25 / 04 / 2024

Antalya’da yapılan kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm!

Antalya’da yapılan kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm!

İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mustafa Balcı, Antalya’da şu an yapılan kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşümdür. Müteahhitler yık yap metodu ile binayı yenilemektedir. Kendilerine rant sağlamaktadır” diyerek kentsel dönüşüm mantığını eleştirdi.



İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mustafa Balcı, Antalya’da tüm hızıyla süren Kentsel dönüşüm konusunda yanlış bir algı olduğunu kaydetti. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılan evlerin yerine aynı tipte ve emsalde ev inşa edildiğini aktaran Balcı, asıl dönüşümün parsel bazında değil, ada ve adalar hatta mahalleler bazında olan kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. Balcı, “Antalya’da şu an yapılan kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşümdür. Müteahhitler yık yap metodu ile binayı yenilemektedir. Kendilerine rant sağlamaktadır. Başka da bir getirisi yoktur” diye konuştu.


Balcı, “Kentsel dönüşüm demek bölgeyi rahatlatmak, çehresini değiştirmek ve yapı sağlamlığını artırmaktır. Özünde yeşil alanların fazla olduğu, bina katlarının yüksek olduğu sistemdir. Binaların yıkılıp yeniden yapılması değil. Bugün örneğin Işıklar’da bir binanın yoldan çekme mesafesi 5 metre baz alınmış burada bu yapıldığı için diğer binalar için de aynı yol izlenecek. Ada çaplı bir düzenleme olsa belki de o mesafe 10 metreye çıkacak. Ekstra alanlar açılacak. Oralarda beton yığınlarının görsel çirkinliği azaltılacak” diye konuştu. 


6306 sayılı kanunun amacının yık yap olmadığını hatırlatan Başkan Balcı, ada bazında adalar bazında hatta mahalleler bazında bir dönüşümün yapılması gerektiğini ısrarla vurguladı.


Kepez Santral mahallesindeki uygulamayı destekleyen ve hakiki Kentsel Dönüşüm olarak nitelendiren Başkan Balcı, “Oradakiler hazinenin malında işgalciydi. Büyükşehir Belediyesi burada yaptığı planlama ile yıllardır süren sorunu çözdü. Burada 3-4 daire düşecek hayali kuranlar vardı. Ada bazında düzenleme ile yeşil alanlar ve diğer unsurlar da eklendi ortaya güzel bir görüntü çıktı” diye konuştu.


Kentsel dönüşüm için tek sorun sadece yüksek risk taşıyan yerleşim alanları olmadığını söyleyen Balcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Standardı düşük ve niteliksiz yapılar da kentsel dönüşüm ve yenileme yerleri olarak görülmelidir. Yenileme alanlarına yönelik uygulamaların planlı bir şekilde yapılması ve dönüşümün kentsel yaşamın odak noktasında insan olduğunun bilinci ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.


Kentsel dönüşüm konusu yeni bir imar planı yapılması anlamına indirgenmemelidir. Zira kentsel dönüşüm var olan yapı stokunun ve kentsel belleğin kent kimliği ile birlikte korunak kentin çağdaş ihtiyaçlarına uygun olarak dönüştürülüp canlandırılması ve iyileştirilmesi anlamına gelmektedir. Projeler rant elde etme amacıyla değil, can güvenliğinin sağlanmasını ve yaşam düzeyinin yükseltilmesini hedeflemelidir


“Dönüştürülen alanlarda yaşayan insanların kentsel ihtiyaç ve talepleri gözetilmeli, imar haklarının korunması sağlanmalıdır. Hukuksal alt yapının kamu yararına uygun olacak şekilde düzenlenmesi sonucu ortaya çıkacak rantın bölgede yaşayan insanların hakları ile birlikte, kent ve kentli yararına olacak şekilde kullanılması Kepez- Santral mahallesinin örnek alınması gerekir


Antalya Hilal


Geri Dön