24 / 04 / 2024

Antalya'da konut fiyatları yüzde 21 arttı!

Antalya'da konut fiyatları yüzde 21 arttı!

Antalya'da son bir yılda satılık konut fiyatları yüzde 21 artışa uğradı. Satılık konutların metrekare fiyat artış 1.636 lira oldu. Konutların fiyat yükselmesine rağmen satış atışı geçtiğimiz yıl Mayıs ayına göre yüzde 15 oranında yükseldi.



ANTALYA'DA 2014 Mayıs aynına göre satılık konut fiyatları Mayıs 2015"te yüzde 21 oranında arttı. Satılık konutlarda metrekare fiyatı 1.636 Türk Lirası olurken. Kiralık konutlara bakıldığında artış yüzde 26. metrekare ortalama fiyat ise 8 Türk Lirası olmuştur. Antalya Müteahhitleri Demeğinde Başkanı Deniz Karataş, "Fiyatların artmasının iki temel sebebi vardır, belediyelerin asli görevi arsa üretmektir, Kırcami bölgesi ihtiyaçtan dolayı imara açılmıştır. Arz talep dengesi, gereği piyasaya sunulmuş, konutların yerine yeni üretimlerinin gecikeceğinden ve arsa yokluğundan kaynaklanan bir değer artışı söz konusudur" 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konuş satış istatistiklerine göre Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışlarında, Mayıs 2015'te ilk sırayı 636 konut ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 546 konut satışı ile Antalya izledi. 


Araştırmalara göre, Antalya'da fiyatı son bir ayda artan ilçeler sıralamasında; Kemer yüzde 3,3 artış ile ilk sırada yer alıyor. İkinci sıradaki Alanya'da ise fiyatlar yüzde 2,6, üçüncü sıradaki Konyaaltf n da ise yüzde 2,5 artış gösterdi. 

Artan konut fiyatları ve buna paralel giden satış miktarlarının artışına uzman görüşünü sunan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneğinde Başkanı Deniz Karataş, 'Antalya'nın birçok ilçesinde, başta Muratpaşa olmak üzere, konut üretecek arsaların kalmadığını görüyoruz. Dolayısıyla yeni üretimlerin önü açılmadığı için, mevcut yapılmakta olan yapıların fiyatlarının artması doğaldır. İkinci unsur ise; geçtiğimiz günlerde önemli bir seçimi geride bıraktık. Bu seçim öncesinde koalisyon olma ihtimalinin piyasalarda dolaşıyor olası, seçimin ve seçim anketlerinin belirsizliğini piyasaya yansıtmasından dolayı, piyasalar bıınu satın aldığı için inşaatın temel maddeleri olan, demir ve enerji sektöründeki fiyat artışlarının, üretime yansıması sonucudur. Fiyatların artmasının iki temel sebebi vardır, belediyelerin asli görevi arsa üretmektir, Kırcami bölgesi ihtiyaçtan dolayı imara açılmıştır. Arz talep dengesi, gereği piyasaya sunulmuş, konutlann yerine yeni üretimlerinin gecikeceğinden ve arsa yokluğundan kaynaklanan bir değer artışı söz konusudur.


Antalya'da son bir yılda satılık konut fiyatları yüzde 21 arttı ve metrekaresi 1.636 lira oldu. Kiralık konutlara bakıldığında artış yüzde 26, metrekare ortalama fiyat ise 8 lira. Amortisman süresinin 16 yıl olarak belirlendiği Antalya'da fiyatı son bir ayda artan ilçeler sıralamasında; Kemer yüzde 3,3 artış ile ilk sırada yer alıyor. İkinci sıradaki Alanya'da ise fiyatlar yüzde 2,6, üçüncü sıradaki Konyaaltı'n da ise yüzde 2,5 artış gösterdi. Konut fiyatlarında artış yaşanırken, bu artışa paralel olarak konut satış miktarında da artış yaşandı. TÜİK'in verilerine göre. Antalya'da 2014 Mayıs ayında 5007 bin konut satılırken 2015 Mayıs ayında yüzde 15,0 oranında artarak 5757 bin konut satıldı.


Hürses (Antalya)


Geri Dön