19 / 04 / 2024

Antalya'da son 50 yılda tarihi değerlerin yerini beton bloklar aldı!

Antalya'da son 50 yılda tarihi değerlerin yerini beton bloklar aldı!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi, son 50 yılda yıkılan ve yerlerine beton bloklar dikilen doğal ve tarihi değerlere ilişkin çalışma yaptı. Çalışma kapsamında kentin yarım asırda kaybettiği tarihi değerler sıralandı.



İMO Antalya Şubesi yaklaşık 50 yıldır kentin yıkımını ve yerine gelen çarpık yapılaşmayı yaşamış vatandaşlara, yitirilen değerleri anımsatmak için çalışma yaptı. İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, son 50 yıla bakıldığında doğal ve tarihsel değerlerin yıkıldığı ve yerlerini beton blokların aldığını söyledi. Bu yıkımlarda 'kamu yararı' gibi bir ölçüden söz edilemeyeceğini belirten Oğuz, Antalya'nın eşsiz doğasının, coğrafyasının, tarihsel, kentsel ve geleneksel sosyal yapısının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini kaydetti. Çalışma kapsamında kentin yarım asırlık geçmişinde kaybedilen değerler ise şöyle sıralandı:


Eski Kütüphane: İnönü İlkokulu karşısında. 1960'da yıktırıldı, yerine şimdiki Merkez Bankası yapıldı.

Tarihi Antalya Hükümet Konağı: Eskisini beğenmediler, daha yenisini yaptılar, onu da yıktılar.

Özel İdare (Muhasabe-i Hususiye) Binası: On yıl önce kolonları patlayıp mühürlenen iş hanının yerinde 1970'lerde iki katlı, bahçeli, şirin bir bina vardı. Şimdi fotoğrafı bile bulunamıyor.

Elhamra Sineması: Şimdiki Büyükşehir Belediyesi yanında, 70'lerde yıktırıldı.

Antalya Eski Belediye Binası: 1992'de yıktırıldı, şimdi yerinde Büyükşehir İş Merkezi var.

Tekel Binası: 1938'de inşa edilen bina yıkıldı. 1970'lerde yenisi ile değiştirildi ve oda satıldı.

Vatan Kahvesi, Yenikapı Karakolu: 1990'larda yıktırıldı. Konak evleri yıkıldı. Yerine apartmanlar yapıldı. Yıldız, Şehir ve Saray sinemaları: 1970-90 yılları arasında yıkımları tamamlandı.

Yediarıklar, Çaylar, Değirmenler: Antalya kentinin eşsiz su sistemi sürekli bir yıkıma uğratılarak 1990'larda bütünü ile işlevsiz duruma getirildi. Çaybaşı'nın, Değirmenönü'nün şelalelerin yalnızca adı kaldı.

Cam Piramit'in Havuzu: Cam piramit ile birlikte yapılmış ve iki cephesini kuşatan şirin havuz 'su kaçırdığı' gerekçesi ile yıktırılıp yerine çimen ekildi.

İnönü İlkokulu, İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi: Cumhuriyet hatırası bu anıtsal yapılar 2006'da yıktırıldı, yerlerine İsmet İnönü Parkı yapıldı.

Doğumevi: Sağlık Yuvası Doğumevi yok edildi. Akdeniz Sağlık Vakfı Hastanesi de yıkıldı. 1985 yılında kurulmuş, Antalya'nın ilk ve en deneyimli özel hastanesi olma özelliğini taşıyan bu hastane de yıkıldı.

Kır Kahvesi: Yenikapı'da eski Antbirlik tesisleri içinde özlerden ırak kalmış çok eski, şirin bir kır kahvesi olan yapı 2009'da üzerine otel yapılması dolayısıyla yıktırıldı.

Öğretmenler Gazinosu: Karaalioğlu Parkı içerisinde, Cumhuriyet döneminin öğretmenlere bir armağanı olan ve sonradan Evlendirme Dairesi olarak kullanılan yapı kültürel amaç gerekçesiyle yıktırıldı.

Meltem Yüzme Havuzu: Spor alanları içerisindeki alana iki kez yüzme havuzu inşaatı başlatıldı. Her ikisi de kaba inşaatları, yaklaşık yüzde sekseni tamamlandıktan sonra yıkıldı. Yaklaşık 500 dönüme yayılan spor kompleksi, 33 bin kişilik stadyum ve 10 bin kişilik spor salonu yapılmak üzere yükleniciye verildi.

Ferrokrom Fabrikası, Antalya Yağ Sanayi, Orüs ve arazisi, muhtelif Antbirlik arazileri, TMO'nun Çallı arsası, eski Tekel deposu, Tekel binası 12669 Ada 5 Parsel, Maliye hazinesi 4520 Ada, 140 Parsel ise satılanlar arasında yer aldı.


Gerçek Gündem


Geri Dön