29 / 03 / 2024

Apartman giderlerini kiracı mı öder?

Apartman giderlerini kiracı mı öder?

Apartmanda ortak alanların giderleri apartman sakinleri tarafından ödeniyor. Hani giderlerin nasıl ve kim tarafından ödenmesi gerektiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kiracı varsa apartman giderlerini kiracı mı öder?



Apartman giderlerini kiracı mı öder?

Apartmanda ortak alanların giderleri apartman sakinleri tarafından ödeniyor. Hani giderlerin nasıl ve kim tarafından ödenmesi gerektiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Peki, bir daire veya dükkanda kiracı olduğunu düşünelim. Apartman giderlerini kiracı mı öder? Yoksa mal sahibi mi? Kiracı apartmanda nelerdi öder?


Kiracılar, kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor. 


Ayrıca kiralanan evde, kullanımdan dolayı meydana gelen arızaların masrafları da kiracı tarafından ödeniyor.


Ancak, anayapının temel giderleri bir başka deyimle demirbaş giderlerini ödemiyor. Yapıda yapılan kalıcı işler ve bunların ücretleri daire sahibine ait oluyor.



Apartman aidatı gecikme cezası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön