18 / 04 / 2024

Antalya Muratpaşa'daki Tekel arazisi satılıyor!

Antalya Muratpaşa'daki Tekel arazisi satılıyor!

Mevlana kavşağına 50 metre mesafedeki Eski Tekel binası ve alam 3.kez ihaleye çıkıyor. Başbakanlık Özelleştirme İdaresine ait arazinin bu kez satılması ve içinde AVM yapılacağı tahmin ediliyor.



Kapışma geçtiğimiz yıl Satılık levhası asılan Eski Tekel Binası ve arazisi Başbakanlık Özelleştirme İdaresi tarafından 2 kez satışa sunulmuş ancak alıcı çıkmamıştı. Son teklif verme tarihi 22 Nisan 2014 olan ihalenin 28 Nisan tarihinde gerçekleştirileceği öğrenilirken, geçici teminat tutan 1 milyon lira, şartname bedeli ise 750 lira olarak belirlendi. İhalenin, pazarlık usulü ile gerçekleştirileceği ve aynca İhale Komisyonunca gerekli görüldüğü takdirde ihalenin pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabileceği belirtildi. 

www.oib.gov.tr sitesinde ihale duyuruları kısmında Muratpaşa Belediyesi kayıtlarına göre 25.06.2012 tarih ve 2012/ 91 sayılı karar ile Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Gayrimenkul İşlemleri Proje Grup Başkanlığı tarafından onaylanan imar planına askı sürecinde itiraz edildiği, 3194 sayılı imar kanunun Ek 3. Maddesine göre Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanarak Özelleştirme Yüksek Kurulunca onaylanmak suretiyle yürürlüğe giren imar planlarında, İlgili kuruluşlar bu madde kapsamında yapılan planlan devir tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süreyle değiştiremezler hususuna yer verildi. 

Muratpaşa ilçesi Adnan Menderes Bulvan Yüksekalan Mahallesindeki 4 bin 900 metrekarelik alana sahip 12 669 ada 5 parseldeki gayrimenkul, ilk ihalede 2 Milyon 500 Bin, ikinci ihalede 2 Milyon TL'ye satılığa çıkarılmıştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından bölgedeki trafik yoğunluğunun önemsenmeden uygulanan imar plan değişikliği ile 1 / 5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1 /1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ile 'Ticaret Alam'na dönüştürdüğü kamu alanı için plan hükümlerine de planla Ticaret Alanı olarak ayrıldı. Uygulanacak olan yapıda otopark olarak kullanılacak bodrum katı ise toplam inşaat alanına dahil olmayacak. 

Büro, iş ham, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, alışveriş merkezi, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetim tesisleri, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapıların yapılabileceği ticaret alanında emsal 2.00, hmax= 23.50 metre olarak planlandı. Bunun yarımda ticaret alanında bodrum katlar otopark olarak kullanılabileceği, otopark alanlarının toplam inşaat alanına dahil olmayacağı belirtildi. 

Başbakanlık Özelleştirme İdaresinin satmakta kararlı olduğu arazinin daha önce benzin istasyonu olacağı iddiaları ortaya atılmış daha sonra da mahalle sakinlerinin de isteği ile terk edilmiş vaziyette bulunan Eski Tekel binasının yerine Muratpaşa Kaymakamlığı hizmet binası yapılması istenmişti. Alanda kentin göbeğinde ve Mark Antalya Alışveriş Merkezine 200 metre uzaklıkta olması nedeniyle Alışveriş Merkezi yapılması ihtimali olduğu ileri sürüldü. Bu durum ise çevre sakinleri ile birlikte develerle eylem yapan Etiler Mahalle Muhtarı Mehmet Öztürk'ü sinirlendirdi. 

Öztürk'ün arazinin satışı sonrasında AVM yapılması iddialan üzerine tepki gösterdiği ve arazinin Kaymakamlıktan başka bir amaçla kullanılmasının yanlış olduğu düşüncesinde olduğu öğrenildi. Öztürk, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'nin araziyi peşkeş çekmeye çalıştığım öne sürerek, "Etiler ve Yüksekalan Mahallelerinin olduğu bölgede AVM yönünden bir eksiklik olmadığını, okul ihtiyacının büyük oranda hissedildiği bu mahallelerde okul yaptınlması veya kamu binası yapılması yerine bir AVM inşa etme telaşma düşülmesini tasvip etmediklerini ve bu konuda mücadele edeceklerini savundu. Öte yarıdan Mevlana kavşağına 50 metre mesafede inşa edilecek AVM ile trafiğin alt üst olacağı da uzmanlarca dile getiriliyor. 


Antalya Hilal


Geri Dön