19 / 04 / 2024

Antalya'da konut yatırımları geriledi!

Antalya'da konut yatırımları geriledi!

ATSO Başkanı Davut Çetin'e göre yatırımların Türkiye ortalamasından veya üç büyük ilden daha fazla gerilemesi, turizm ve tarım sektöründe geçen yıldan başlayan gelir kayıplarının da sonucu.



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Antalya'nın inşaat yatırımlarının Türkiye ortalaması ve üç büyük ilden daha fazla gerilemesinin, turizm ve tarım sektöründe geçen yıldan başlayan gelir kayıplarının sonucu olduğunu bildirdi. Çetin, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Antalya'da konut satışlarının nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,4, 4 aylık dönemde ise yüzde 15,2 arttığını, Türkiye genelinde ise konut satışlarının söz konusu dönemde yıllık yüzde 42,7,4 aylık dönemde de yüzde 22 artış gösterdiğini kaydetti.Konut satışında Antalya'nın performansının Türkiye ortalamasının oldukça altında olduğunu vurgulayan Çetin, "Yabancılara konut satış hızında da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10'a yakın düşüş gerçekleşmiştir. Nisan sonu itibarıyla yabancılara konut satışında Antalya İstanbul'un gerisinde kalmıştır" ifadelerini kullandı. 




Konut fiyat endeksi verilerine göre ise Antalya'nın, yüzde 19,6 yıllık artış ile konut fiyatlarının en fazla arttığı iller arasında olduğunu belirten Çetin, konut fiyatı artışında kentin  Ankara  ve İzmir'i geçtiğini bildirdi.Konutta talep cephesinde satışlar ve fiyatlar artarken, arz cephesinde yatırımlarda önemli düşüş yaşandığına işaret eden ATSO Başkanı Çetin, verilere göre ocak-maı t döneminde Antalya'da geçen yıl 3,1 milyon metrekare olan yapı ruhsatlarının bu yıl 1,1 milyon metrekareye düştüğünü ifade etti. Çetin, Antalya inşaat sektöründe yatırımlarda gerilemenin yalnızca konut kaynaklı olmadığını, işyeri ve otel yatırımlarını da kapsadığına değindi. 



Hürses


Geri Dön