18 / 04 / 2024

Antalya'da yabancılara konut satışı düştü!

Antalya'da yabancılara konut satışı düştü!

Antalya Akdeniz Güncel Gazetesi köşe yazarı olan Altan Orakçı, Antalya'daki konut satışları verilerini değerlendirdi. Orakçı, Antalya'da konut sayısının azaldığını ve oranın yabancılara konut satışını da etkilediğini söyledi.



Turizmin kötü gitmesi sadece turizmcileri etkilemedi. İnşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. 

Antalya'da konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre azalırken, bu oran yabancılara konut satışını da etkiledi. 


Geçtiğimiz yılın Haziran ayında Antalya'da yabancılara 610 konut satılırken, bu yılın Haziran ayında ise 381 konut yabancılara satıldı. Neredeyse yarı yarıya bir fark söz konusu. Yarı yarıya satışta azalma var. 


Aslında bu oran Türkiye ortalamasında da aynı. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında 2256 konut yabancılara satılırken, bu yılın aynı döneminde ise 1543 konut satıldı. 


Yani 713 konut yabancılara daha az satıldı. Antalya yabancılara konut satışında ülkede ikinci sırada. 


İstanbul her zaman olduğu gibi birinci sıradaki yerini korurken, Antalya'dan konut alan ve kayıt altında olan yabancılara ev satışı bu kadar. Ama gerçek rakamların bu olmadığına inanıyorum. Resmi kayıt altında olmayan ev satışları da var. Konut satışı Türkiye'ye döviz girişinin bir başka yolu. Turist geldiğinde nasıl otelcilere para kazandırıp ülkeye döviz bırakıyorsa, yabancılara konut satışı da aynı. Onlarda ülkeye döviz bırakıyorlar. 


Nasıl Türk vatandaşları Avrupa ülkelerinden konut alıyorlarsa, Avrupa ülkelerinin vatandaşları da özellikle Antalya ve İstanbul'dan konut alıyorlar. Antalya'dan konut alanların neredeyse tamamı emekliler. Emeklilik hayatlarını Antalya'da sürdürmek isteyenler. 


Antalya avrupalı emekliler için yaşanabilecek en güzel, en huzurlu, en ekonomik, denize ulaşımın en kolay olduğu kentlerin başında geliyor. Şimdi darbe girişimi ve terör bu olayı sekteye uğrattı. 


Bu krizde atlatırsa Antalya yine yabancılara turist sayısında rakamları yükseltecektir.




Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön