19 / 04 / 2024

Apartman masraflarını kim öder?

 Apartman masraflarını kim öder?

Birden çok bağımsız bölümlerden oluşan yapılarda ödenmesi zorunlu olan ortak masraflar bulunuyor.Peki bu ortak masraflar nelerdir?Apartman masraflarını kim öder?işte apartman masraflarının ödenmesi..



Apartman masraflarını kim öder?

Yapılarda birden çok bağımsız bölüm bulunuyorsa arsa paylarına bakılmaksızın apartman aidatı toplanıyor.Tüm kat maliklerinden toplanan bu para belirli ortak masraflar için kullanılıyor.


Kat malikleri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;  katılmakla yükümlü oluyor.


Bu giderleri kullanmadığını ileri süren kat maliklerinin aidatları ödemekten kaçması söz konusu olmuyor.Masrafları ödemekten kaçınan ve ya geç ödeyen kat malikleri için Apartman Genel kurulu dava açıp,icra takibi başlatılabiliyor.Giderlerin hepsini geç ödeyen kat maliki için  geciktiği günlere yüzde beş oranında gecikme tazminatı ödüyor.


Apartman aidatlarının tutarı, yapılan apartman genel kurul toplantılarında belirleniyor.Toplantıda apartman yöneticisi, işletme projesine dair yetkiyi kat maliklerinin onayına sunuyor. Söz konusu projeye 7 gün içerisinde kat malikleri tarafından itirazın gelmemesi durumunda, proje uygulamaya koyuluyor. 


Apartman aidat ödemelerinin takibi  apartman aidatı çizelgesi veya apartman aidatı programnda yapılıyor.


Apartman duyuru örneği ise şu şekilde yazılıyor:


Aidat borcu olan kat maliklerine duyuru..


............ Site Yönetimi


Tel: 


Sayın ......................... tarihi itibarı ile toplam .................... TL ödenmemiş aidat borcunuz bulunmaktadır.


Genel Kurul toplantısında Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca ödenmeyen aidat borçlarına aylık % 5 gecikme faizi uygulanmasına karar verilmiştir.


Sayın işbu yazının tarafınıza tebliğinden itibaren 5 (Beş) gün içinde faiz hariç ,00TL aidat borcunuzu ödemenizi rica ederiz.


DÜZENLEYEN

......... Site Yönetimi


MUHATAP:


Kayıt No:


ÖDENMEMİŞ AİDAT BORÇLARINIZ:


AÇIKLAMA:

 

Apartman yönetimi defter tutma!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön