25 / 04 / 2024

Apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?

Apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?

Apartman ve sitelerde ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için apartman sakinlerinden belli bir oranda aidat alınıyor. Peki, apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?



Apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?

Apartman ve sitelerde ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için apartman sakinlerinden belli bir oranda aidat alınıyor. Kat Mülkiyeti Kanununa göre, tüm apartman sakinlerinin bu giderlere katılmaları gerekiyor.


Aidat bedeli ve aidatın ödeneceği tarih Kat Malikleri Kurulu toplantısında belirleniyor. Belirlenen bedelin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Peki, apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?


Apartman yönetimi, ilgili kat malikine Sulh Hukuk Mahkemesinde dava da açabiliyor. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor. 


Kaç gün geciktiğinin önemi yoktur. Yani 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanıyor. Apartman aidatı gecikme faizi hesabında günlük faiz hesabı yapılmıyor.


Apartman aidatı gecikme faizi hesaplama örneği..

Son ödeme tarihi her ayın 15'i ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 15'sinden sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. 


Aidat bedelinin 50 TL olması halinde 1 aylık gecikme için 2,5 TL gecikme zammı alınıyor. Aidat bedelinin 300 TL olması halinde 1 aylık gecikme için 15 TL aidat gecikme zammının ödenmesi gerekiyor.



Apartman aidatı zamanaşımı süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön