19 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği'nde ruhsat bilmecesi!

Atatürk Orman Çiftliği'nde ruhsat bilmecesi!

Mimarlar Odası, cami, kongre merkezi ve özel konutun ruhsatını sordu Başbakanlık ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, topu birbirine attı. Mimarlar Odası, 'AOÇ'de mücadeleden vazgeçmeyeceğiz' mesajını verdi.



TMMOB'a bağlı  Ankara  Mimarlar Odası, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde inşaa edilen Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'ndeki cami, kongre merkezi ve Cumhurbaşkanlığı Özel Konutu'nun ruhsatı olup olmadığını Başbakanlık'a sordu. Başbakanlık, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni işaret ederek, "Ruhsatı ilgili makamdan iste" dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise ruhsat sorusuna, "Başbakanlık'tan sorun" yanıtını verdi. 

Ankara Mimarlar Odası, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında dava açarak, ruhsatı mahkeme yoluyla edinecek. 


Ankara Mimarlar Odası, AOÇ'de Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi içinde yapılan cami, kongre merkezi ve Cumhurbaşkanlığı Özel Konutu'na ilişkin ruhsat sorularına yanıt bulamadı, inşaat için ruhsat verme sorumluluğunu Başbakanlık'ta, Ankara Büyükşehir Belediyesi de üstlenmedi. Soruyu önce Başbakanlık'a soran Ankara Mimarlar Odası, "Ruhsatı ilgili makamdan iste" yanıtını aldı. Başbakanlık'm işaret ettiği Ankara Büyükşehir Belediyesi ise odaya, "Başbakanlık'tan sorun" yanıtını verdi. 


"Kaçakistan" benzetmesi


Kurumların ruhsat yanıtını, "ciddiyetsizlik" olarak değerlendiren Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları kaydetti: 


"Kaçak saraya dair sorduğumuz sorular bir anda sır oluyor. Hukuksuzluğun hakim olduğu bir süreç işliyor. Yüksek güvenlikle korunan bu yerleşke, sarayı, ibadethanesi, kongre merkezi, konutu, kaçak hukuku, anayasaya aykırı uygulamaları, hesap verilmez şatafatı, gasp edilen arazileri ile adeta kaçakistan görüntüsü veriyor. İnşaat ve ruhsatların iptali için dava açacağız. 1/10 binlik ana plan davasının, yürütmeyi durdurmasına rağmen verilen bütün ruhsatlar yasadışıdır. Ruhsatı bize vermekten neden korkuyorlar? İbadethaneyi de kaçak işlere alet ediyorlar. Meşru ve haklı zeminde inanarak yürüttüğümüz AOÇ mücadelemizin önünde asla duramayacaklar." 


Evin Demirtaş / Milliyet


Geri Dön