29 / 03 / 2024

Antalya'da 2B arazilerinde indirim!

Antalya'da 2B arazilerinde indirim!

Antalya'da 2B arazilerinde indirim! uygulandı. Antalya'da 8 bin 374 adet 2B parselinin satıldığını belirten Hidayet Mat, "Antalya'da 35 bin 679 adet 2B parseli şerhi bedel alınmaksızın silindi...



19 milyon metrekare 2B arazisi satıldı. Satışlar yoğun bir şekilde devam ediyor. Kasım ayında tamamlanması bekleniyor" dedi. Hidayet Mat, 2B süreciyle ilgili satış ve ödeme bilgilerini içeren tebligatların müracaat eden hak sahiplerine gönderildiğini söyledi. 

2B satış sürecinin Kasım ayında tamamlanmasını beklediklerini belirten Mat, şöyle konuştu: "Antalya'da 212 milyon metrekare 2B arazisinde 71 bin 38 2B parseli bulunuyor. 71 bin 38 2B parselinin 82 bin 217 hak sahibi buluyor. Hak sahibi sayısı parsel sayısından fazla. Parselden daha fazla hak sahibi olmasının nedeni olarak ta bir parselde birden çok hak sahibi olabiliyor." 2B TARIM ARAZİLERİNDE İNDİRİM Kişilerin hak sahipliğinin bulundukları parselde kullandıkları alanla sınırlandırıldığını belirten Mat, tapu kadastro bölge müdürlüklerinin hak sahipliklerine 2010 yılından bu yana 5831 sayılı kanuna göre çalışma yaptığını kaydetti. Müracaat eden 2B hak sahiplerine tebligatların gönderilmeye başlandığını hatırlatan Antalya Defterdarı Hidayet Mat, sözlerini şöyle sürdürdü: "2B satış ve ödeme bilgilerini içeren tebligatları bitirmek üzereyiz. Birkaç ilçemiz dışında hepsi bitti. Bitmeyen ilçelerimizde hafta sonu itibariyle biter. Tüm satış ve ödeme tebligatlarını kısa zaman içinde yapmış olacağız. 

Tebligatı alan vatandaşlarımız tebligat tarihinden itibaren 3 ay süreleri var. Tebligatı aldıktan sonra Defterdarlığa ya da ilçelerde Mal Müdürlüklerine, Milli Emlak müdürlüklerine başvurması gerekir. 

Tebligatların içeriğinde satış bedeli, peşin ve taksitle ödenmesi halinde ödeme koşulları ve süreleri ile ilgili bilgi yer alıyor. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda karşılaşacağı sorunlar. İstenen belgeler gibi bilgiler açık ve net bir şekilde yer almaktadır. Tarım arazilerinde satış bedeli rayiç bedelin yüzde 50'si. Belirlenen bedelin peşin ödenmesi halinde yüzde 20'lik bir indirim uygulanacak. Toplamda rayiç bedelin yüzde 60'ı bir indirim söz konusu." Tarım alanı dışında yerleşim amaçlı, Kepez ilçesi Kütükçü Mahallesi gibi konut amaçlı yerlerde ise yine vatandaşın lehine bazı düzenlemelerin yapıldığını belirten Mat, şunları söyledi: "400 metrekare altı alanlar için yüzde 50 indirim söz konusu. Taksitle ödeme buralarda da geçerli. Belediye mücavir sınırları içinde 5 yıl 10 taksit, mücavir sınırları dışında 6 yıl 12 taksit şeklinde faizsiz ödeme seçeneği var. Herhangi bir tapu harcı söz konusu değildir. Defterdarlığımızda işlemleri tamamlandığın da tapu bölge müdürlüğü kendilerine tapularını kargoyla gönderecektir." 2B ARAZİLERİNİ İADE ETTİLER Antalya'da 10 bin 230 kişinin 2B parselini iade talebinde bulunduğunu belirten Mat, sözlerine şöyle devam etti; "2B arazisi iade konusu yanlış anlaşılabilir. Tapuları mahkeme kararıyla iptal edilen 10 bin 230 kişi tapularını geri alma talebinde bulunmuştu. Talep edilen iade alanı ise 19 milyon metrekaredir. 

Vatandaşlar parsellerinin 2B olması nedeniyle mahkeme kararıyla tapusu iptal edilmişti. Biz bu tapuları hiç para almaksızın iade edeceğiz. Yani bu 10 bin 230 kişinin tapularını geri alma talebidir. 

Şu an tapuları iptal edildiği için hazine olarak görülüyor. Buna ilişkin doğru işlem yapmak adına incelemeler devam ediyor. İşlemler bittiğinde tapuların iadesine başlanacaktır." 2B arazisi satış sürecinin sonuna yaklaşıldığını belirten Antalya Defterdarı Hidayet Mat, şunları söyledi: "Müracaat eden hak sahiplerine tebligatlar hızlı bir şekilde gönderilmeye devam ediyor. Kasım ayında süreç tamamlanmış olacak diye düşünüyoruz. Tebligat alan ve tebligat neticesinde satın alan kişi sayısı 8 bin 374. Bu sayıda 20 milyon metrekare alana tekamül ediyor." Şahıs arazilerinde bulunan 2B şerhinin kaldırıldığını da söyleyen Mat, sözlerini şöyle tamamladı: "Tapularında 2B şerhi bulunanlar tasarruf edemiyor, ruhsat alamıyor ve imar planına konu olamıyorlardı. Tapu sicil müdürlüklerine talimat verilerek toplam 35 bin 679 tapunun şerhleri silindi." 


İHA 


Geri Dön