25 / 04 / 2024

Apartman altında fırın açılması yasaklandı mı?

Apartman altında fırın açılması yasaklandı mı?

Eylül 2013'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre, nüfusu 100 bin ve üzerinde olan bölgelerde, apartman altlarındaki fırınlar yasaklanıyor. İşte imar yönetmeliğinde yer alan esaslar...



Apartman altında fırın açılması yasaklandı mı?

Eylül 2013'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Yapılan düzenlemelere göre, nüfusu 100 bin ve üzerinde olan bölgelerde, apartman altlarındaki fırınlar yasaklanıyor.


Daha az nüfusa sahip yerlerde ise zemine fırın ve tandır yapılabilmesi için binada oturanların oybirliğiyle kararının alınması gerekiyor.


Bu değişiklikle yangın olasılığının azaltılması, ısı değişimin binanın taşıyıcı sistemlerine zarar vermemesi, gerekli teknik koşulların sağlanması amacıyla fırınlara yeni standartlar getirilecek.


Söz konusu şartları yerine getirilmemesi durumunda yeni fırınlar için ruhsat düzenlenmeyecek.


İmar yönetmeliğinde yer alan "fırın" hususu ile ilgili hükümler şu şekilde sıralanıyor:


MADDE 29- Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 44- Fırınlar; unlu gıda mamulleri üretilen yerlerdir. Fırınlar; sanayi, küçük sanayi, organize sanayi, konut dışı çalışma alanları ile ticaret bölgelerinde ve zemin katı ticaret olarak belirlenen yerlerde ve zemin katları ticaret olarak teşekkül etmiş konut bölgelerinde yapılabilir. Katkılı pide, kebap, simit fırınları ve geleneksel tandır ocakları, zemin katı işyeri olarak kullanılan binalarda yapılabilir.


Fırınların tanziminde;

a) Mevcut binalarda fırın ve tandır yapılması durumunda, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine uyulur.


b) Projesinde sınıfı belirtilmelidir.


c) Duvar ve döşemelerinde ısı ve ses yalıtımı uygulanır. Binanın taşıyıcı sisteminin ve fırınla ilgisi olmayan diğer bağımsız bölümlerin ısı değişiminden olumsuz etkilenmemesi için proje müelliflerince veya bu konunun uzmanı teknik elemanlarca hazırlanan rapora göre gerekli tedbir alınır.


ç) Mekanik tesisat projelerinde, kanalizasyon bağlantısına, her türlü böcek ve kemirgen girişini önlemek için çekvalf konulur.


d) Baca ölçülerinin hesaplanması, bacaların bina iç duvarlarında tesis edilmesi ve filtre takılması şartı aranır.


e) Trafik açısından ilgili birimin görüşü alınmalıdır.


f) Tesisin ihtiyacı olan otopark kendi parselinde karşılanır.


g) 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uyulur.


h)Türk Standardları Enstitüsü standartlarına uyulur.


ı) Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca gerekli tedbirler alınır.

aksi halde ruhsat düzenlenemez.”



Büyükşehirlerde bina altına fırın açılamayacak!


Geri Dön