20 / 04 / 2024

Apartman risk değerlendirmesi yaptırmayanların cezaları birikti!

Apartman risk değerlendirmesi yaptırmayanların cezaları birikti!

Yasaya göre kapıcı çalıştıran apartmanların risk değerlendirmesi yaptırması şart. Nisan ayında olduğumuz şu günlerde risk değerlendirmesi yaptırmayanların 3 aylık cezaları şimdiden birikti. Apartman risk değerlendirmesi için tıklayın...




30 Aralık 2012'de yürürlüğe giren Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na göre, kapıcı çalıştıran apartmanların risk değerlendirmesi yaptırması zorunlu. Bu zorunluluklarını yerine getirmeyen apartmanların cezaları ise şimdiden birikti. Buna göre, risk değerlendirmesi yaptırılmayan her ay için 3 bin 284 TL'lik ceza işleniyor. 


Apartman risk değerlendirmesi kontrolleri için müfettişlerin ne zaman kapıları çalacağı ise belli değil. Yani denetleme gününde değerlendirmeyi yaptırmadığınız her ay için para cezası ödemeniz an meselesi. 


Apartman risk değerlendirmesi nasıl yapılıyor? 

En az bir çalışanın bulunduğu bir apartmanda yaşıyor ve risk değerlendirmesini nasıl yaptıracağınızı bilmiyorsunuz diyelim. Eğer söz konusu olan küçük ölçekli bir apartmansa (mesela; tek blok, tek çalışanlı) herhangi bir risk değerlemesi yapan firmayla anlaşmanıza gerek yok, değerlendirmenizi kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi internet sitesine tıklayarak, Bakanlığın yayınladığı formlara ulaşıyorsunuz. Ondan sonra yapmanız gereken ise çok basit;  Formu doldurup, muhafaza edeceksiniz ve bağlı bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü müfettişinin denetlemeye geldiği gün de yetkiliye göstereceksiniz. 


Ancak yaşadığınız yer büyük ölçekliyse risk değerlendirmesi yapan bir firmayla anlaşarak, değerlendirmenizi yaptırabilirsiniz. Bu durumda ise firma, risk değerlemesi yapılacak yere bir uzman göndererek, keşif yaptırır. Ve bina özelliklerine ve çalışan sayısına göre değişen değerlendirmesini hazırlayarak size teslim eder. 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 




 


Geri Dön