19 / 03 / 2024

Antalya Köprülü Kanyon'a yeni uygulama planı!

Antalya Köprülü Kanyon'a yeni uygulama planı!

Antalya Köprülü Kanyon'a yeni uygulama planı uygulanacak. Manavgat'ta bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda vatandaşların uzun yıllardır en büyük problemi haline gelen yerleşim yerlerine ilişkin sorunları çözüme kavuşturuluyor



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Milli Parklar Uygulama Projesi kapsamında ilk uygulama planı Manavgat'taki Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda gerçekleştirilecek. Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Köprü Kanyon Milli Parkı'na ilişkin hazırlanan uygulama projesiyle ilgili bilgi verdi. 2011 yılında bölgedeki 11 mahallede yaşayan vatandaşların şikayeti üzerine Antalya Valiliği aracılığıyla ilgili bakanlıklarla yazışmalar yaptıklarını aktaran Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, "Geçen 2 sene sürecinde Milli Parklar Uygulama Projesi tamamlandı" dedi. 


8 BİN VATANDAŞ SORUN YAŞIYOR


1973 yılında 'Milli Park' ilan edilen Köprülü Kanyon ve çevresinde yaşayanların büyük zorluk çektiğini vurgulayan Kaymakam Emir Osman Kaymakam Bulgurlu, planla birlikte önce kadastro çalışması ardından da Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Manavgat Belediyesi tarafından imar uygulaması yapılacağını söyledi. 


'TURİZME FAYDALI ALANLAR' 


1 973 tarihli eski planda yüzde 20 olan saha içerisindeki yasaklı zonlama alanının yeni planda yüzde 8.8 olduğunu kaydeden Kaymakam Bulgurlu, şöyle dedi: "2011 yılında başlattığımız çalışma ve yazışmalarımız, milli park alanının insanların istifade edebileceği ortamlarla turizme faydalı mekanlara dönüşmesine imkan sağlamış oldu. Eski planda yüzde 7080 civarında yasaklı olan bölgelerin, 2014'te hazırlanan yeni plan sayesinde turizm, ormancılık, odun dışı orman ürünlerini toplama, tarımsal faaliyetler, planlı otlama- yaylacılık ve yöresel ihtiyaçlar için kaynak alımı gibi çalışmaların Bulgurlu, "1970'li yıllarda kabul edilen milli parklar planı Amerika'dan ithal bir plandır. 

Bu plana göre ormanlarda insanın yaşaması mümkün değildir. Bu Amerika'da uygulanırken, ormanlık bölgelerin Kızılderililerden temizlenmesi amaçlanmıştır. Ama bizim bu milli park ilan edilen bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız vardır. 


Yaklaşık 8 bin vatandaşımızın yaşadığı Köprülü Kanyon bölgesinde zamanla büyük sıkıntılar ortaya çıktı" dedi. 

'SORUNLARIN YÜZDE 80'İ ORTADAN KALKACAK' Köprülü Kanyon Milli Parkı uygulama projesiyle birlikte, Karabük, Beşkonak, Gaziler, Altınkaya, Ballıbucak, Yeşilvadi, Hasdümen, Değirmenözü, Çaltepe, Demirciler ve Beydiğin mahallelerinde yaşanan sorunların yüzde 80'inin ortadan kalkacağını belirten yapılabileceği alanları yüzde 59.5 seviyesine getirmiş oldu."



'SU İHTİYACI DA KARŞILANABİLECEK' 


Köprülü Kanyon Milli Parkı'na uygulanan projenin diğer milli parklara da örnek olacağını aktaran Kaymakam Bulgurlu, "Yeni planlama sayesinde doğal yapıya ve kaynak değerlere zarar vermeyecek tarımsal faaliyetler sorunsuz yapılabilecek. Yine planda mutlak koruma alanı dışında kalan bölgelerde otlama yapılabilecek, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve daha çok gelir elde edilmesi ve sürdürülebilmesinin önü açılmış oldu. Ayrıca eski plandan farklı olarak yeni planda Serik ve çevresindeki turizm bölgelerine yönelik su ihtiyacının karşılanmasına da imkan sağlanmış oldu" diye konuştu. 


Antalya kemer Gözcü


Geri Dön