19 / 04 / 2024

Antalya Serik'te kentsel dönüşüm başlıyor!

Antalya Serik'te kentsel dönüşüm başlıyor!

TOKİ Serik Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Haksahipliği Tespit Değerleme, Kentsel Tasarım, Mimari Proje, Modelleme, Fizibilite, Uzlaşma Görüşmeleri Hizmet ve Teknik Danışmanlık Alım İşi ihalesini 31 Mart’ta yapıyor



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Serik Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için  Haksahipliği Tespit Değerleme, Kentsel Tasarım, Mimari Proje, Modelleme, Fizibilite, Uzlaşma Görüşmeleri Hizmet ve Teknik Danışmanlık Alım İşi danışmanlık hizmeti işi için, yeterli tecrübeye sahip adayları teklif vermek üzere ön yeterlik başvurusuna davet edecek.

 

İhale edilecek 

Ön yeterlik değerlendirmesi sonucu yeterliği tespit edilenler arasından ön yeterlik şartnamesinde belirtilen kriterlere göre sıralanmak suretiyle kısa listeye alınarak teklif vermeye davet edilecek isteklilerin katılımıyla 4734 sayılı Kanunun 5 inci bölümünde yer alan hükümlere uygun olarak belli istekliler arasında ihale usulü ile ihale edilecek

 

Onaylı Nazım İmar Planında proje 

Büyükşehir Belediyesi 2015 yılı Nisan ayı olağan meclis toplantısında onaylanan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planında Serik Kentsel Dönüşüm Gelişim Projesiyle ilgili olarak Serik Merkezi’nin; nüfus kapasitesinin ve merkez özelliklerini taşıyan yerleşim alanlarının gerektirdiği sosyal ve teknik alt yapı standartlarının yetersizliği sebebiyle trafik sıkışıklığının yaşandığı, niteliksiz ve sağlıksız mekânları ile yaşam kalitesi düşük bir merkez haline geldiği ifade edildi

 

Merkez trafik yoğunluğu azaltılacak 

Serik Merkezinde yeni ulaşım öngörüleri ile trafik yoğunluğunun azaltılması, merkezde fonksiyonel uzmanlaşma sağlanması, sosyal ve teknik altyapı ihtiyacının karşılanarak yaşam kalitesi yüksek kent mekânlarının yaratılabilmesi amacıyla kentsel dönüşüm alanı önerildi. Önerilen kentsel dönüşüm alanı yaklaşık 372 hektar büyüklüğünde. Dönüşüm önerilen alanda öngörülen temel plan kararında birisi ulaşım omurgasının yeniden düzenlenmesi. Şehir merkezindeki trafik yoğunluğu azaltılacak.

 

Transit geçiş 

Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde yer alan ve mevcutta Toptancı Hal olarak kullanılan alan ise Belediye Hizmet Alanı, kentsel yeşil alan ve ticaret alanı olarak planlandı. Kentsel dönüşüm alanı içerisinde yer alan önemli plan kararından bir diğeri de Antalya-Alanya (D400) Karayolunun Serik Merkezden geçen yaklaşık 1 kilometrelik bölümünün (Akdeniz Caddesi- DSİ arası) yer altına alınarak transit geçisin yer altından sağlanması.

 

Kent meydanı ve yeşil alanlar 

1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planında Serik Kentsel Dönüşüm Gelişim Projesi için alınan diğer plan kararları şöyle: D400 Karayolu mevcut durumda Serik İlçesi’nin kuzeyi ve güneyi arasında iletişimi koparan yapay bir eşik konumundadır. D400 Karayolunun yer altına alınan bölümünde yolun üst kısmının kentsel tasarım projelerine dayalı olarak kent meydanı, yeşil alanlar ve nitelikli ticaret alanları ile kentin kullanımına açılması, kentin kuzey ve güney bağlantısının sağlanması amaçlanmaktadır.

 

Sanayinin başka yere taşınması 

Planlama ilkelerinde Sanayi Alanlarının yerleşim alanlarından uzakta çevre koruma ve sağlık koşullarına uygun olarak organize edilen bölgelerde yer alması gerekmektedir. Bu kapsamda yerleşim alanı içerisinde sıkışmış ve sağlıksız bir ortam oluşturan Serik Merkezinde yer alan Küçük Sanayi  Sitesi kentsel dönüşüm alanı sınırı içerisine dahil edilmiştir. Kent Merkezinde bulunan Küçük Sanayi Sitesinin kent kuzeyinde yerleşim alanı dışında belirlenen yaklaşık 58 hektarlık bir alanda yeniden organize bir şekilde yeniden yapılanması öngörülmektedir. Bu kapsamda yeni Küçük Sanayi Sitesi alanı da Kentsel Dönüşüm Alanı olarak öngörülmüştür.

 

Sanayi alanı Konut, ticaret ve turizm alanı

Şehir merkezinden kaldırılması öngörülen Küçük Sanayi Sitesi Alanı ise Konut+Ticaret+Turizm Alanı olarak planlanmıştır. Ancak bu alanın klasik imar planı yaklaşımı ile değil, içinde kent meydanı, yeşil alanlar, kongre merkezi gibi kullanımların yer aldığı daha çok kamunun ortak yararlanabileceği fonksiyonlar ile donatılmış bir kentsel tasarım projesine dayalı olarak planlanması öngörülmektedir. 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planında belirlenen Kentsel Dönüşüm Alanı sınırları içerisinde dönüşüm projelerinin etaplar halinde yapılabileceği öngörülmektedir. 


Analya İleri





Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye'nin en lüks otellerinin, en iyi golf tesislerinin, futbol antrenman sahalarının bulunduğu Belek, Kadriye gibi önemli turizm merkezlerinin bulunduğu Antalya'nın Serik ilçesinde kentsel dönüşüm için ihaleye çıktı. TOKİ, proje kapsamında hak sahipliği tespiti, kentsel tasarım ve mimari projelerin hazırlanması, mevcut taşınmazların durumu, mülkiyet analizi, kıymet takdirine ait değerlemelerin elde edilmesi için de ihale süreci başlattı.


3 BİN 483 HAK SAHİBİ VAR

İhale şartnamesine göre kentsel dönüşüm, ilk etabı 31 Mart'ta başlayan ihale sürecinin tamamlanmasının ardından 300 gün sürecek. Kentsel dönüşüm çalışmaları 22.7 hektar büyüklüğünde bir alanı kapsıyor. Kökez, Yeni, Cumhuriyet ve Merkez mahallelerini kapsayan alanda konut, ofis veya dükkan olarak kullanılan 415 bina yer alırken bu binalarda 500 konut, 1005 işyeri bulunuyor. Proje alanında yer alan hak sahibi sayısı ise 3 bin 483 olarak belirlendi.


Sabah




Haber Milliyet Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Antalya'nın 120 bin nüfuslu ilçesi Serik'te dönüşüm için  TOKİ  ilk adımı attı. Dönüşüme ilçenin kalbi sayılan tam merkezden başlanacak ve Antalya - Alanya karayolunun buradan geçen 1 kilometrelik bölümü yer altına alınacak.


Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye'nin en lüks otellerinin, en iyi golf tesislerinin, futbol antrenman sahalarının bulunduğu Belek, Kadriye gibi önemli turizm merkezlerinin bulunduğu Antalya'nın Serik ilçesinde kentsel dönüşüm için ihaleye çıktı. 

TOKİ, proje kapsamında hak sahipliği tespiti, kentsel tasarım ve mimari projelerin hazırlanması, mevcut taşınmazların durumu, mülkiyet analizi, kıymet takdirine ait değerlemelerin elde edilmesi için de ihale süreci başlattı. 


300 günde bitirilecek 


TOKİ, firmalardan 31 Mart'a kadar ön yeterlilik dosyalarını sunmalarını istedi. İhale şartnamesine göre kentsel dönüşümü ilk etabı, 31 Mart'ta başlanan ihale sürecinin tamamlanmasından sonra 300 günde tamamlanacak. TOKİ tarafından Serik'in tam merkezinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çalışmaları 22.7 hektar büyüklüğünde bir alanı kapsıyor. Kökez, Yeni, Cumhuriyet ve Merkez mahallerini kapsayan kentsel dönüşüm alanında konut, ofis veya dükkan olarak kullanılan 415 bina yer alırken bu binalarda 500 konut, 1005 işyeri bulunuyor. Proje alanında yer alan hak sahibi sayısı ise 3 bin 483 olarak belirlendi. 

Eski belediye hizmet binası, küçük sanayi sitesi, toptancı hal gibi alanları da içine alan projeyle Serik ilçe merkezindeki mevcut trafik yoğunluğunun azaltılması, yaşam kalitesi yüksek kent mekanlarının yaratılması hedefleniyor. Karayolu yer altına Uygulanacak projenin ana omurgasını kentsel dönüşümle yeni trafik düzeni oluşturuyor. Bu çerçevede Antalya - Alanya karayolunun Serik ilçe merkezinden geçen yaklaşık 1 kilometrelik bölümü yer altına alınacak. Planda yer altına alınması öngörülen yolun, ilçenin kuzeyi ve güneyi arasında iletişimi koparan yapay bileşik konumunda olduğu değerlendirmesi yapıldı. Karayolunun yer altına alınan bölümünde kent meydanı, yeşil alanlar ve nitelikli ticaret alanlarıyla kentin kullanımına açılması, kentin kuzey ve güney bağlantısının sağlanması amaçlanıyor. 




Milliyet Akdeniz


Geri Dön