25 / 04 / 2024

Apartman aidatlarında ayrım yapılabilir mi?

Apartman aidatlarında ayrım yapılabilir mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Tamer bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu apartman aidatlarında ayrım yapılabilir mi? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



22 daireli bir apartmanda bekar arkadaşımla oturuyorum. Bizim binada bizden başka üç dairede daha bekar kimseler kalıyor. Apartman yönetimi bekarlardan 60 TL evlilerden 30 TL aidat alacağını söylüyor. Böyle bir ayrım olabilir mi? 


Bunca senelik meslek hayatımda tuhaf pek çok şeye muhatap oldum ama böylesine az rastladım. Aidat dediğiniz bir binanın ihtiyacını gidermek için toplanan avanstır. Binanın neye ihtiyacı bulunduğu yılın başında tespit edilir. Kat malikleri kurulunda bu husus görüşülür sonra bir yıl içinde bu ihtiyaçları karşılamak için toplanması gereken para hesaplanır ve herkese adil biçimde dağıtım yapılır. Bunun adı aidattır. Üstelik aidatı yönetim kurulu kendi kafasından belirlemez. Kat malikleri kurulu belirler. Istisnaen kat malikleri kurulunda belirlenmemiş ise yönetici bir işletme projesi yapar kat maliklerine tek tek sunar, itiraz olmazsa bu işletme projesi kabul edilmiş sayılır. Bir kişi bile itiraz etse kat malikleri kurulu toplanır bu hususta karar verir. Demek ki yöneticinin, "Ben sana şu kadar aidat belirledim" deme hakkı yoktur. Görülüyor ki yöneticinin böyle bir aidat tayin hakkı yok. Bu yasal unsur. Peki bekarlara iki misli aidat tayinini düşünen kafanın içinde acaba ne var? Mesela bekarlar binayı kemiriyor, evliler bunu yapmıyor, dolayısı ile bekarlardan iki misli para alalım diye mi düşünüldü? Aklıma daha absürt bir şey de gelmiyor ki akıl yürüteyim. Yaşamın her yerinde eşitlik söz konusudur, böyle evli-bekar ayrımı olmaz. Dolayısı ile alınan karar hukuken geçersiz olduğu gibi mantıken de kabul edilemezdir. 


Tamer HEPER/Posta


Geri Dön