28 / 03 / 2024

Antalya Perge Stadyumu restore edilecek!

Antalya Perge Stadyumu restore edilecek!

Antalya'da, Perge Antik Kenti'ndeki 12 bin kişilik Perge Stadyumu,orijinaline uygun restore edilecek. Perge Stadyumu, Anadolu'nun en büyük antik stadyumlarından biri.



Roma dönemine ait 12 bin kişilik Perge Stadyumu, restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulacak.


Milattan sonra 2. yüzyıldan kalma, Anadolu'nun en büyük antik stadyumlarından olan Perge Stadyumu yeniden ayağa kaldırılıyor.


Antalya Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, Perge Antik Kenti'ndeki bazı yapıların restorasyonu gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda Perge Stadyumu'nun ilk haline döndürülmesi için akademisyenlerden oluşan bilim heyeti kurulacak.


Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Perge alanına yönelik Antalya Bölge Kurulu tarafından onaylanmış, rölöve ve resüsitasyon projelerinin olduğunu söyledi.


Projeler için ödenek tahsis edildiğini vurgulayan Karabayram, "Bu stadyum 12 bin kişilik bir alan. Anadolu'nun ikinci büyük stadyumu, en iyi korunmuş birinci stadyumu. Kireç taşından yapılmış. Restorasyon yapılırken alandaki bütün malzemeler kendi stadyum malzemesi olacak." diye konuştu.


Cemil Karabayram stadyumun, gerek geleneksel oyunların gerekse Antalya turizmine katkı sağlayacak birçok gösterinin yapılabileceği bir alan olacağını vurguladı.


"2018'de bitirmeyi hedefliyoruz"

"Perge içindeki stadyumun ayağa kaldırılması, bölge için çok önemli bir etken olacaktır. Perge'nin yeniden ayağa kaldırılması için yaklaşık 4 milyon liralık ödenek ayrıldı. Çalışmalar valiliğimiz üzerinden yapılıyor." diyen Karabayram, stadyumun yanı sıra Perge Helenistik Kule ve mozaikli alanların, anıt mezarlarının da ele alınacağını belirtti.


Restorasyon çalışmalarını 2018'de bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Karabayram, "Roma döneminden kalan ve Anadolu'nun ikinci büyük stadyumunda proje etüt çalışması yapılıyor. Çok kısa sürede restorasyon için ihalesi gerçekleştirilecek. Burada, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Müze Müdürlüğümüz ile koordineli çalışıyoruz. En geç 2018-2019 döneminde hizmete açmış olacağız." dedi.


AA


Geri Dön