26 / 04 / 2024

Antalya'da 116 dönümlük yol için 1600 dönüm tanıtı arazisi imara açıldı!

Antalya'da 116 dönümlük yol için 1600 dönüm tanıtı arazisi imara açıldı!

Antalya'da 116 dönümlük yol için 1600 dönüm tanıtı arazisi imara açıldı. ANTALYA'DA Batı Çevre Yolu, Kepezüstü'ndeki Korkuteli kavşağından, Konyaaltı Liman Mahallesindeki sahil yoluna uzanan 15 kilometrelik mesafeyi içeriyor.



Antalya'da 116 dönümlük yol için 1600 dönüm tanıtı arazisi imara açıldı. Yolun açılabilmesi içinse Çandır ile Karaman çayları arasındaki özel mülkiyet sorununun çözümü gerekiyor. İMO Antalya Şubesi Başkanı Cem Oğuz kamulaştırma bedeli ödemeden yolun açılmasını sağlamak amacıyla bu bölgedeki tarım arazilerinin imara açılmasıyla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi'nde geçen 12 Kasım'da kabul edilen imar planına tepki gösterdi. 


Cem Oğuz, "Genişliği 60 metre olan bu yol, açılmak zorunda. Çünkü bu yol kent içi trafiği çok rahatlatacak. Ama bugüne kadar herkes yolu açmak yerine, açmamak için çaba sarfetti. Yolun 1800 metrelik kısmı dışındaki çalışmalarda sıkıntı kalmadı. 1800 metrelik kısmm açüabilmesi için yaklaşık 116 bin metrekarelik araziye ihtiyaç duyuluyor. Bu arazi de şahıslara ait olduğu için kamulaştırma yerine bölgeyi imara açarak, yol için gerekli arazinin temin edilmesi isteniyor. Bu nedenle bölgedeki 160 hektarlık tarım alanmı da imara açalım diyorlar. Ama bu kadar büyük bir alam imara açmak bu kente çok büyük sorunlar getirecektir" diye konuştu. İmara açılmak istenen Karaman ile Çandır çayları arasmda kalan bölgenin taşkın alanı olduğunu aktaran Oğuz, "İki çayın arasmda kalan bu bölge bir dolgu alam. Zeminde yer altı su seviyesi çok yüksek. Dolayısıyla burada özel bir inşaat yapılması lazım. Kazık temeller olması lazım. Maliyetli bir inşaat. İnşaatların yapılmasıyla birlikte bölgeye çok büyük nüfus gelecek. 

Nüfusla birlikte altyapı sorunları doğacak. Kanalizasyonu, yağmur suyu sorunları çıkacak" dedi. 


BEDELİNİ TÜM ANTALYA ÖDEYECEK 


İMO olarak özel mülkiyet olduğu için yolun açılamayan kısmının kamulaştırma yoluyla açılmasını önerdiklerini, ancak bölgedeki arazi sahiplerinin bunu istemediğini anlatan Oğuz, "O bölgenin imara açılmasıyla 50-60 arazi sahibi nemalanacak. 

Ama bunun bedelini bütün kent ödeyecek" dedi. 


1995 yılında, bölgenin 0.20 emsalle imara açılması yönünde birtakım çalışmalar yapıldığım da anlatan Başkan Oğuz, şöyle konuştu: "17 Eylül 2012 tarihinde yolla ilgili ikinci ihale yapıldı. 22 Eylül'de de temel atma töreni oldu. Bakanlar gelip temelini attılar. Bu yolun 800 günde tamamlanacağı açıklandı. Bu süre şu günlerde doluyor. Ama yol hala da bitmedi. Geçen haziran ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bölgeyle ilgili planlama yaptı, askıya çıkardı. 1 ay askıda kaldı. Bakanlığın planında sadece yolun geçeceği bölgenin iki yanında toplam 53 hektarlık kısmın imara açılması öngörülmüştü. İmara açılan bölgedeki kat yüksekliği de maksimum 8.5 metreyle sınırlandırılmıştı. Plana göre imara açılan bölgede 0.40 emsalle inşaat yapılacaktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm bu planına biz 'tamam' dedik. Çünkü en fazla 8.5 metre yüksekliğinde iki katlı bina yapılabilecekti. Buna karşılık yol için gerekli olan 11.8 hektarlık alan için 53 hektarlık tarım alanı imara açılarak yok edüecekti. Yol açılacağı için biz bu kadar kaybı uygun gördük."


ARAZİ SAHİPLERİ İTİRAZ ETTİ 


Bakanlığın planına bölgedeki arazi sahiplerinin inşaat yoğunluğunu az bularak itiraz ettiğini kaydeden Oğuz, "Arazi sahipleri bölgedeki 280 hektarlık alanın imara açılmasını istiyordu. Bizse 'Yol için gerekli olan 11 hektarlık arazi için yaklaşık 30 kat büyüklüğündeki tarım arazisini imara açmak, çok büyük sorunlara yol açar' dedik." 


53'TEN 160 HEKTARA ÇIKARTILDI 


Cem Oğuz, baskılar üzerine Büyükşehir Belediyesi'nin bölgeyle ilgili yeni bir planlama yaptığını söyledi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçirilip kabul edilen bu planda hem inşaat yoğunluğunun iki kat artırıldığını, hem de imara açılan tarım arazisi sınırlarının da üç kat genişletildiğini savunan Oğuz, şöyle dedi: 


BUNUN ADI YOL AÇMAK DEĞİL 


"Belediyenin yaptığı planlamada bakanlığın imara açtığı alan yeterli görülmeyip 53 hektardan 160 hektara çıkartüdı. 1600 dönümlük tarım arazisinin imara açılmasının yanmda Bakanlığın 0.40 emsal oranı da yüzde 100 artırılarak 0.80'e çıkartıldı. Kat yüksekliği de ikiden dörde çıkartıldı. Bakanlığın planında 40 bin nüfusluk planlama öngörülürken, imara açılan alan Büyükşehir Belediyesi'nce üç kat büyütülerek ve kat yüksekliği oram iki kat artırılarak 240 bin nüfusluk planlama yapıldı. Siz eğer yol için gerekli olan 116 dönümlük yer için 1600 dönümlük tarım arazisini imara açıyorsanız, bunun adı yol açmak değil, bunun adı başka bir şeydir. Ayrıca hem inşaat yoğunluğunu artırıp, hem de yolun geçeceği bölgeyi bu kadar imara açarsanız bu yol çevre yolu olmaktan çıkar, şehir içi yol olur. Bu yol yapmak değil tarım arazilerini imara açmaktır. Biz buna tepkimizi koyuyoruz." Bir taraftan tarım arazilerinin imara açılmaması için televizyonlarda kamu spotları yaymlamrken, diğer taraftan Antalya'da tarım arazilerinin yol bahanesiyle yok edilmeye çalışıldığını kaydeden Oğuz, "Evet yol için tarım arazisi de imara açılsın, ama bu kadar da olmaz yani" dedi. İmar planı bir aylık askı süresi sonunda yürürlüğe girecek, itiraz olursa yeniden görüşülecek


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön