19 / 04 / 2024

Antalya'da 26 milyon TL'lik restorasyon çalışması!

Antalya'da 26 milyon TL'lik restorasyon çalışması!

Antalya'da 26 milyon TL'lik yatırımla ören yerleri ve tarihi eserlerin restorasyonu, bakımı ve onarımı
yapılacak



Antalya Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığınca "turizmin başkenti" Antalya'ya, turizm yollarının yapılması, UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan ören yerlerinin bakım ve onarımı, tarihi eserlerin restorasyonu ile deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla geçen yıl 42 milyon 45 bin 523 TL ödenek ayrıldığını hatırlattı.

Geçen yıl bu ödeneğin 15 milyon 391 bin 871 TL'lik kısmının Antalya Özel İdaresi, belediyeler ile turizm altyapı birlikleri tarafından kullanıldığını ifade eden Acar, geçen yıldan devredilen 26 milyon 653 bin 652 TL'nin de bu yıl kullanılacağını kaydetti.

Acar, şöyle konuştu:

"Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı yatırımlarla tarih yeniden ayağa kalkıyor. Patara Deniz Feneri, Perge'deki Zafer Takı ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan ören yerlerinde tarihi ve kültürü ayağa
kaldıracak yatırımlara başlandı. Antalya bu yatırımlarla yeni bir çehreye kavuşacak. Turizmde en önemli ürünümüz olan kum, deniz ve güneşin yanında ören yerleri ile tarihimizin de onarım ve restorasyonları tamamlanarak yeni bir cazibe merkezi oluşturulacak. Deniz kirliliğinin önlenmesi için derin deşarj çalışmalarına destek verilecek. Bakanlık çok büyük kaynak aktardı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Antalya bizim için vazgeçilmez. Antalya Türkiye'nin turizm markasıdır' diyor. Ödenekler de artarak devam edecek. Ören yerleri ile tarihi eserlerin restorasyonuyla yeni bir cazibe merkezi yaratılacak."

-İHALEYE ÇIKARILAN İŞLER-
İbrahim Acar, Alanya Atatürk Evi Müzesi Teşhir ve Tanzimi ile bu ay içinde faaliyete geçmesi öngörülen Elmalı Müzesi'nde güvenlik sistemi kurulması işinin önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Acar'ın açıkladığı onarım ve restorasyon yapılacak tarihi yerler ile ören yerlerinin listesi ve yapılacak çalışmaların bazıları şöyle:

Patara Deniz Feneri podyumu onarımı, Perge Ören Yeri Demetrios Apollonios Takı onarımı, Perge Helenistik kulelerinin acil onarımı, Serik (Belkıs) koruma amaçlı imar planı yapımı, Alanya İç Kale Selçuklu Sarayı'nın açık hava müzesi düzenlemesi, Alanya Kalesi ve Tersane Tophane restorasyonu, Alanya Müzesi onarımı ve çevre düzenleme ve teşhir tanzimi, Xanthos-Letoon Ören Yeri Karşılama Merkezi ve çevre düzenlemesi, Demre Andriake kazıevi yapılması ve mevcut kazıevinin çalışma ofisi olarak onarımı ve Myra Andriake kazı alanında ortaya çıkan Musevi tapınağının bakım ve onarımı, Demre Andriake kazı evi yapılması, Alanya Kalesi ve
Tersanesi rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi, Antalya Müzesi onarımı, Antalya Müzesi ve ek binaları onarımı, teşhir tanzim ve çevre düzenlemesi, Demre Noel Baba Anıt Müzesi onarımı işi, Demre koruma amaçlı imar planı yapımı, Demre Beymelek Kalesi rölöve restitüsyon ve statik projelerin yapımı, Demre ve Andriake
çevresinde tahıl depolarının müzeye dönüştürülmesi amacıyla bilimsel araştırmaları ve tespiti, Side Tiyatrosu rölöve, restorasyon projesi yapımı, Side Müzesi ve idari binası onarımı ve depoları yapımı, Aspendos Tiyatrosu rölöve, restitüsyon, restorasyon, statik ve elektrik (ses ışıklandırma ve aydınlatma) projeleri yapımı, Antalya Arseven Sokak sağlıklaştırma uygulaması, Antalya Liman Hamamı ve Büyük Hamam'ın restorasyonu, Myra Andriake koruma amaçlı imar planı Yapımı, Kumluca Rhadiapolis Tiyatrosu rölöve, restitüsyon ve restorasyon
projelerinin yapımı, Akseki Yeğen Mehmetpaşa İlçe Halk Kütüphanesi büyük onarım, güçlendirme ve tadilat projelerinin yapımı, Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi büyük onarım, güçlendirme ve tadilat projelerinin yapımı, Patara Tiyatrosu rölöve, restitüsyon, restorasyon ve elektrik projesi yapımı, Akseki Kültürevi restorasyonu ve çevre düzenlenmesi, Ormana Belediyesi Konuk Evi Restorasyonu, Alanya Kalesi 407 ada 8 parselde bulunan tescilli yapının kamulaştırılması, Alanya Kalesi Kaleiçi Yolu ve Hisar içi Mahallesi elektrik hatlarının yer altına alınması, Alanya Kalesi 393 ada 4 parselde bulunan tescilli yapının kamulaştırılması ve Alanya Kalesi Tophane Mahallesi yol kenarına yaya yolu yapılması.
AA


Geri Dön