24 / 04 / 2024

Antalya’ya yeni cazibe merkezi geliyor!

Antalya’ya yeni cazibe merkezi geliyor!

Sobacılar Çarşısı’ndaki Fikret Otyam Sanat Galerisi’nin esnafın buluşma noktası olacak şekilde kafe, müze ve galeri olarak yeniden düzenlenmesine yönelik Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB) ile protokol imzalandı




Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sobacılar Çarşısı’ndaki Fikret Otyam Sanat Galerisi’nin esnafın buluşma noktası olacak şekilde kafe, müze ve galeri olarak yeniden düzenlenmesine yönelik Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB) ile protokol imzaladı. Tarihi çarşının canlanması ve esnaf kültürünün gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli bir attıklarını belirten Başkan Türel, “Tarihi esnaf kültürümüzün ve gelenek göreneklerimizin gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli bir adım atıyoruz” dedi.



Antalya Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza attı. Antalya tarihinde ilk kez büyükşehir belediyesi ile Esnaf ve Sanatkarlar odası arasında protokol imzalandı. Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB) arasında imzalanan protokol ile Sobacılar Çarşısı’ndaki Fikret Otyam Sanat Galerisi’nin esnafın buluşma noktası olacak şekilde kafe, müze ve galeri olarak yeniden düzenlenecek.


Protokole Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok imza koydu. Başkan Türel,  Sobacılar Çarşısı’nda 2004-2009 yılları arasında başlattığı önemli bir projenin aynı amaçla kullanılmasına yönelik protokol imzalayacaklarını söyledi. Türel şöyle konuştu: “Sobacılar Çarşısı denilen tarihi alanda yenileme çalışmasını o dönemde tamamlamış, el sanatları ile ilgili esnafımıza daha iyi şartlarda ticaret imkanı için gayret göstermiştik. İsmet İnönü ve Hızır Reis Ortaokulu’nu yıkarak bu alanı meydan haline dönüştürüp, burada ticari canlılık sağlamak arzusunda idik. Daha sonra burada bizim bu çalışmalarımızın devamı niteliğinde adımlar atılmadı. Şimdi buranın yine esnafımızın kullanabileceği, geleneklerimizin, göreneklerimizin gelecek nesillere taşınması için AESOB ile iş birliğine gittik.”


Göreve geldiklerinde bu alanın esnaf müzesi olarak kullanılması yönünde AESOB’a teklifte bulunduklarını belirten Türel, AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok’un seve seve üzerimize düşeni yaparız yanıtını verdiğini anlattı.



Alanda daha önce bir Sobacılar Müzesi kurulduğunu hatırlatan Türel, “Birkaç hafta önce bu müzenin Kültür Bakanlığı’nca da tasdiki yapıldı. Burası tescilli bir müze olarak faaliyetine devam edecek. Bunun aynı zamanda bir esnaf müzesiyle de taçlanması ve esnafın kendi kültürünü yaşatması, nereden geldiğini yeni nesillere göstermesi açısından önemli. Geçmişini unutan nesiller geleceğini yakalayamazlar. Esnafın geçmişini de hatırlayarak gelecek nesillere ışık tutacak bir müze kurulması isin AESOB çalışacak. Burası aynı zamanda esnafın bir buluşma noktası haline gelecek, bir ticari canlılık da kazandıracak. Bizimle işbirliğine giden AESOB’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.



Yeni projeyle esnafın burada ticari canlılık acısından da layık olduğu ivmeyi yakalayacağını kaydeden Başkan Türel, “Tarihi esnaf kültümüzün ve gelenek göreneklerimizin gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli bir adım atıyoruz. Her hangi bir talep geldiğinde ‘dükkan sizin’ deriz. Biz de bugün AESOB’a dükkan sizin diyoruz. Burayı en iyi şekilde kullanacaklarını biliyorum. Çok da mutluyum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.


AESOB Başkanı Abdullah SEvimçok, Başkan Türel’e teşekkür ederek şunları söyledi: “Burası Antalya’nın en merkezinde en güzide yerlerinden bir tanesi. El sanatlarının yaşadığı tek merkez. Buradaki esnafın iş yapamıyor olması, çarşının istediği hareketi yakalayamamış olması hepimizi üzüyordu. Başkanımızla ne yapabiliriz konusunda defalarca fikir alışverişinde bulunduk. Bize güvendi. Bizim amacımız çarşının hem Antalya’ya kazındırılması hem çarşıdaki mesleklerin gelecek kuşaklara doğru şekilde aktarılması, hem de ahililiğin yaşatılmasıdır. Kültür olarak zengin ilçelerimiz için burada kültür günleri düzenleyeceğiz. İlçelerimizin güzelliklerini otantik el sanatlarını burada sergilemek ve Antalya’ya tanıtmak öncelikli amacımız. Başkanımız bize güvendi. Çarşı esnafı çok ciddi  olarak güven duyuyor. Biz bu çarşıyı Başkanımızın da katkısıyla Antalya’ya kazandıracağız.”


AESOB Başkanı Sevimçok, imzalanan protokolün, Büyükşehir Belediyesi ile AESOB arasında bugüne kadar imzalanan ilk protokol olma özelliği taşıdığını da kaydetti.





Antalya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön