29 / 03 / 2024

Antalya Şarampol Caddesi'ndeki yenileme çalışmaları tam gaz!

Antalya Şarampol Caddesi'ndeki yenileme çalışmaları tam gaz!

Antalya'nın Şarampol Caddesi'ndeki kentsel yenileme çalışmaları devam ediyor. Şarampolün yeni yüzüyle Antalya'ya çok şeyler katması planlanıyor.



Antalya'nın en eski yerleşim alanlarından birisi olan Şarampol Caddesindeki Kentsel Yenileme çalışmaları devam ediyor. 


Şarampol; Antalya'nın neredeyse sembol olmuş yerleşim alanlarının başında geliyor. 


Tıpkı; Güllük, Bahçelievler, Kışla ve Balbey gibi... 

Bu yerleşim alanlarına Yüzüncü Yıl Caddesini de 

ekleyebiliriz... 

Nüfusu sürekli artarken, yıllanmış binalarıyla bu değişime ve gelişime direnmeye çalışan yerleşim birimlerinden olan Şarampolün yeni yüzüyle Antalya'ya çok şeyler katacağı muhakkak. 


Çünkü; şehrin can damarı diyebileceğimiz bir noktada görüntü kirliliğiyle anılır hale gelmesi zaten bir eksiklikti. 


Kentsel dönüşüm kavramında özellikle kent merkezindeki eski ve "yıpranmış" binaların durumu ortada... 

Bu noktada özellikle Antalya'nın en eski yerleşim birimini bünyesinde barındıran Muratpaşa'da öylesine eski ve kaderine terk edilmiş binalar var ki gerçekten kentsel dönüşüm modelinin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi bu anlamda önemli... 

Şehir merkezindeki Işıklar, Güllük, Şarampol, Dokuma, Kışla, Yüzüncü Yıl, Varlık, Yıldız, Altındağ, Deniz mahallesi ve Konyaaltı Caddesi gibi yerleşim birimlerinde öyle binalar var ki, görüntüsü ile herşeyi anlatıyor aslında. 


Kepez'in gecekondulaşmadan düzenli yapılaşmaya doğru istikamet alan bir ilçe olduğunu göz önüne aldığımızda Muratpaşa ve Konyaaltı bu anlamda başı çekiyor. 


Büyükşehir Yasası ile birlikte bu konuyu 19 ilçenin tamamında düşünmek ve yoğunlaşmak gerek. 

İkinci derecede "riskli" deprem bölgesinde yer alan Antalya'da yapılan araştırmalar; yaklaşık 85 bin binanın "risk" grubunda yer aldığını gözler önüne seriyor. 


Genellikle şehir merkezinde konuşlanan ve ekonomik ömrünü tamamlamış "virane" durumundaki binaların geleceği ile ilgili çekinceler her geçen gün artıyor.

 

Deprem kuşağında olan ülkemizin; asla ve asla unutmaması gereken en önemli faktör; mevcut binaların depreme dayanıklılığı ne durumda? 

Özellikle 2000 yılından önce yapılan binaların fiziki durumunun ne olduğu sorusu; birçok kez tartışılmasına, gündeme getirilmesine rağmen, bu acı gerçeği gözden kaçırıyoruz ne yazık ki...

 

Kent merkezinde özellikle eski yerleşim birimlerindeki binaların fiziki yapısının yetersizliği bu endişeyi çağrıştırırken, deniz kenarına yakın bölgelerdeki çok katlı binaların durumu da bir başka tartışılması gereken konu. 


Çoğu zaman önemsemediğimiz bu en önemli konu; aslında sadece Antalya'nın meselesi değil elbet... 

Ülkemizin temel bir gerçeği...


Kırklareli Gazetesi 


Geri Dön