26 / 04 / 2024

Apartman boyası kiracıya mı aittir?

Apartman boyası kiracıya mı aittir?

Kat Mülkiyeti Kanunu, hem kiracıya hemde ev sahibine ödenmesi gereken masraflar ile ilgili yükümlülükler sağlıyor. Bu hususta en çok merak edilen konulardan biri ise apartman boyası kiracıya mı aittir?



Apartman boyası kiracıya mı aittir?

Kiracıların en çok merak ettikleri hususlar arasında apartmana boya yapılması durumunda bu giderin kiracıdan mı yoksa ev sahibinden mi tahsil edileceği oluyor. 


Kiracının apartman giderlerine katılımı, yalnız günlük hizmet kapsamına giren kapıcı, bekçi, ortak kullanım kapsamında olan elektik-su gibi giderlerde söz konusu oluyor.

 

Bunun dışında kalan anagayrimenkul üzerinden yapılan tüm giderler, kat maliki tarafından karşılanıyor. Örneğin, apartmana asansör eklenmesi, çatı tadilatı yapılması gibi hususlar kat maliğini ilgilendileren apartman giderleri olarak ifade ediliyor. 

 

Apartman boyası da ana gayrimenkulü ilgilendiren ve kalıcı bir nitelik taşıyan gider olması nedeni ile bu gider kiracıya değil, kat maliğinin ödesi gerekiyor.   Kiracının ödemesi gereken apartman giderleri ile ev sahibinin ödemesi gereken apartman giderleri aşağıda sıralanıyor:

 

- Kiracının ödemekle yükümlü olduğu apartman giderleri; kiracının şahsi hizmetine ayrılan giderler örneğin kapıcı ücreti, ortak elektrik, ortak su parası veya yakıt gideri gibi..

 

- Ev sahibinin ödemekle yükümlü olduğu apartman giderleri; ana yapıya ait masraflar örneğin boya, badana, kalorifer kazanı değiştirilmesi gibi...


Ev sahibi hangi masrafları öder?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön