26 / 04 / 2024

Antalya Merkez'de dönüşüm başlıyor!

Antalya Merkez'de dönüşüm başlıyor!

Antalya'da 3 merkez ilçede 112 bin binanın depreme dayanıklılığı test edilecek. Testi geçemeyen bölgelerde kentsel dönüşüm gündeme gelecek.



İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya'nın çehresini değiştirmeye aday bir proje için kolları sıvadı. Antalya'daki binaların depreme dayanıklılığı ile ilgili iki kurum arasında 'Ortak Mesleki ve Teknik İşbirliği Protokolü' imza aşamasında. Protokolün kabulünün ardından Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez'de binaların deprem performansı incelenecek. 


PİLOT BÖLGE MEMUREVLERİ 

Hayata geçmesi halinde Antalya'nın çehresini değiştirecek konu ise ada bazında kentsel dönüşüm projeleri olacak. Depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıkacak bölgelerde birkaç apartman birden yıkılarak yerine tüm konut yükünü karşılayacak yüksek bir bina ile sosyal donatı alanı yapılacak. Dönüşüm ilk olarak bir pilot bölgede gerçekleşecek. Düşünülen alanların başında Memurevleri Mahallesi var. 


112 BİN BİNA 

Konuyla ilgili bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Antalya'da 3 merkez ilçede toplam 112 bin binanın performans incelenmesini yapacaklarını söyledi. Protokolün taslağının hazırlandığını anlatan Oğuz, tüm performans incelemelerinin 1.5 yılda tamamlanacağını söyledi. 


DİKEY YAPILAŞMA 

İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, performansı düşük olan bölgelerde ada bazında kentsel dönüşüm projeleri geliştirmek istediklerini kaydetti. Oğuz, "Kentsel dönüşümün olduğu yerlerde dikey yapılaşmayla konut yükünü tek noktada karşılamak istiyoruz. Boşalan alanlara geniş yollar, sosyal donatı ve yeşil alanlar konumlandıracağız" ifadelerini kullandı. 


VATANDAŞA İYİ ANLATILMALI

Cem Oğuz, kentsel dönüşüm projesinin bütçesini o bölgede yaşayan vatandaşların karşılayacağını anlattı. Oğuz, "Dönüşüm sonrası evlerin değerindeki artış, vatandaşın yatırdığı paranın çok üstünde olacak. Belki 25 bin liralık bir yatırımla, 100 bin liralık ev, 250- 300 bin lira olacak. Eğer vatandaşlara proje iyi anlatılırsa, herkesin dahil olmak isteyeceğini düşünüyorum. Antalya'nın bu konuda bir pilot bölgeye, bir örneğe ihtiyacı var. İnsanlar evlerin o bölgede nasıl değerlendiğini görünce, kendileri de böyle bir değişimin içine girmek isterler" dedi. 


Sabah Akdeniz 


Geri Dön