10 / 05 / 2024

Antalya'nın Kaleiçi bölgesi yönergeyle korunacak

Antalya'nın Kaleiçi bölgesi yönergeyle korunacak

Antalya'nın tarihi Kaleiçi bölgesi, yönergeyle korunacak ve düzenli bir yaşam alanı haline gelecek



Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından Kaleiçi'nin korunması, koşullarının iyileştirilmesi ve emniyetli bir yaşam alanı oluşturulması amacıyla bir yönerge taslağı hazırlandı.

Kaleiçi'ni esas olarak koruyacak ve geliştirecek olanların, o alanda yaşayan, kullanan ve yaşamlarını o alanda hizmet vererek sağlayan kişiler olduğunu temel alan yönerge taslağı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, yol
gösteren, yönlendiren, ilgili kuruluşlar arasında eşgüdüm ve işbirliğini sağlayan, bazı konularda proje ve uygulamalar gerçekleştirerek öncü ve örnek olan bir rol üstlenmesini öngörüyor.

Yönerge taslağına göre, Kaleiçi'nde, sanayi, depolama, imalathane gibi çevreyi sağlık, gürültü ve görsel yönden rahatsız eden işlevler yer alamayacak.

Çevreye koku, gürültü yaymayan ve tehlike yaratmayan el sanatları ürünleri imalatı yapanlar bu kuralın dışında tutulurken, Koruma Amaçlı İmar Planı'nda (KİP) belirlenenler dışında; büfe, satış yeri, otopark gibi tesisler, geçici ve sökülebilir nitelikte dahi olsa yapılamayacak.

Kaleiçi'nde yer alan taşınmazlar ile aynı parselde yer alan açık alanları ve kamusal açık alanlar, KİP'te belirlenen temel işlevlerin dışında kullanılamayacak. Belediye bu kararlara aykırı olarak işyeri açma ve işletme ruhsatı veremeyecek. Kaleiçi'nde iş makinesi ve patlayıcı madde kullanılarak yıkım ve kazı yapmak yasaklanacak. İşletmeler, yetkili bir kuruluş tarafından kendilerine tahsis edilen açık mekanlar dışındaki kamusal nitelikli mekanlara, uğraşıları ile ilgili hiçbir eleman yerleştiremeyecek. Lokanta, kafeterya ve pastane dışında kalan iş yerlerinin bahçe ve avlularında peyzaj düzenlemesi dışında herhangi bir öge yer alamayacak. Lokanta, kafeterya ve pastaneler, kendilerine tahsis edilen açık alanlara koyacakları masa, sandalye ve ürün sergileme tezgahlarını rastgele yerleştiremeyecek. Bu elemanların konumları bir yerleşim projesi ile KUDEB'e verilecek ve uygulamalar KUDEB'in onayı alındıktan sonra yapılacak. İş yerlerinin ön ve yan bahçelerine sabit malzeme kullanılarak eternit, plastik, bakır, ahşap, kiremit gibi örtü şeklinde gölgelik yapılamayacak.

Kaleiçi'ndeki tüm işletmeler, kendi tanıtım elamanlarını değil, belediyece hazırlatılacak tanıtıcı ve bilgi verici elemanları kullanacak. Bunlar hiçbir koşulda yapı cephesinden taşmayacak ve çatı yüzeylerine konamayacak.

Kültür varlığı niteliğindeki işyerlerinin vitrin camına içerden ya da dışarıdan herhangi bir yazı, resim ve işaret yapıştırılamayacak. İşyerinin kültür varlığı olmaması halinde yapıştırma yazı, resim ve işaretler vitrin alanının yüzde 15'ini geçemeyecek. İşletmeler, yapıların ve avlu duvarlarının yola bakan cephelerinde ve yaya kullanımına tahsisli kaldırımlarda ürünlerini sergileyemeyecek.

İşletmeler ya da etkinliklerini kente duyurmak isteyen kurum ve kuruluşları, geçici olarak konulacak reklam ve bilgilenme elemanlarının konumu ve boyutunu içeren bir belge ile Büyükşehir Belediyesi'nden izin alacak. Kaleiçi surlarının ön ve arka yüzleri, surların görünümünü ve algılanmasını engelleyecek alanlar, yapıların sağır duvarları, boş alan ve arsalar ile yeşil alanların çevre duvarları ve içleri, onarımlarda konulan koruyucu paravana sistemlerinin yüzeyleri, haberleşme ve ışıklandırma direkleri hiçbir şekilde ilan ve reklam alanı olarak kullanılamayacak.

Motorlu trafiğin gireceği ve geçebileceği yollar UKOME tarafından belirlenecek ve Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacak.

Rahatsız edecek şekilde korna çalmak, yüksek sesle müzik çalmak, televizyon izlemek, anons sistemleri ile propaganda, reklam, duyuru, tanıtım ve satış yapmak, bina içi ve dışı dahil olmak üzere matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı veya benzeri araçları 19.00 - 07.00 saatleri arasında çalıştırmak, patlayıcı, maytap ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek, açık hava aktivitelerini (konser, gösteri, miting, tören festival, düğün ve benzeri) gerçekleştirmek, eğlence mekanlarında gürültü düzeyini Belediye tarafından öngörülen değerlerin üstüne çıkarmak yasaklanacak.

-KORUMA ZABITASI KURULACAK-
Büyükşehir Belediyesi tarafından Kaleiçi Yönergesinin uygulanmasına ilişkin konularda görevlendirilmek üzere Koruma Zabıtası kurulacak. Koruma Zabıtası, Kaleiçi'nde denetim görevi yürütecek. Ayrıca Kaleiçi Özel Güvenlik Birimi oluşturulacak.

Kaleiçi'nin nitelik ve değerlerinin koruma-kullanma dengesi içinde artırılması, çevresel ve sosyal yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kişilerin kamu yararını önde tutan ve birbirlerine saygılı komşuluk ilişkileri içinde
davranmalarının temini, kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin örgütlü, düzenlenmiş, emniyetli bir çevreden yararlanmalarını sağlayacak bir yaşam alanı oluşturulmasının amaçlandığı yönerge taslağı, Kaleiçi sakinleri, esnafı ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşılıp, geliştirilecek.
AA


Geri Dön