25 / 04 / 2024

Apartman aidatını kim öder?

Apartman aidatını kim öder?

Apartmanda ya da konut sitesinde sunulan hizmetlerin karşılığı olarak apartman aidatı alınıyor. Peki apartman aidatını kim öder? Boş daire için apartman aidatı ödenir mi? İşte yanıtı...



Apartman aidatını kim öder?

Apartman aidatı, ortak giderler olarak ifade edilen; kapıcı, bekçi, kaloriferci ve bahçıvan giderleri için bağımsız bölümde ikamet eden kimselerden alınan ücrete deniyor.


Söz konusu aidatlar; apartmanın sunmuş olduğu olanaklardan yararlanılsın ya da yararlanılmasın; tüm bağımsız bölümlerden talep ediliyor. Apartman aidatı için ödenecek miktarı yönetici belirleyebildiği gibi; kat malikleri kurulu da belirleyebiliyor. Apartman aidatı ile ilgili merak edilenler arasında; dairede kiracının olması halinde apartman aidatını kimin ödeyeceği hususu oluyor.


Kiracı aidat

Apartman aidatları, bağımsız bölümde oturan kimseden alınıyor. Dairede eğer kiracı oturuyorsa, aidat kiracıdan talep ediliyor. Ancak kiracının ödememesi ve aidat borçlarını ödemeden kaçması halinde; söz konusu aidat borçlarının tahsili gayrimenkul sahibinden yapılıyor.


Bu nedenle gayrimenkul sahiplerinin, kiracılarının aidat ödemelerini yakından takip etmeleri, olası bir probleme karşı kendileri için faydalı oluyor.


Boş daireye aidat ödenir mi?

Apartman aidatı hususu ile ilgili en çok sorulan sorular arasında "Boş daireye aidat ödenir mi?" sorusu da bulunuyor. Kat Mülkiyeti Kanununa göre, daire boş olsa bile dairenin maliki; ortak giderler için alınan aidatı ödemek zorunda.



Apartman aidatı ödemek zorunlu mu?
Apartman aidatı ödeme süresi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön