29 / 03 / 2024

Apartman giderleri nelerdir?

Apartman giderleri nelerdir?

Apartman dairenizde kiracının oturduğunu farz edelim. Bu durumda kiracı hangi apartman giderlerini karşılar? Kat maliki hangi apartman giderlerini karşılar? Apartman giderleri nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...



Apartman giderleri nelerdir?

Apartman gibi birden fazla bağımsız bölümün yer aldığı yapılarda, giderler tüm apartman sakinleri tarafından karşılanıyor. Apartmanda ne gibi tadilatların veya yeniliklerin yapılacağı kat malikleri kurulu toplantısında belirleniyor.


Örneğin, apartman dış cephesinin zamanla bakımsızlaştığı bir binada kat malikleri kurulu toplantısında dış cephenin boyanması için karar alındıysa, bu gider kiracı tarafından mı yoksa kat maliki tarafından mı karşılanıyor? Diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Dış cephe boyanması, çatı tadilatının yapılması gibi apartmanın kendisine ilişkin olarak yapılan giderleri kat malikinin sorumlu olduğu apartman giderleri arasında yer alıyor.


Bir diğer ifade ile ana yapının temel giderleri yani demirbaş giderleri kat malikleri tarafından karşılanıyor.


Buna karşılık, kiracının günlük hizmetlerine sunulan elektrik-su giderleri, kapıcı giderleri, bekçi giderleri gibi apartman giderleri ise kiracının sorumlu olduğu apartman giderleri olarak karşımıza çıkıyor.


Buna göre "Apartman giderleri nelerdir?" sorusunun yanıtı, kiracının sorumlu olduğu günlük hizmet giderleri ve kat malikinin sorumlu olduğu kalıcı ana yapı giderleri oluyor.



Kiracı apartmanda neleri öder?
Apartman aidat yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön