26 / 04 / 2024

Antalya'da TOKİ'ye devredilen arsaya ne yapılacak?

Antalya'da TOKİ'ye devredilen arsaya ne yapılacak?

33 Bin kişilik stadyum ve 10 bin kişilik kapalı spor salonu karşılığında TOKİ'ye verilen alan yıllar sonra yeniden Antalya gündemine oturdu.



TOKİ’ye verilen 40 bin metrekarelik parsel için plan tadilat çalışmalarına başlandı.TOKİ’nin plan tadilatıyla parsel ticaret ve turizm alanına çevrilerek, 12 katlı toplam 60 bin metrekarelik bir ticari alanın da önü açılmış oldu. İstenilirse bu alana AVM yada otel yapılabilecek. 1.50 Emsalli gerçekleştirilecek alana otelden tatil köyüne, müzeden alışveriş merkezine kadar çok çeşitli kullanım imkanları mümkün kılındığı ifade ediliyor.


DAVALARIN ÖNÜ KAPALI MI?


Yeni  plan tadilatını doğrudan belediye yapmayacağı için dava açma olasılığı ve dava açılsa dahi sonuç alınması zor görünüyor. Konu hakkında açıklama yapan Antalya Eşgüdüm Kurulu Başkanı Abit Küçükarslan, “TOKİ’nin yapmış olduğu projeye dava açma hakkımız yok ama belediye yaparsa var.  TOKİ  yapsa bile belediyeden mutlaka onay çıkması lazım. Burada yargı süreci pek fazla işlemeyebilir” şeklinde konuştu.


100.Yıl alanına yapılan 33 bin kişilik stadyum ve 10 bin kişilik kapalı spor salonu alanı karşılığında TOKİ’ye verilen arsaya yapılacak olan ticari alan Antalya gündemine yeniden girerken tartışmaları da beraberinde getirdi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in 2004-2009 yılları arasında hayata geçirmek istediği ancak 2009-2014 yılları arasında Mustafa Akaydın döneminde rafa kaldırılan stadyumda mahkeme tarafından derinlik belli olmadığı gerekçesi ile iptal gerçekleşmişti. O dönemki Büyükşehir Belediyesi Encümeninde alınabilecek bir karar ile mahkeme kararı yerine getirilebilecekken bu yapılmamış ve yüklenici firmaya iptal işlemi nedeni ile mahkeme kararı öncesi ödeme gerçekleştirilmişti.


2014 Yılı sonrasında stadyum tamamlanıp açılırken Antalyaspor maçlarını bu stadyumda oynamaya başlamıştı. Aradan geçen zaman içerisinde Antalya’da stadyum karşılığı TOKİ’ye verilen 40 bin metrekarelik parsel için korkulan plan tadilat yapılıyor.


TOKİ’nin plan tadilatıyla parsel ticaret ve turizm alanına çevrilerek, 12 katlı toplam 60 bin metrekarelik bir otelin, tatil köyünün veya AVM’nin önü açılıyor Antalya Arena adıyla 100. Yıl Spor Kompleksi’nde yaptırılan stadyuma karşılık TOKİ’ye verilen 40 bin metrekarelik alan için planlama süreci başladı. Daha önce 65 katlı rezidans yapılmak için plan yapılan ama yargıyla planları iptal edilen alanda, şimdi de yeni bir plan yapılıyor.


Edinilen bilgiye göre alan ticaret ve turizm alanına dönüştürülerek, verilen 1.50 emsalle toplam inşaat alanı 60 bin metrekareye çıkarıldı. 12 kata kadar inşaat kullanım hakkı olan planlamaya göre alanda ister ayrık, ister bitişik nizam yapılaşma olabilir. Alanda yapılacak yapılara gelince otelden tatil köyüne, müzeden alışveriş merkezine kadar çok çeşitli kullanım imkanları mümkün.


Muratpaşa İlçesi, Bahçelievler Mahallesi, 12581 ada 6 parselde kayıtlı söz konusu parsel, geçmişte spor alanıyken yapılan planla turizm ve ticaret alanı oluyor. Plan özel hükümlerine göre alanda otel, motel, tatil köyü, apart otel gibi konaklama tesisleri, restoran, lokanta gibi eğlenceye yönelik birimler, finans, banka ve yönetim binaları ile alışveriş merkezi, iş merkezi, çok katlı mağaza, çarşı yer alabilir. Hazırlanan uygulama imar planları, daha önce kamuoyunun hassasiyetinin olduğu ulaşım sorunu ve sağlıklı şehirleşme konusunda kaygıları daha da artırıyor.


Geçmişte alana stadyum yapılmasına karşı olan Antalya Eşgüdüm Kurulu bugün de aynı görüşünü sürdürüyor. Eşgüdüm Kurulu Başkanı Abit Küçükarslan,  “TOKİ’nin yapmış olduğu projeye dava açma hakkımız yok ama belediye yaparsa var. TOKİ yapsa bile belediyeden mutlaka onay çıkması lazım. Burada yargı süreci pek fazla işlemeyebilir. Şuan olağanüstü hal durumu var. Bunun üstüne, konunun gündeme gelmesi de ilginç. Olağanüstü hal ile konuyu ilişkilendirip dava açılmaz hale getirmek istiyor, olabilir” şeklinde konuştu.


 


Yalçın KÜÇÜK/Antalya Hilal


Geri Dön