24 / 04 / 2024

Antalya'da 2B arazileri başvuru sayısı 72 bine ulaştı!

Antalya'da 2B arazileri başvuru sayısı 72 bine ulaştı!

Toplam 82 bin 699 kullanıcı bulunan ilde tüm başvurular değerlendirildiğinde 2B arazilerinde başvuru oranı yüzde 86 olarak gerçekleşti...



Antalya Defterdarı Hidayet Mat, kamuoyunda 2B olarak bilinen vasfını yitirmiş orman arazilerin satışı ile ilgili başvuruların il genelinde 72 bine ulaştığını bildirdi. 

     Mat, yaptığı yazılı açıklamada, 2B arazisi kullanıcılarının 6292 sayılı kanuna göre satın alma başvurularının 7 Mayıs'tan itibaren il merkezinde Defterdarlık, ilçelerde ise mal müdürlüklerince alınmaya devam edildiğini belirtti. 

     İl genelinde 15 Kasım itibarıyla 2B arazileri ile ilgili tüm başvuruların 72 bine ulaştığını vurgulayan Mat, kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla toplam 82 bin 699 kullanıcı bulunduğunu, tüm başvurular değerlendirildiğinde 2B arazilerinde başvuru oranının yüzde 86 olarak gerçekleştiğini kaydetti. 

     Antalya'nın Milli Emlak Otomasyon Projesi (MEOP) kayıtlarına göre 2B başvurusu yapılan iller arasında ilk sırada bulunduğunu dile getiren Mat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

     ''2B arazilerinde hak sahibi kullanıcıların satın alma başvurusunda bulunabilmeleri için son tarih 28 Ocak 2013'e uzatılmıştır. 2B kullanıcıları, satış bedellerinden mahsup edilmek üzere belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan taşınmazlar için 2 bin TL, dışında olanlar için ise bin TL başvuru bedeli yatırarak satın alma başvurusunda bulunabilmektedir. Bununla birlikte 4 Temmuz'da yürürlüğe giren 345 nolu Milli Emlak Genel Tebliğine göre 2B arazisi kullanıcıları başvuru bedellerini başvuru süresinin bitim tarihine kadar ödemek şartıyla başvuru bedeli ödemeksizin başvuru yapabileceklerdir. Satın alma başvurusunda bulunmasına rağmen başvuru bedellerini yatırmayan vatandaşlarımızın başvurularının geçerli sayılabilmesi için, başvuru bedellerini 28 Ocak 2013'e kadar yatırmaları, bugüne kadar başvuruda bulunmayan vatandaşlarımızın ise süre sonuna kadar bir an önce başvuruda bulunmaları gerekmektedir.'' 

     Hidayet Mat, söz konusu tarihe kadar başvurularını tamamlayan hak sahiplerinin kullanılan 2B arazilerini peşin ödemede yüzde 44, taksitli ödemede yüzde 30 indirimli ihalesiz doğrudan satın alma hakkı kazanacağına dikkat çekerek, kullanıcıların son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisillerin satış bedelinden indirilmesi, tapuda yapılacak işlemlerde harçtan muaf olunması ve satış bedellerinin ödenmesinde kolaylık sağlamak amacıyla belediye mücavir alan sınırları içerisinde 3 yılda faizsiz 6 taksit, belediye mücavir alan sınırları dışında ise 4 yılda faizsiz 8 taksitte ödenebilmesi gibi tarihi fırsat niteliğinde avantajlardan yararlanabileceklerini belirtti. 

     Vatandaşların 2B başvuru bedellerini TC Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası'nın tüm şubeleri ile Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ve mal müdürlüklerine yatırılabileceklerini bildiren Mat, 2B arazileri ile ilgili ''@antalyada2b'' twitter adresi, ''[email protected]'' e-mail adresi ve ''0242 2386502'' telefon danışma hattından her türlü sorunun cevaplandırıldığını ve bilgi verildiğini ifade etti. 

     Mat, 2B arazisi kullanıcıların sunulan tarihi fırsatlardan yararlanmaları için bir an önce başvurularını eksiksiz şekilde yapmalarının menfaatlerine olduğunu vurguladı.


AA


Geri Dön