19 / 04 / 2024

Antalya Toptancı Hali taşınacak mı?

Antalya Toptancı Hali taşınacak mı?

Antalya Serik Kocayatak’ta yeri hazır olan yeni hal projesini esnaf ve komisyoncularla paylaşan Başkan Menderes Türel, “Toptancı Halin taşınıp taşınmayacağına siz karar vereceksiniz” dedi. Türel, projeyle ilgili kendisine iftira atanlara da çok sert tepki gösterdi.



Antalya Toptancı Hali’nde 2016-2017 örtü altı üretim sezonu dualarla başladı. Serik Kocayatak’ta yeri hazır olan yeni hal projesini esnaf ve komisyoncularla paylaşan Başkan Menderes Türel, “Toptancı Halin taşınıp taşınmayacağına siz karar vereceksiniz” dedi. Türel, projeyle ilgili kendisine iftira atanlara da çok sert tepki gösterdi.


Antalya Toptancı Hal Kompleksi’nde 2016-2017 örtü altı üretim sezonu Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Hüseyin Samani, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Hal Komisyoncuları Dernek Başkanı Cüneyt Doğan, komisyoncular ve esnafın katıldığı törenle başladı. Yeni sezonun hayırlı olmasını ve bol kazanç getirmesini dileyen Başkan Türel, Antalya’nın turizm kadar tarımın da başkenti olduğunu söyledi. Antalya Toptancı Halinin Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve dünyanın birçok şehrinin sebze ve meyve ile buluşmasını sağladığını ifade eden Türel, haldeki dev işlem hacmiyle ilgili bazı rakamları paylaştı.


"Taşınma kararını esnaf verecek"

Toptancı Halin taşınıp taşınmayacağı konusuna değinen Başkan Türel, şunları söyledi: “Toptancı Halimizle ilgili aldığımız bütün kararlarda mutlaka dernek başkanlarımızın yöneticilerimizin ve esnafımızın kanaatlerini ve önerilerini alıyoruz. Yani yaptım oldu politikası biz de yok. Dolayısıyla Toptancı Halin taşınıp taşınmayacağına Menderes Türel değil siz karar vereceksiniz. Siz ne karar verirseniz biz onu uygularız. Biz fotoğrafı net bir şekilde önünüze sunarız. Sonra sözü de kararı da millete, sizlere bırakırız.”


"İhtiyaca cevap vermiyor"

Antalya Toptancı Hali’nin artık ihtiyaca cevap veremediğine dikkat çeken Başkan Türel, “Toptancı hal bugünkü yerinde 20 senedir faaliyet gösteriyor. Bu alanın bugünün ihtiyaçlarına cevap veremediği de aşikar. Yeni çıkan kanunlar çerçevesinde yerine getirilmesi zorunlu olan otopark, soğuk hava depoları, tasnifleme, paketleme tesisleri, çöp toplama yeri gibi birçok eksiği bulunuyor. Bu eksiklikler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince tespit edilerek, tutanakla kayda geçirildi. Antalya tarımın başkentiyse bu çağdaş gelişime de ayak uydurmak zorunluluğu var. Artık eskiyen, ihtiyaca yeteri kadar cevap veremeyen bir halde kalmak isterseniz sizin kararınız, takdiriniz. Ama isterseniz biz daha iyisini size teslim ederiz. Bütün büyük projeleri ve kararları halkımıza soruyoruz. Burada da benzeri söz konusu” diye konuştu.


Yeni hal yeri hazır

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, söz verdiği gibi Serik ilçesi Yukarı Kocayatak’ta şimdiki hal alanından daha geniş bir alanı Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini yaptığını müjdeledi. Antalya Halinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak bir proje hazırladıklarını aktaran Türel, şu bilgileri verdi: “Komisyoncularımızın öncelikli talebi sergi alanı dediğimiz alandı. Bugün 90 metre genişliğindeki bu alan yeni projede 2 misli genişliğe sahip bir alan olacak. Böylelikle fevkalade geniş bir sergi alanında faaliyetler çok daha rahat gerçekleştirilecek. Son derece modern bir proje olacak. Otelinden sosyal tesislerine her türlü ayrıntı düşünüldü.”


"Peşin ödeme olmayacak "

Yeni hal projesinde tüm ihtiyaçların karşılanacağını anlatan Başkan Menderes Türel, Kocayatak’a taşınılması kararı çıkarsa, esnafın taşınma için bir peşin ödemesinin söz konusu olmayacağını da vurguladı. Antalya Toptancı Halinde güvenlik ve temizlik hizmeti için ortalama yıllık 2.7 milyon liralık bir bütçe gerektiğini aktaran Türel, “Kocayatak’a taşınılması söz konusu olmazsa, kararınız burada kalmak ise dernek başkanlarınızla konuşacağız ve bu güvenlik ve temizlik işini derneklerimiz tarafından sizler tarafından yürütülmesini sağlayacağız. Çünkü Türkiye ortalamasının çok altındaki bugünkü bu düşük kira bedelleriyle bizim güvenlik ve temizlik ihtiyacını artık karşılayabilecek imkanımız maalesef söz konusu olmuyor” şeklinde konuştu.


Başkan Türel, Serik Hali ile Antalya Hali’ni Kocayatak’ta birleştirmek gibi bir düşüncelerinin de olduğunu, ancak bunu esnafın kararından sonra değerlendireceklerini dile getirdi. Türel şöyle devam etti: “Taşınma ile ilgili nasıl bir fikir oluşacak ise gerekirse bir referandum yaparız gerekirse dernekler vasıtasıyla sizlerin görüşlerini öğreniriz. Bunları netleştirdikten sonra da biz çözüm üretmeye devam edeceğiz. Taşınmak isterseniz baş tacısınız taşınmak istemezseniz de baş tacısınız.”


Ne zaman devrim niteliğinde projeler yapmaya kalksa, hep büyük iftiralara maruz kaldığını söyleyen Başkan Menderes Türel, yeni hal projesiyle ilgili kendisine iftira atanlara da çok sert tepki göstererek, “Tabi ben alıştım ama ne kadar alışsam da maalesef üzülmemek elde değil. Geçmiş dönemimde akıllı kartta bunu yaşadık. Akıllı kartın sahibi olduğum noktasına kadar birçok iftiraya uğradım. Ne oldu benden önceki dönemde o akıllı kart firmasına trilyonları ödeyenler bana o iftiraları atanlardı. Şimdi o trilyonları geri almaya çalışan benim. Zaman doğruyu gösterir. Şimdi de hali taşıyacağız ya bazı haysiyet ve şeref cellatları çıkmış diyorlarmış ki “Menderes Türel’in akrabaları ve Menderes Türel, halin etrafında 300 dönüm arazi toplamış. Ve o yüzden hali taşımak istiyormuş.” Şimdi ben o haysiyetsiz şerefsizlere sesleniyorum sadece Menderes Türel değil, 1. derece akraba 2. derece akraba 3. derece, 5. derece akraba dahil halin civarında bana ve aileme ait ne varsa bana getirsinler orayı onlara bedava vereceğim. O şerefsizler o iftirayı atıyorken akıllarını başlarına taşısınlar. Bu kadar ucuz değil. Menderes Türel bu memlekette haysiyeti ve şerefi ile yaşadı. Sizin gibi haysiyetsiz ve şerefsizlere de bu memleketi bırakmaz” ifadelerini kullandı.


Daha sonra dualar eşliğinde yeni hal sezonunun açılışı gerçekleştirildi. Başkan Türel, açılıştan sonra hal esnafı ve tüccarlarla bir toplantı yaparak, sorun ve taleplerini dinledi.


Milliyet


Geri Dön