28 / 03 / 2024

Antalya'nın Haskızılören köyü harabeye döndü!

Antalya'nın Haskızılören köyü harabeye döndü!

Antalya'da selin vurduğu Haskızılören köyü harabeye döndü. Adeta dere yatağına dönüşen köyde 6 kişi sel sularına kapıldı, 4'ünün cesedi kilometrelerce uzakta bulundu



Kalan 2 kişiyi arama çalışmaları sürerken, köyde her evin kapısından ağıt sesi geliyor

Metrekareye yer yer 300 kilogram yağışın düştüğü Antalya'da bir köy, dere yatağından farksız hale geldi. Antalya'da selin vurduğu Serik-Gebiz'e bağlı Haskızılören köyü adeta harabeyi andırıyor. Sel baskını sonucu önceki gün akıntıya kapılan 6 kişiden 4'ünün cesedine ulaşıldığı açıklandı. Antalya Valiliği, bulunan cesetlerden 3'ünün kimliğinin belirlendiğini, bu kişilerin Hasan Bulut (88), Fatma Kutlu (78) ve Ayşe Beşbaş olduğunu bildirdi. Bulunan diğer cesedin kimlik belirleme çalışmaları ise sürüyor. Cesetlerden birinin köyün 11 kilometre, diğerlerinin de yaklaşık 30 kilometre uzağında bulunduğu belirtildi.

100 KİŞİ CESETLERİ ARIYOR

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada, sel felaketinin etkili olduğu Haskızılören köyünde kaybolan kişilerin aranmasına gönüllülerle beraber Afyonkarahisar ve Konya'dan gelen 30 kişilik arama-kurtarma ekibi, 40 kişilik orman işçisi ile birlikte yaklaşık 100 kişinin katıldığı kaydedildi. Arama çalışmaları neticesinde 4 kişinin cesetlerine ulaşıldığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gebiz bölgesinde Hasan Bulut ile Fatma Kutlu'nun cesetleri ile Hacıosmanlı köyü Ermedin mevkisinde Ayşe Beşbaş'ın cesedine ulaşılmıştır. Özel İdare ve diğer kurumlardan 40 iş makinesi bölgede çalışmaktadır. Her türlü acil, insani yardım bölgeye intikal etmiştir." Antalya Valiliği, önceki gün yapılan aramalarda Ayşe Beşbaş'ın cesedine ulaşıldığını açıklamış, fakat bu açıklama daha sonra geri çekilmişti. Dün ise ilk olarak '80 yaşında bir erkek cesedine ulaşıldığı' mesajı geçildi, ancak daha sonra açıklama düzeltilerek, bulunan cesedin Ayşe Beşbaş'a ait olduğu kaydedildi.

ÖLENLERİN ÇOĞU YAŞLI

'Tufan' anlarında hayatını kaybedenlerin büyük kısmını ilerlemiş yaştaki vatandaşların oluşturması dikkat çekti. Denizli'de ahırını sel basan 60 yaşındaki Sıdıka Gümüş, ineklerini kurtarmak isterken canından olmuş, Manisa-Gördes'te de ise toprak kayması sonucu göçük altında kalmaktan kurtulamayan 70 yaşındaki Mehmet Çay hayatını kaybetmişti. Arama ekiplerinin cesetlerini bulduğu Hasan Bulut 88 ve Fatma Kutlu ise 78 yaşında. Kaybolan 6 kişiden son bulunan cesedin Hulusi Kutlu, Meryem Çelik veya Süllü Çelik'ten hangisine ait olduğu henüz netlik kazanmadı.

85 KiŞi KURTARILDI

 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Antalya Valiliği emrine 1 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdi. AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada arama-kurtarma çalışmalarının toplam 4 helikopter, 42 araç ve 193 personelle devam ettiği bildirildi. Açıklamada, Manavgat, Aksu ve Serik ilçeleri ile Gebiz kasaba ve köylerinde mahsur kalan 85 vatandaşın havadan ve karadan yapılan çalışmalar sonucunda kurtarıldığı belirtildi. Afet sonrası yapılan tespitlere göre selden 210 konut etkilendi, bunların 25-30'u ise 'ağır hasarlı' durumda. AFAD ayrıca 1262 çiftçiye ait 45 bin 900 dekar tarımsal alanda zarar meydana geldiğini ve 3 köprü ile bir menfezin tahrip olduğunu açıkladı.

 

YAŞAMA 5 DAKiKA

 Haskızılören'de her yer çamur deryası olmuş durumda. Bölgeye hâlâ elektrik verilemiyor. Selde kardeşi, onun eşi ve kızını kaybeden Durkadın Kutlu, "5-10 dakika daha evde oyalansak biz de gidiyorduk" dedi. Kayıplardan Hasan Bulut'un oğlu Rasim Bulut, "Komşulardan ikisini kurtardık ama babamı kurtaramadık" diye konuştu. Melahat Yetkin ise şunları söyledi: "Sürekli şehadet getirerek Allah'a yalvardım. Eşimi evden çıkaramadım. Onu da bırakıp gidemedim. O öldüğü yerde ben de öleyim dedim." Yetkin, selden komşularının yardımıyla kurtulabilmiş.

Hasta annesine bakmaya gelmiş

Yaşanan felaket, arkada ilginç hikayeler ve dramlar bıraktı. Köy sakinlerinin ifadesine göre hayatını kaybeden Ayşe Beşbaş, yıllardır yaşadığı İstanbul'dan hasta annesi Fatma Kutlu'ya bakmak için geldi. Ecel, annesine bakan Beşbaş'ı köye geldikten 15 gün sonra yakaladı. Beşbaş'ın yanısıra annesi ve babası da yıkılan evleriyle birlikte sel sularına kapıldı. Köylerindeki 6 kayıptan 4'ünün kendi ailesinden olduğunu anlatan Mehmet Şükrü Toklu, "Ölenlerden biri amcam. Diğerleri dünürümüz, gelinimiz ve yeğenimiz. Acımız büyük. Herkes birbirine yardım etmiş ama o kadar olmuş. Burası güzel bir yerdi ama tarihten silindi. Ben 60 yaşındayım, böyle bir şey görmedim" diye konuştu.

Dayandığı ağacın altında can verdi

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde çıkan fırtınada bir kişi yaşamını yitirdi. Alınan bilgilere göre, Güğü köyünde hortumu gören Alime Atak Kalın (68) çam ağacına sığınmak istedi. Hortumun çam ağacını devirmesi ile ağacın altında kalan Atak, hayatını kaybetti. Fırtına, Kavak ve Hondular köylerinde de hasara neden oldu. Birçok evin çatısı uçarken, 10 kişi de yaralandı. Birçok ev sahibinin yağış nedeniyle evinin üzerine branda çekerek, yağmurdan korunmaya çalıştıkları belirtildi.
Yeni Şafak


Geri Dön