19 / 04 / 2024

Apartman aidatına icra takibi olur mu?

Apartman aidatına icra takibi olur mu?

Site ve apartmanlarda düzenli aidat ödemek zorunlu mu? Ödenmezse ne olur? Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu bugünkü yazısında apartman aidatlarını kaleme aldı. İşte Armutçu'nun o yazısı...




Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu bugünkü yazısında apartman aidatlarını kaleme aldı. İşte Armutçu'nun o yazısı...


Site ve apartmanlarda düzenli aidat ödemek zorunlu mu? Ödenmezse ne olur? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetici veya kat malikleri aidatı ödemediğiniz için sulh hukuk mahkemesinde dava açabilir.

Bununla da kalmayıp icra takibine uğrayabilirsiniz. İcra yoluyla takipte aylık yüzde 5 gecikme faizi ödemek zorunda kalırsınız.


Önce iki okurumundan gelen mailler...

Biri kiracı, diğeri apartman yöneticisi.

1- Kiracı A.T’nin maili:

“.. Sitesi’nde kiracı olarak oturuyorum. Askere gittiğim için 6 ay boyunca daireme uğramadım. Binanın asansörü, otoparkı dahil hiçbir şeyini kullanmadım. Kiralarımı peşin olarak ev sahibime verdim. Ama ne binayı ne de daireyi kullanmadım. Bu durumda, kiracı olarak bu 6 aylık aidat bedelini ödemek zorunda mıyım? Bulunmadığım sürede, yararlanmadığım bu hizmetler için niye aidat vermekle yükümlüyüm? Ödemezsem ne olur?”


2- Apartman yöneticisi B.K’nın maili:

“Yeni yöneticisi olduğum 21 daireli apartmanın 6 kiracısı kışın 350, yazın 200 lira olan yakıt parası ve ortak giderleri kapsayan aidatı bir yıldır ödememişler. Apartmanın bu kişilerden binlerce lira alacağı var. Yasal yollara nasıl alabiliriz? Apartman yöneticisi olarak ben dava açabilir miyim?”


GÜNÜ GÜNÜNE ÖDEMEK ZORUNLU

Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK) göre evsahibi de kiracı da olsanız, dairenize hiç uğramasanız da düzenli aidat ödemek zorundasınız. Çünkü bu KMK ile getirilen bir yükümlülük. Bu yükümlülük kanunun 20. maddesinden kaynaklanıyor. O madde şöyle:

“Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça; Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”


İCRA TAKİBİ VE YÜZDE 5 GECİKME FAİZİ

Bu maddeden anlaşılacağı üzere “Askerdeydim. Evime 6 ay boyunca hiç gitmediğim için bu hizmetlerden faydalanmadım” diyerek aidatları ödemekten kaçınamazsınız. Aksi halde, yönetici veya diğer kat malikleri tarafından, yönetim planına, KMK’nun genel hükümlerine göre aleyhinizde dava açabilirler. Aidatı ödemede geciktiğiniz günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemek zorunda kalırsınız ve icra takibine uğrarsınız.


APARTMAN YÖNETİCİSİ OLARAK DAVA AÇABİLİRSİNİZ

Apartman yöneticisi okurumun sorusuna gelince KMK’nun 34/2 fıkrasına göre, ana gayrimenkulün sekiz ya da daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması zorunlu. Eğer daire sayısı yedi olsaydı, yönetici atanması zorunlu olmayıp kat malikleri isterlerse yönetici atayabilecekleri gibi ana taşınmazı birlikte de yönetebilirlerdi. 

Siz KMK’ya göre yönetimi kurulmuş 21 daireli bir apartmanın yöneticisiniz. Bu sıfatla siz ya da diğer kat maliklerinin her biri o altı kiracıya ödemedikleri aidatların tahsili için sulh hukuk mahkemesinde dava açabilir. 

Mahkemece, öncelikle, yönetim planı, yoksa yasa hükümleri dikkate alınarak toplayacağı bilgi ve belgeler ile davalı kiracıların sorumlu olacağı borç miktarı saptanıp sonucuna göre karar verilir. Yine kanuna göre, aidat borçlarının ödenmemesi nedeniyle yüzde 5’lik gecikme tazminatına hükmedilir. Ancak kendisine icra takibi başlatılan davalı kat maliki veya kiracı, bu takibin haksız olduğunu düşünüyorsa, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde ilgili icra dairesine itirazda bulunabilir.


GÖREVLİ MAHKEMEYE DİKKAT

Son olarak sitelere ilişkin açılacak davalarda görevli mahkemeye ilişkin bir ayrıntıya da dikkat. KMK kapsamında kurulan bir site yönetimi söz konusuysa ilgili Sulh Mahkemesi görevli. Ancak site yönetimi kooperatifse ve ferdileşme yapılmayıp kat mülkiyetine geçilmemiş ise; Kooperatifler Kanunu’nun, 99. maddesi uyarınca ilgili Ticaret Mahkemesi görevli ve bu mahkemede dava açılması gerekiyor.



Hürriyet


Geri Dön