26 / 04 / 2024

Antalya'da Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi hizmete girdi!

Antalya'da Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi hizmete girdi!

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kızıllı’da yapımını tamamladığı Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi törenle hizmete girdi. Kızıllı Köyü Mevki Katı Atık Depolama Alanı’nda düzenlenen Tıbbı Atık Bertaraf Tesisi’nin açılış törenine Mustafa Akaydın da katıldı...




Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kızıllı’da yapımını tamamladığı Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi törenle hizmete girdi.


Kızıllı Köyü Mevki Katı Atık Depolama Alanı’nda düzenlenen Tıbbı Atık Bertaraf Tesisi’nin açılış törenine Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, meclis üyeleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan Mustafa Akaydın çevreci bir projeyi daha kente kazandırdıklarını belirterek, “Projenin genel adı Katı ve Tıbbi Atık Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi. Çok gururlandığım bu projenin bugün ilk adımı olan Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi bölümünü hizmete açıyoruz. Antalya’da 15-20 yıl önce vahşi depolama vardı. Duacı bölgesine koku ve karasinek hasarı veren vahşi depolama alanı, o zamanın belediyesi tarafından ilerici bir projeyle Kızıllı bölgesine taşındı. Şu anda da Antalya’nın çöpü bu tesislerde depolanıyor” dedi.


DÖRDÜNCÜ EN BÜYÜK YATIRIM


Modern dünyada çöpün bir zenginlik aracı olarak kullanıldığını ifade eden Başkan Akaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Çöpü daha akılcı bir şekilde ekonomiye nasıl kazandırırız diye düşündük ve bu projeyi gerçekleştirdik. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin mali portresi en büyük 4’üncü projesi hizmete giriyor. İlki içme suyu şebeke yenilemesi, ikincisi Hurma’daki Atık Su Tesisleri, üçüncüsü Akvaryum, dördüncüsü de toplamda 45 milyon TL’ye mal olacak bu tesistir. Bu projede belediyenin cebinden bir kuruş para çıkmamıştır. Çöpünden para kazanan ilk belediyeyiz. Atıkların bertarafı için normalde yılda 5 milyon avro harcamamız gerekiyordu. Bu tesisle hem bu parayı harcamayacağız ve hem de üzerine yılda 160 bin TL ile cirodan da yüzde 1 pay alacağız.”


İLERİCİ VE VİZYONER BİR PROJE


Antalya’nın çöpünün organik madde acısından çok zengin olduğunu belirten Başkan Akaydın, “Bugün açılışını yaptığımız tesiste tıbbı atık gibi tehlikeli bir madde yok edilecek. Bu projenin devamında yapılacak Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ise Antalya çöpünün yüzde 40’ı geri dönüşümle ekonomiye kazandırılacak. Geri kalan kısmı fermantasyon tesislerine gidecek. Hurma’daki tesislerdeki gibi burada da metan gazından elektrik elde edilecek. Bugün elektrik üreten bir tesisin de temelini atmış oluyoruz. İleriki yıllarda yakma sistemi devreye girecek. Bu tesis Antalya’nın en ilerici, en vizyoner projelerinden biridir. Bu tesisin benzerini seçimden sonra hemen Alanya ve Kumluca’da da yapacağız. Sera atıklarını ekonomiye kazandıracağız” dedi.


TESİSİ İNCELEDİ


Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, daha sonra beraberindekilerle Tıbbı Atık Bertaraf Tesisi’nin açılış kurdelesini kesti. Başkan Akaydın, projenin tamamını kapsayan Katı ve Tıbbi Atık Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi’nin maketini inceleyerek şirket yetkililerinden bilgi aldı. Başkan Mustafa Akaydın, daha sonra tesisi gezdi ve tıbbı atıkların bertaraf edilmesini izledi.



Malatya Gerçek


Geri Dön