25 / 04 / 2024

Apartman bazlı dönüşüm dönüşümün özüne aykırı!

Apartman bazlı dönüşüm dönüşümün özüne aykırı!

Antalya'da gerçekleştirilen "Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi"nin ikinci toplantısında, 'Yatırım Fırsatları" tartışıldı. Konuşmacılar, kentsel dönüşümün yatırımlar açısından büyük fırsatlar yaratacağını dile getirdi. İşte açıklamalar...



Antalya'da gerçekleştirilen "Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi"nin ikinci toplantısında, 'Yatırım Fırsatları" konusu da tartışıldı. Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yaptığı panelde, konuşmacılar, kentsel dönüşümün yatırımlar açısından büyük fırsatlar yaratacağını dile getirdi. 


Fenix Yapı Genel Müdürü Eyüp Mavi, Antalya'nın Bahçelievler Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yaptıklarını, 1,5 yıldır kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, "496 hak sahibinin olduğu bir bölgede çalışma yapıyoruz. 360 hak sahibi ile birebir görüştük. 320'sinden olumlu yanıt aldık. Emsal artışlarında sorun yaşanıyor. 120 milyon liralık bir yatırım projesi. Antalya ekonomisi için de sanayisi içinde önemli bir rakam. Örnek proje olacak. Yaşadığımız sorunlar belediyelere eğitim açısından örnek olmalı. Başarılı olursak kentsel dönüşüm projeleri daha rahat gider. Vatandaş örnek proje görmek istiyor" dedi. 


Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da panelde yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümle ilgili çok özgün çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu konuda çok sorun var. Planlama yetkisi bulunan kurumların çok olması büyük sıkıntı yarattı. Kentsel dönüşüm olmadan önce neler yaptık buna bakmalıyız. İmar planları tarumar edildi. Yeşil alanları koruyamadık. Otopark alanlarına binalar diktik. Daha neler yaptık? Bir kat daha fazla kaçak kat yaptık. Kentlerin en büyük sorunları arasında iskan ruhsatı alamamış binalar var. Apartman bazlı dönüşüm projeleri kentsel dönüşümün özüne aykırı. Kentsel dönüşümde şimdi yeniden toptan düzenleme yapmaya ihtiyaç var. Kentlerin planlama yetkisi elden geçirilmeli ve tek kurumda toplanmalı. Bina bazlı kentsel dönüşüm yerine ada bazlı kentsel dönüşüm yaygınlaştırılmalı. İmar planlarında yapılacak emsal artışlarıyla ilgili kategoriler oluşturulmalı" şeklinde konuştu. 


Tarihi bölge olması nedeniyle içinde SİT alanları bulunan Muratpaşa ilçesinin imar konusunda da önemli sıkıntılar yaşadığını kaydeden Uysal, "Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında ilçede örnek cadde ve sokaklardaki binalar bölgeye uygun renklerle boyanacak" dedi. 


Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanı Birol Ekici ise kentlerin en büyük sorunun iskan ruhsatı alamamış binalar olduğunu kaydetti. Ekici, kentte master plan olmadığı için sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. 


Kepez Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Ali Acar Antalya'da kentsel dönüşüme girebilecek 80 bin konut bulunduğunu belirterek, "Öncelikle deprem master ve ulaşım master planını da içine alacak, turizm ve tarım sektörlerinin ne olması gerektiğinin de yer alacağı Kentsel Dönüşüm Master Planı yapılmalı. Belediye olarak çalışmalara başladık. Plan uygulamaya girdiğinde 1,5-2 yıl içinde tamamlanır"dedi.


Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mesut Kocagöz de, Antalya'ya her yıl 13 milyon turist geldiğini kaydederek, "Antalya'da yabancılar tarafından 60 bin konut satın alındı. 800 bin yatak kapasitesine ulaşan Antalya'da belediye olarak topyekün bir kent yaratabilmek için vizyon projeler ortaya koyduk. Antalya'da kentsel dönüşüm projeleri olarak Balbey ve Santral mahallelerinde uygulamaya başladık" diye konuştu. 


Dünya





Geri Dön