26 / 04 / 2024

Antalya'da dev konut projeleri yok!

Antalya'da dev konut projeleri yok!

Antalya Akdeniz Güncel Gazetesi köşe yazarı olan Altan Orakçı bugünkü yazısında projeden ev satmayı anlattı. Orakçı, Türkiye'de son yıllarda daha projeden ev satmanın moda olduğunu belirtti.



Türkiye'de son yıllarda daha projeden ev satmak moda oldu. Bir çok şirket yaptığı devasa projeleri daha kağıt üzerinde pazarlamaya başladı. Hem talep topluyor, hem satışını yapıyor. 


Lüks mü evet. Yapılan yüzlerce binadan daha sağlam, daha itina ile yapılıyor. Sosyal tesisleri var. Hatta neredeyse kendi başlarına bir kasaba dersekte yanlış olmaz. 

Özellikle bazı büyük şehirlerde bu tür yapıları görmek mümkün. 


1 + 1'den başlayan daireler var. Oda sayısı fazla olan dairelerin yanısıra villalara sahip olan bu tür yapılar da var. Ancak fiyatları sudan ucuz değil. 


Sürümden kazanılan, yapsattan kazanılan bir sektör değil. 1 + 1 dairelerin fiyatları bile neredeyse 200 bin liradan başlıyor. Trilyona ulaşan satış fiyatları var. Ve işin ilginci de adeta peynir ekmek gibi satılıyor. Neredeyse projeler daha kağıt üzerinde iken dairelerin büyük bir kısmı satılıyor, işyerleri ise yine astronomik fiyatlardan satılıyor. 


Antalya'da da lüks konutlar var. Özene bezene yapılmış konutlar var. Ama İstanbul veya bir kaç şehirde olduğu gibi dev projeler yok. Antalya'daki konutlar genelde bireysel olarak yapılanlar. Site olarak yapılanlar da var. Ama bunların sayısı oldukça az. 


Konut sahibi olmak günümüzde oldukça zor. Dar gelirlinin konut sahibi olması, ev sahibi olması, kendi evinin sahibi neredeyse. Eğer ortalamanın üstünde bir gelirinin yoksa veya karı - koca bir resmi kurumda çalışmıyorsanız ev sahibi olmanız çok fazla mümkün değil. Bankadan kredi alarak evsahibi olabilirsiniz ama o zaman bile aylık kazancınız ortalama 3 bin liranın altında olmaması gerekiyor. 


Dar gelirinin evsahibi olabilmesi için geriye iki yolu kalıyor. Bir kooperatife üye olup daire sahibi olmak. Antalya'da 500 kooperatif varsa bunlardan zamanında bitirmeyi başarabilenlerin sayısı 10'u geçmez. Hele hele eğer bir arsa sahibin arsasının üzerine kooperatif olarak çok katlı konut yaptırıyorsanız durum daha da vahim.  TOKİ  derseniz Antalya'da tutmadı. Çıplaklı'ya yaptılar. Kentin en uç noktası Ciddi ulaşım sorunu var. Daha yakın noktalara yapılması ve yüksek katlı ve siteler olarak yapılması halinde çözüm olabilir. 





Altan ORAKÇI/Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön