 bin ölçekli imar planı değişikliği konusunda karar verilmesine gerek olmadığına da karar verilmişti. Söz konusu bölgeye AVM yapmayı planlayan Antalya 1 Gayrimenkul Yönetim AŞ ise bu kararı mahkemeye taşıdı.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN SAVUNMASI 

Büyükşehir Belediyesi, plan değişikliği talebinin Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin 29 Ocak 2015 tarihli kararının yerine getirilmesi amacıyla yapıldığı ve sözü edilen mahkeme kararının Danıştay tarafından bozulması nedeniyle ortada uygulanması gereken bir kararın bulunmadığı şeklinde savunma yaptı. Antalya 4. İdare Mahkemesi’nde yapılan savunmada, 15 Temmuz 2015 tarihli Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında karar yeter sayısı oluşmadığından, plan değişikliği talebi hakkında bir karar verilmediği de belirtildi. Büyükşehir’in ‘ortada uygulanması gereken bir mahkeme kararı bulunmadığından bakılmakta olan davanın konusunun kalmadığı’ yönündeki iddiasını yerinde görmeyen mahkeme, ‘mecliste yeter sayısı oluşmadığı için kabul edilmedi’ savunmasını da, “Davacı şirketin plan değişikliği isteminin reddi yolunda bir işlemin mevcut olduğu görülmektedir” diyerek uygun bulmadı.

 

BİLİRKİŞİDEN AVM’YE ONAY 

AVM yapmak isteyen şirketin talep ettiği 25 binlik plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, bölgenin gereksinimlerine ve kamu yararına uygun olup olmadığının saptanması amacıyla bilirkişi heyeti atayan mahkeme, heyetin raporunda da talebin uygun bulunduğunu belirtti. 6 Eylül 2016’da bölgede keşif yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Elif Alkay, Doç. Dr. Turgay Kerem Korkmaz ve Seda Kınık tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan itiraz da reddedildi. Bilirkişi raporunu ‘hükme esas alınabilecek yeterlilikte’ bulan Antalya 4. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Meclisi’nin 15 Temmuz 2015’te aldığı kararın “şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığına” karar verdi. Belediye meclisi kararını iptal eden mahkeme, kararın tebliğini izleyen 30 gün içerisinde Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf yolunu da açık bıraktı. 


Antalya Körfez


Geri Dön