28 / 03 / 2024

Antalya'ya 2016 yılına kadar hızlı trenin gelmesi hedefleniyor!

Antalya'ya 2016 yılına kadar hızlı trenin gelmesi hedefleniyor!

Hürriyet Gazetesi Yazarı ve Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, Fransa'da 2016 Botanik Expo'sunu kazanan Antalya'nın kutlama gecesinde yaşananları ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım'ın Antalyalılara getireceği hızlı treni yazdı



Fransanın başkenti Pariste Pulman Otel'deyiz... Antalya'nın "2016 Botanik Expo'su" bayrağını alması nedeniyle kutlama var...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın la birlikte bayrağı almasının ardından aynı gün öğleden sonra OECD binasında "İzmir 2020 Expo'suna talip" sunumu yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım da gecenin konukları arasında.

Antalya'nın "2016 Botanik Expo'su"nu kazanması için tek yürek olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin Başkanı Osman Bağdatlıoğlu Antalya Ticaret Borsası'nın Başkanı Ali Çandır ile AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak sonuçtan oldukça memnun.
Gecede duygularını paylaşmak üzere kürsüye çıkan ilk siyasetçi MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Tunca Toskay oldu:
Antalya'yı da içine alan bölge, "bereketli hilal" olarak bilinir. Bölgede ilk yerleşik tarım 10 bin yıl önceye uzanır. "2016 Botanik Expo'su" Antalya'ya çok yakıştı.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Atatürk'ün sözünü anımsattı.
- Antalya, dünyanın en güzelyeridir...
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın geceye katılmasını fırsat bildi:
- "2016 Botanik Expo'su" için Antalya'ya Aksu'dan geçen bir demiryolu hediye etmenizi bekliyoruz.
Akaydın in bu sözlerine salonu dolduran Antalyalı işadamları güçlü alkışla eşlik etti. Bunun üzerine Antalya Valisi Altıparmak da aynı beklentiyi yineledi:
- Expo'ya kadar Antalya'yı Kapadokya'ya bağlayan bir demiryoluna kavuşmayı bekliyoruz.
Binali Yıldırım, Antalya'yı kutlayıp ekledi:
-Şimdi maraton sırası İzmir'de. Antalya'nın geçtiği yollara da bakıp, "2020 Expo'su"nu İzmir'e kazandırmak için çalışacağız.
Ardından Antalya'nın demiryolu isteğine değindi:
-11 bin 900 kilometre olan demiryolu ağımızı 2023'e kadar iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Antalya, büyük Atatürk'ün demiryoluna kavuşmasını istediği illerimiz arasında. Bu bizim açımızdan bir vasiyettir. Büyük Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmek boynumuzun borcudur.
Salondaki Antalyalılar, Yıldırım'ın sözünü 2016 için algılayınca güçlü alkışla yanıt buldu. Antalya Ekspres Gazetesi'nin sahibi Mehmet Talay, durumu netleştirmek istedi:
- Sayın Bakanım, mesajınızı 2016'ya dönük verilmiş söz sayabilir miyiz
- Ben tarih vermedim.
- Ama "Büyük Atatürk'ün vasiyetini yerine getireceğinizi" söylediniz.
- Neredeyse 100 yıl beklenmiş. 2016'ya yetişmesi sözü vermek gerçekçi olmaz. Toroslar'ı aşmak kolay değil. 2023 planımızda zaten var.
Hızlı trende sıra izmir'e geldi. Hızlı treni İzmire bağlayacak ihaleye aralık ayında çıkabiliriz.
İzmir'de kısa süre önce gerçekleşen bir başka ihaleye vurgu yaptı:
- Adnan Menderes Havalimanı ihalesini tamamladık. 300 milyon Euro'luk yatırım ve KDV'yle birlikte TAV'ın teklif ettiği bedel 1 milyar Euro'yu aşıyor.
- Sonuçtan memnun musunuz
- Çok iyi bir rakam ortaya çıktı.
- Ufukta hangi ihale var
- Adnan Menderes'te kapasite 15 milyon yolcuya çıkacak. Yetmezse Çiğli'yi de devreye sokarız.
Bu durumda önce İzmir'le  Ankara  hızlı trenle bağlanacak... Antalya, Expo 2016 sevinci yaşasa da, tren için 2023'e kadar bekleyecek...
Vahap Munyar/Hürriyet

 


Geri Dön