29 / 03 / 2024

Apartman kira geliri vergisi!

Apartman kira geliri vergisi!

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı karar sonucu, ortak alanlar apartman yönetimi tarafından kat malikleri adına kiraya verilebiliyor. Peki apartman kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?



Apartman kira geliri vergisi!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre; genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık gibi yerler ortak yerler bölümü kapsamında yer alıyor.


Aynı kanunun 45. maddesi uyarınca kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı karar sonucu, apartman yönetimi tarafından ortak alanlar kat malikleri adına kiraya verme işlemi söz konusu olabiliyor.


 G) Temliki tasarruflar ve önemli işler: 

 Madde 45 – Anagayrimenkulün bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar veya anayapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadiyle kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oybirliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir. 


Bu şekilde apartmanda ortak alanı kiraya veren yönetimin elde ettiği gelir aslında kat maliklerinin geliri olarak kabul edildiğinden; Gelir Vergisi Kanunu kapsamında değerlendiriliyor.


Elde edilen kira gelirinin istisna bedelinden yüksek olması halinde gelir vergisi beyanında bulunulması ve verginin ödenmesi gerekiyor. Peki apartmanda ortak yerlerin kira vergisini kim öder?

 

Apartmanda ortak yerlerin kira vergisini kim öder?

Kat maliklerinin hisselerine düşen kira gelirinin, elde edildiği yıldaki istisna miktarını aşması halinde, kat malikleri tarafından gayrimenkul sermaye iradı olarak yıllık beyannameyle beyan edilmesi gerekmektedir.


Kira gelir vergisinde beyan sınırı işyeri ve meskenler için ayrı ayrı tespit ediliyor. Bu sene meskenler için istisna bedeli 3.200 TL olarak tespit edildi. İşyeri için istisna bedeli ise 26.000 TL olarak belirlendi.


Buna göre, 2013 yılında elde edilen kira gelirlerinin kat maliklerinin hisselerine düşen kısmının istisna bedelinden yüksek olması halinde gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor.


2013 yılına ait kira geliri için ilk taksit ödemeleri Mart ayında yapıldı. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.



Kirada beyanname sınırı 2014!



Geri Dön