19 / 04 / 2024

Antalya'da Türkiye'nin ilk interaktif doğa müzesi kuruluyor!

Antalya'da Türkiye'nin ilk interaktif doğa müzesi kuruluyor!

Antalya'da Türkiye'nin ilk interaktif doğa müzesi kuruluyor. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek olan bir uygulamayla Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bitki ve hayvanların yaşam ortamlarıyla birlikte interaktif bir müze ortamında tanıtılacak.



Antalya'da Türkiye'nin ilk interaktif doğa müzesi kuruluyor. Müze; Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğiyle, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Termessos Milli Parkı’nda uygulanacak.


Antalya ve çevresinin doğa tabanlı turizmde marka olması, doğa eğitim merkezi oluşturması öngörülen müzenin ekosistem konusunda bilinçli toplum oluşmasına katkı sağlaması hedefleniyor. İnteraktif doğa müzesi; etkileşimli zemin projeksiyonu, doğal yaşam canlandırması, etkileşimli kitap, dijital gezi ekranı, dokunmatik ağaçların biyolojik bilgi sistemi, dokunmatik kuşlar fauna bilgi sistemi, sayısal kütüphane database sistemi, sunum sistemi, tek yüzlü ve iki yüzlü diorama standları ile donatılacak. Projeyle Antalya ve yöresinde belirlenen 123 familya, 642 cins, bin 916 tür, 2 bin 78 takson sergilenirken, sanal interaktif tekniklerle bölgede yetişen bitki ve hayvanlar yaşam ortamlarında tanıtılacak. Müzede, hem bölgeden toplanacak örnekler saklanabilecek hem de yurt dışındaki müze ve koleksiyonculara Türkiye'deki canlı örneklerin taşınmasının da en engellenmesi öngörülüyor.


BAKA, ‘alternatif turizm faaliyetleri ile turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun 12 aya yayılması ile çevreye duyarlı turizm faaliyetlerinin teşvik edilmesi’ amacıyla 2014 Yılı Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, Türkiye’nin ilk interaktif doğa müzesinin kurulmasını sağlayacak. Merkezi olan Burdur ile Antalya ve Isparta illerinde faaliyet gösteren Orman ve Su isleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’nün projesi, BAKA’dan destek almaya hak kazandı.


‘Antalya’nın Doğal Değerleri Turizme Kazandırılıyor Projesi’nin sözleşmesini, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk imzaladı. Antalya ve çevresinin biyolojik çeşitliliği ile doğal zenginliklerinin tüm materyalleriyle tanıtımının interaktif olarak gerçekleşeceği doğa müzesinin de açılacağı projenin heyecan verici olduğunu belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, örnek olabilecek projenin önemine dikkat çekerek başarılar diledi.


BAKA’ya katkı için teşekkür eden 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk de Termessos Milli Parkı’nda gerçekleştirilecek projeyle ilgili bilgi verdi. Projede, Antalya ile çevresinin sahip olduğu çok zengin flora ve fauna örneklerinin saklanıp sergilenerek tanıtılacağı müze oluşturulacağını anlatan Adnan Yılmaztürk, “Antalya, Isparta, Burdur illeri bir coğrafi bölgede yer almaktadır. Ekosistem açısından bir bütünlük arz etmektedir. Bölgenin bitki ve hayvanlarını endemik türleri nadir ve nesli tehlikede olan türlerin tanıtıldığı, sergilendiği bir müze gibi yapı yoktu. Projemizle sanal interaktif müze tekniklerinin de kullanıldığı bölgede yetişen bitki ve hayvanların yaşam ortamlarıyla birlikte sergilendiği, tanıtıldığı bir doğa müzesi yapılacak. Biyolojik çeşitlilik ve doğal zenginler Antalya ve yöresinde alternatif doğa tabanlı turizmin gelişmesi için kullanılarak Antalya’nın doğa tabanlı turizmde de marka oluşturması için çalışılacak.” diye konuştu.


Antalya’nın doğal değerlerini turizme taşıyacak projenin tamamen çevreye duyarlı doğa, bitki, hayvan ekolojik denge bilincini geliştirmeyi hedeflediğini vurgulayan Adnan Yılmaztürk, şöyle devam etti “Çevreye duyarlı turizm faaliyetinin teşvik edilmesi önceliklerini kapsamaktadır. Bu projeyle geliştirilen doğa müzesi, çok geniş yaş grubu ve çok değişik meslek ve eğitim düzeyindeki insan kitlesine hitap edecek, biyolojik çeşitlilik ile doğa ve doğa koruma bilincini de verecektir. Müzede sergilenecek bitkiler ve hayvanlarla ilgili yazılı ve görsel yayınlar, gelen ziyaretçilere Antalya ve yöresinin doğası hakkında bilgilenmesine, farkındalık oluşturulmasına da katkı sağlayacaktır."


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön